اختلالات عصبی-رشدی چیست؟ نحوه تشخیص و درمان آن
اختلالات عصبی-رشدی گروهی از شرایط هستند که در دوره رشد شروع میشوند. این اختلالات معمولاً در اوایل رشد، اغلب قبل از ورود کودک به مدرسه ابتدایی ظاهر میشوند و با نقایص رشدی مشخص میشوند که باعث اختلال در عملکرد فردی، اجتماعی، تحصیلی یا شغلی میشود. محدوده نقایص رشدی از محدودیتهای بسیار ویژه یادگیری یا کنترل عملکردهای اجرایی تا اختلالات جهانی مهارتهای اجتماعی یا هوش متفاوت است. اختلالات عصبی-رشدی اغلب همزمان رخ میدهد. با ما همراه باشید و به خواندن ادامه دهید تا شما را با اختلالات عصبی-رشدی بیشتر آشنا کنیم.
اختلالات عصبی رشدی مانند اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) و اختلال طیف اوتیسم، اگرچه بیشتر در دوران کودکی مورد توجه قرار میگیرند، میتوانند شرایط مادام العمر باشند. در این دیدگاه شخصی که با تجربه و تحقیقات بالینی شکل گرفته است، ما یک رویکرد مفهومی را اتخاذ میکنیم. ابتدا، در مورد اینکه چه اختلالاتی عصبی هستند بحث میکنیم.
سایر اختلالات عصبی رشدی عبارتند از:
- اختلال کمبود توجه بیش فعالی
- اختلال هماهنگی رشدی
- اختلالات تیک مانند اختلال تورت
- ناتوانی ذهنی
- اختلال طیف اوتیسم
- اختلال یادگیری خاص
- اختلال روانی با شروع کودک (لکنت)
- اختلال صدای گفتار
اگرچه اختلالات عصبی-رشدی معمولاً در دوران کودکی تشخیص داده میشوند، اما میتوانند تا بزرگسالی نیز ادامه داشته باشند. در موارد خفیفتر، گاهی اوقات این مشکل تا بزرگسالی تشخیص داده نمیشود، حتی اگر همیشه وجود داشته باشد.
اختلالات عصبی-رشدی چیست؟
اختلالات رشد عصبی «گروهی از شرایط ناهمگن است که با تأخیر یا اختلال در کسب مهارتها در حوزههای مختلف رشدی از جمله حرکتی، اجتماعی، زبانی و شناختی مشخص میشود» تنوع زیاد اختلالات عصبی رشدی در این واقعیت منعکس میشود که برخی از افراد مبتلا کمبودهای خاصی را نشان میدهند (مثلاً مشکل در حفظ تمرکز) که مانع از داشتن یک زندگی مستقل و رضایت بخش نمیشود. با این حال، دیگران به کمک مادام العمر با مهارتهای اساسی زندگی لازم برای زندگی مستقل، مانند توانایی راه رفتن و تغذیه نیاز دارند.
چه چیزی باعث اختلالات عصبی-رشدی میشود؟
اگرچه علت در بسیاری از موارد ناشناخته باقی مانده است، عوامل مختلفی میتوانند بر رشد طبیعی مغز تأثیر بگذارند. علل را میتوان به صورت زیر طبقهبندی کرد:
- علل ژنتیکی: به عنوان مثال، جهشهای ژنتیکی و شرایط متابولیک در زمان لقاح.
- علل قبل از تولد: مانند کمبودهای تغذیهای و عفونتهای مادر در دوران بارداری.
- علل پری ناتال: به عنوان مثال، مواردی که به دلیل عوارضی که در حین زایمان ایجاد می شوند، معمولاً کمبود اکسیژن (هیپوکسی).
- علل پس از زایمان: اشاره به عواملی مانند آسیب مغزی، عفونتهایی مانند مننژیت یا قرار گرفتن در معرض سموم محیطی پس از تولد.
اختلالات عصبی-رشدی زمانی ایجاد میشود که عوامل پیچیده ژنتیکی و محیطی در کنار هم قرار گیرند تا رشد مغز را تغییر دهند. اختلالات عصبی-رشدی معمولاً در خانوادهها ایجاد میشود. پدر ممکن است اختلال یادگیری داشته باشد و پسرش ADHD داشته باشد. یک برادر ممکن است DLD داشته باشد و خواهرش ممکن است اوتیسم داشته باشد. این نشان میدهد که برخی از اختلالات عصبی-رشدی دلایل مشترکی دارند. هیچ کس دلایل دقیق اختلالات مغزی که منجر به DLD میشود را شناسایی نکرده است، اگرچه محققان روی این سوال کار میکنند. البته مغز هر کسی با مغز بقیه فرق دارد. به همین دلیل، مهم است که قبل از تشخیص DLD در نظر بگیرید که مشکل چقدر با موفقیت اجتماعی، تحصیلی یا شغلی تداخل دارد.
علائم اختلالات عصبی-رشدی
اختلالات عصبی-رشدی گروهی از بیماریها هستند که سه ویژگی مشترک دارند: علائم ابتدا در دوران نوزادی یا اوایل کودکی ظاهر میشوند، رشد مغزی فرد مختل میشود و علائم بدتر یا بهتر شدن را نشان نمیدهند. اختلالات عصبی-رشدی رایج شامل اختلال طیف اوتیسم، ناتوانی ذهنی و اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) است.
این علائم میتواند شامل مشکلات یادگیری یا صحبت کردن باشد. ممکن است فرد به صورت شفاهی ارتباط برقرار نکند. آنها ممکن است به برخی از تجربیات حسی مانند بوهای قوی حساس باشند. یا ممکن است در استفاده از عملکردهای حرکتی خود (مانند هماهنگی دست و چشم یا راه رفتن) مشکل داشته باشند.
معمولاً افراد مبتلا به اختلالات عصبی-رشدی دچار بیماری روانی نیز میشوند.
انواع اختلالات عصبی رشدی
طبقه بندی اختلالات عصبی-رشدی شامل موارد زیر است:
- ناتوانی ذهنی
ناتوانی ذهنی با اختلال عملکرد شناختی عمومی تا حدی مشخص میشود که فرد را از دستیابی به مهارتهای لازم برای انجام وظایف مورد انتظار برای سن خود، به عنوان مثال، تسلط کافی بر زبان یا عملکردهای اجرایی، باز میدارد.
- اختلال طیف اوتیسم (ASD)
ASD با مشکلات در ارتباطات اجتماعی و رفتارها و علایق غیرعادی محدود و تکراری مشخص میشود.
- اختلال کمبود توجه و بیشفعالی (ADHD)
برخی از مطالعات شیوع نشان میدهد که ADHD، 3 تا 7 درصد از کودکان در سن مدرسه و 4.4 درصد از بزرگسالان در سن کار را تحت تاثیر قرار میدهد.
سایر اختلالات عصبی-رشدی شامل:
- اختلالات یادگیری خاص
- اختلالات ارتباطی
- تاخیر رشد جهانی
- ناتوانی ذهنی نامشخص
درمان اختلالات عصبی-رشدی
درمان اختلالات عصبی-رشدی تا حد زیادی به نوع اختلال و علائم غالب در هر فرد بستگی دارد. اساساً، درمان را میتوان به مداخلات دارویی و غیر دارویی تقسیم کرد که در حال حاضر مداخله دومی دارای بیشترین تعداد گزینه است.
مداخلات غیر دارویی شامل رفتار درمانی، حمایت روانی اجتماعی و توانبخشی عصبی-روانی، از جمله گزینههای دیگری است که مهارتهایی را که کودک به طور کافی توسعه نداده است، تحریک میکند، علاوه بر ارائه پشتیبانی لازم برای زندگی معنادار.
شما عزیزان میتوانید جهت درمان اختلالات عصبی-رشدی به مشاورین ما در کلینیک پیروزی مراجعه نمایید. روانشناسان ما در تمامی روزهای هفته آماده خدماترسانی به شما عزیزان بصورت آنلاین، تلفنی و حضوری هستند.