آموزش مهارت های زندگی به کودکان
احساسات، باورها و رفتارهای ناسالم در کودکی اثرات بسیار زیان باری را در زندگی بزرگسالی کودک رقم می زند. پس چه خوب است ما به عنوان والدین از فرایند رشدی اطلاع داشته باشیم و با استفاده از آموزش مهارت های زندگی به کودکان او را در این مسیر پرپیچ و خم همراهی کنیم. آموزش مهارت های زندگی در کودکی می تواند کمک کننده موثری در آینده درخشان کودک شما باشد. تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید و با این مهارت های مهم از دیدگاه کارشناسان حوزه مشاوره کودک آشنا شوید.
آموزش مهارت های زندگی به کودکان
همزمان با پرورش کودک در تمامی مراحل رشد، نیازمند یاد گرفتن مهارت هایی برای برخورد با محیط اجتماعی است. شاید برای شما هم این پرسش پیش آمده باشد که چه مهارت هایی برای کودک ما مفید است و به رشد بهتر او کمک خواهد کرد. او با آموزش چه مراحلی توان مقابله با شرایط دشوار را خواهد داشت و در مواقع ضروری تصمیمات درستی خواهد گرفت. ما در اینجا کامل ترین آموزش مهارت های زندگی به کودکان را ارائه خواهیم داد. و وظیفه شما به عنوان والدین یک کودک در حال رشد آموزش مهارت های گفته شده در قالب بازی و بازگویی قصه و شاید تغییر رفتار خودتان باشد.
حتما بخوانید: ” اشتباهات رایج والدین در تربیت کودکان “
چه مهارت های زندگی در رشد کودک ما تاثیر بسزایی دارد؟
آموزش مهارت های زندگی کودکان در سال 1979 با تلاش های دکتر گیلبرت بوتوین شناخته شد. ساختاری که دکتر گیلبرت بوتوین برای آموزش کودکان به کار برد بسیار مورد توجه متخصصان بهداشت و روان قرار گرفت. چرا که با یادگیری مهارت های زندگی کودکان می توانستند با اعتماد به نفس بیشتری در عرصه جامعه فعالیت خود را آغاز کنند.
از جمله مهارت های مهمی که کودکان باید فرا بگیرند
- آشنایی با اندام های جنسی
- آموزش گفتن کلمه “نه”
- قانونمندی
- برقراری ارتباط اجتماعی موثر
- برخورد با موارد استرس زا
- شناختن خود
آشنایی با اندام های جنسی
کودک شما در هر گروه سنی باید اطلاعاتی در مورد اندام های خصوصی و موارد جنسی را یاد بگیرد. آشنایی با اندام های جنسی یکی از مهم ترین فاکتورها در آموزش مهارت های زندگی به کودکان است.
کودک شما تا سن 5 سالگی باید اعضای خصوصی بدن را بشناسد و در مورد آن آگاهی یابد. به کودکان خود بیاموزید که اشخاص غریبه (به جز مامان و بابا) نمی توانند آن ها را لمس، یا به اندام خصوصی آن ها دست بزنند. و اگر چنین مسئله ی برای او پیش آمد با شما بدون نگرانی درمیان بگذارد.
کودک بین 6 تا 9 سالگی مطمئنا نیاز است از چیزهای بیشتری آگاهی یابد. تفاوت جنس ها را برای او بازگو کنید.( کودکان 9 تا13 ساله به تدریج وارد سن بلوغ می شوند و نیاز است به درستی از روند تولید مثل اطلاع یابند و بهتر است با آگاهی از سوءاستفاده های جنسی آن ها را از این مسئله حفظ کنید)
شکلی گیری رفتارهای جنسی بسیار در کودکان مشاهده می شود، در صورت بروز این مسئله هرگز نترسید و نسبت به فرزند خود خشمگین نشوید چراکه بیشتر کودکان این رفتار را در اثر کنجکاوی انجام می دهند. شما می توانید با صحبت کردن در مورد اندام های جنسی، کودک خود را از بروز رفتارهای جنسی پرخطر حفظ کنید.
آموزش گفتن کلمه “نه”
برای داشتن کودکی که بتواند نیازهای خود را به درستی تشخیص دهد و شخصیت یکپارچه ی را در موقعیت مختلف و صرفا دشوار از خود نشان بدهد ما نیاز داریم در آموزش مهارت های زندگی به کودکان و گفتن “نه” بسیار دقیق عمل کنیم. به خاطر اینکه اگر کودک ما در سنین پایین تر به طور مثال در زمانی پیش دبستانی نتواند در مقابل خواسته های دیگران بایستد در بزرگسالی با شخصیتی متزلزل روبه رو خواهیم شد.
برخی روانشناسان کودک سن آموزش مهارت نه گفتن را در دو سالگی می دانند. همچنین نه گفتن مقوله ی اعتماد به نفس را کودکمان تقویت می کند.
کودک شما باید یاد بگیرد ضمن احترام به نظر دیگران با موضوعی مخالف باشد. و توانایی برخورد در مورد درخواستهای غیرمنطقی را در خود پرورش بدهد.
برای این کار شما نیاز است که با برقراری موثر با کودک خود حس امنیت را در او پرورش دهید. کودک شما باید حس کند که شما پشتیبان او هستید و بدون هیچ شرطی و در صورت بروز اشتباهات رفتاری بازهم او را دوست دارید و محبت شما نسبت به کودک قطع نخواهد شد.
قانونمندی
برای برخورداری از یک محیطی که آرامش و جوی صمیمانه، سالم و قابل پیش بینی را برای خانواده به وجود بیاورد نیازمند قانونی هستیم که اعضا به آن پایبند باشند. کودک شما از همان ابتدا بهتر است با این مقوله آشنا باشد. برای او با قصه و بازی می توانید شرح دهید که بدون قانون انتظار چه محیطی را داشته باشیم. محیطی بدون کنترل و ناسالم. با صحبت با کودکتان می توانید به او آموزش دهید حتی اگر محیط به درخواست های او پاسخ نداد خشمگین نشود و نارضایتی خود را کنترل کند. البته باید بدانید همه این موارد انعکاس رفتار خود شما است. اگر شما در زندگی روزمره خود این موارد را رعایت کنید کودک شما از رفتارتان الگوبرداری خواهد کرد.
کودک شما باید از انتظارات شما باخبر باشد. بداند به عنوان فرزند خانواده چه وظایفی دارد. سعی کنید از کودک خود انتظارات معقول داشته باشید و حتما سن آن ها را درنظر بگیرید. کودکان با قوانین خانه یاد می گیرند شکستن قوانین عواقبی دربر خواهد داشت و در کنار این مسئله کودک شما برای تصمیم های آینده مسئولیت پذیرتر خواهد شد.
برقراری ارتباط اجتماعی موثر
کودک خود را از همان آغاز خردسالی آموزش دهیم که شنونده ای خوبی باشد. شما می توانید برای پرورش این سبک زندگی برای کودک خود کتاب های متنوع و جذاب متناسب با سنشان را بخوانید و به تدریج او را تشویق به گوش کردن فعالانه کنید. کودکان به مرور زمان یاد می گیرند این مهارت به معنای پذیرش دیگران است. با گوش دادن نیازها، احساسات و عقاید دنیای اطراف را متوجه خواهیم شد. برقراری و تعامل مثبت به خصوص اطرافیان نزدیک یکی از مقوله های مهمی است که در آموزش مهارت های زندگی به کودکان نباید از آن غافل شد.
برخورد با موارد استرس زا
شناسایی استرس و نحوه ی برخورد با آن بسیار اهمیت دارد. وبه همین خاطر در لیست آموزش مهارت های زندگی به کودکان توجه ویژه ای به چگونگی بر خورد با استرس شده است. کودک از همان سنین خردسالی شکست را تجربه می کند. به طور مثال در یادگیری راه رفتن بارها زمین می خورد و دوباره برمی خیزد. او ناامید نمی شود و به تلاش خود برای رسیدن به هدف های نهادینه شده در رشد ادامه می دهد.
تنش و فشارهای زندگی از جمله معقولاتی است که بهتر است شما در قالب بازی برای پرورش حس مقابله به کودک خود آموزش دهید.
در بحث آموزش برخورد با موارد استرس زا به کودک خود یاد می دهیم که ما نمی توانیم رویدادهای بیرونی را کنترل کنیم و فشار روانی تمام جنبه های عاطفی، فیزیکی و ذهنی فرد را درگیر می کند. استرس برای کودک می تواند آسیب زیادی به جای بگذارد. از او بخواهیم در مورد کارهایی که فکر او را به خود مشغول می کند و نحوه حالت تنش را در او به جای می گذارد با ما صحبت کند. به کودک خود حس امنیت را به خوبی القا کنید و باید بدانید هر زمان که درگیر مسائل تنش زا شد این احساس و روحیات او هستند که در فشار هستند و با غلبه و خود کنترلی می تواند تصمیم درست را بگیرد.
باید به این نکته توجه کرد ناتوانایی کودک از یادگیری مهارت های مهم در برقراری ارتباط با همسالان می تواند زمینه ساز اضطراب در بزرگسالی باشد.
شناختن خود
کودک شما باید از احساسات، علایق و نقاط مثبت و منفی خود اطلاع داشته باشد. ممکن است این اطلاعات تحت تاثیر بی تجربگی و ناپختگی او دچار اشتباه شود. در این زمان والدین در شناسایی این احساس به کودک می توانند کمک کننده موثر باشند. نتیجه گیری کودکان از علایق شان معمولا تحت تاثیر گروه همسالان است.
در مورد میزان تلاش و حد آن در بیشتر مواقع دچار سردرگمی می شوند و در صورت ناکام شدن در کارشان ناراحت و گوشه گیر می شوند در حالی باید بدانند با وجود هوش مناسب تلاش و پشتکار مستمری در کار خود نداشته اند و از جمله مسائلی که باید در آموزش مهارت های زندگی به کودکان آموخت.
در بعضی موارد کودکان دچار اعتماد به نفس کاذب می شوند و توانمندی خود را بیش از حد تصور می دانند. این فرایندی بسیار مهم در خودشناسی کودک از خود دارد چرا که بدون تلاش می خواهد به نتیجه ی دلخواه برسد.
نقش مشاور کودک در آموزش مهارت های زندگی به کودکان
شناختن آموزه های روانشناسی برای هر دوره کودکی بسیار حائز اهمیت است. کودک شما در هر دوره انتقالی اخلاقیات متفاوتی را در اثر رشد تجربه خواهد کرد. و والدین به عنوان گروه اصلی در رابطه با کودک بهتر است از رشد کودکان باخبر باشند و یا از مشاوره کودک برای شناسایی موارد گفته شده بهره ببرند.
تغییرات در کودکی که ناشی از فشارهای فیزیولوژیکی بدن برای رسیدن به تعادل در بزرگسالی می باشد از اهمیت فراوانی برخوردار است و همین موضوع حضور روانشناس کودک برای بررسی و شناسایی عادتهای مخرب و مطلوب را در کنار کودک شما دو چندان خواهد کرد. شما می توانید در کلینیک پیروزی از حضور مشاوران و روانشناسان مجرب در کنار کودک خود بهره ببرید و نگرانی خود را در مورد پرورش آموزه های درست به واقعیت تبدیل کنید. آموزش مهارت های زندگی به کودکان رشد او را در زمینه اجتماعی و عاطفی تسهیل خواهد کرد و او خود را به گونه ی موثرتر با فشارهای روانی در بزرگسالی تطبیق خواهد داد.
سخن پایانی
در آموزش مهارت های زندگی به کودکان رعایت فاکتورهای در جهت رسیدن به تعادل شناختی و یادگیری کودک برای سازماندهی در بزرگسالی امروزه دغدغه بسیاری از خانواده ها شده است. به طور مثال با آموزش مهارت های زندگی به کودکان آن ها را در زمانی که گرفتار خشم، عصبانیت و پرخاشگری می شود به خود کنترلی و مدیریت بحران تشویق می کنید و چگونگی تصمیم گیری درست را در موارد سخت آموزش می دهید. او یاد می گیرد احساسات صرفا پاسخ بیولوژیکی هستند که دائمی نیستند و او می تواند با خویشتنداری بروی آن ها کنترل پیدا کند. و سرانجام آموزش مهارت های زندگی به کودکان از مقعولات مهم رشد در خردسالی است.