اختلال شخصیت اسکیزوتایپال + علائم و روش های درمان
افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال اغلب به عنوان فرد عجیب و غریب توصیف می شوند و معمولاً روابط نزدیک چندانی ندارند. آنها به طور کلی نحوه شکل گیری روابط یا تأثیر رفتار آنها بر دیگران را درک نمی کنند. آنها همچنین ممکن است انگیزهها و رفتارهای دیگران را اشتباه تفسیر کرده و بی اعتمادی قابل توجهی نسبت به دیگران ایجاد کنند. این مشکلات ممکن است منجر به اضطراب شدید و تمایل به اجتناب از موقعیت های اجتماعی شود، زیرا فرد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال تمایل به داشتن باورهای خاص دارد و ممکن است در پاسخ مناسب به نشانه های اجتماعی دچار مشکل شود. اختلال شخصیت اسکیزوتایپال معمولاً در اوایل بزرگسالی تشخیص داده می شود و احتمالاً در طول عمر باقی خواهد ماند، اگرچه درمان، مانند داروها و روان درمانی می تواند علائم را بهبود بخشد. با کلینیک پیروزی همراه باشید و به خواندن ادامه دهید تا شما را با اختلال اسکیزوتایپال بیشتر آشنا کنیم.
اختلالات شخصیتی چیست؟
افراد مبتلا به اختلالات شخصیت دارای الگوهای دیرینه ای از تفکر و عمل هستند که با آنچه جامعه معمول یا عادی می داند متفاوت است. ویژگی های سفت و سخت شخصیت آنها می تواند باعث مشکلات شود و در بسیاری از زمینه های زندگی، از جمله اجتماعی و کاری تداخل ایجاد کند. افراد مبتلا به اختلالات شخصیتی عموماً مهارت های مقابله ای ضعیفی دارند و در ایجاد روابط سالم مشکل دارند.
برخلاف افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی، که می دانند مشکلی دارند اما نمی توانند آن را کنترل کنند، افراد مبتلا به اختلالات شخصیتی عموماً از مشکل خود آگاه نیستند و اعتقاد ندارند که چیزی برای کنترل دارند.
بیشتر بخوانید: ” سریعترین راه کاهش استرس و اضطراب “
اختلال شخصیت اسکیزوتایپال چیست؟
اختلال شخصیت اسکیزوتایپال گروهی از شرایطی است که به طور غیررسمی اختلالات شخصیتی “غیر عادی” نامیده می شود. افرادی که این اختلالات را دارند اغلب برای دیگران عجیب و غریب به نظر می رسند. آنها همچنین ممکن است الگوها و رفتارهای غیرمعمول تفکر را نشان دهند.
علائم اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
اختلال شخصیت اسکیزوتایپال معمولاً دارای این علائم و نشانه ها است:
- تنها بودن و نداشتن دوستان نزدیک در خارج از خانواده نزدیک
- احساسات مسطح یا پاسخ های احساسی محدود یا نامناسب
- اضطراب اجتماعی مداوم و بیش از حد
- تفسیر نادرست از وقایع، مانند احساس اینکه چیزی که در واقع بی ضرر یا توهین آمیز است معنای شخصی مستقیم دارد
- تفکر، باورها یا شیوه های عجیب و غریب یا غیر عادی
- افکار مشکوک یا پارانوئید و تردیدهای مداوم در مورد وفاداری دیگران
- اعتقاد به قدرت های خاص مانند تله پاتی ذهنی یا خرافات
- ادراکات غیر معمول، مانند احساس حضور شخص غایب یا داشتن توهم
- لباس پوشیدن به شیوه های عجیب و غریب، مانند ظاهر نامرتب یا پوشیدن لباس های عجیب و غریب
- سبک خاص گفتار، مانند الگوهای مبهم یا غیر معمول صحبت کردن ، یا غر زدن عجیب در حین مکالمه
- علائم و نشانه های اختلال شخصیت اسکیزوتایپال، مانند افزایش علاقه به فعالیت های انفرادی یا سطح بالای اضطراب اجتماعی ممکن است در سنین نوجوانی دیده شود. کودک ممکن است در مدرسه ضعیف عمل کند که ممکن است باعث مزاحمت یا قلدری شود.
بیشتر بخوانید: ” معرفی بهترین داروهای ضد استرس و ضد اضطراب “
علت بوجود آمدن اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
شخصیت ترکیبی از افکار، احساسات و رفتار است که شما را منحصر به فرد می کند. این نحوه نگرش شما، درک و ارتباط با جهان خارج است و همچنین چگونگی نگاه خود به خود. شخصیت در دوران کودکی شکل می گیرد که از طریق تعامل بین گرایش های ارثی و عوامل محیطی شکل می گیرد. در رشد طبیعی کودکان با گذشت زمان یاد می گیرند که با دیگران تعامل مناسب داشته باشند، نشانه های اجتماعی را تفسیر کنند و به موقعیت های اجتماعی به طور مناسب و با انعطاف پاسخ دهند. اینکه دقیقاً چه چیزی برای فرد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال اشتباه می شود، به طور قطعی مشخص نیست، اما به احتمال زیاد تغییرات در نحوه عملکرد مغز، ژنتیک، تأثیرات محیطی و رفتارهای آموخته شده ممکن است در این زمینه نقش داشته باشد.
عوارض اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
اگر یکی از بستگان شما مبتلا به اسکیزوفرنی یا اختلال روان پریشی دیگر باشد، احتمال ابتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال بیشتر است. افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال در معرض خطر زیر هستند:
- افسردگی
- اضطراب
- سایر اختلالات شخصیتی
- روانگسیختگی
- دوره های روان پریشی موقت، در پاسخ به استرس
- مشکلات مربوط به الکل یا مواد مخدر
- تلاش برای خودکشی
اختلال شخصیت اسکیزوتایپی در مقایسه با اسکیزوفرنی
افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال ممکن است دارای باورهای عجیب و غریب یا خرافات باشند. آنها در ایجاد روابط نزدیک مشکل دارند و تمایل به تحریف واقعیت دارند. به این ترتیب، اختلال شخصیت اسکیزوتایپال می تواند نوعی خفیف از اسکیزوفرنی باشد، یک اختلال جدی مغزی که طرز فکر، رفتار، ابراز احساسات، درک واقعیت و ارتباط با دیگران را مخدوش می کند.
افرادی که مبتلا به اسکیزوفرنی هستند با واقعیت ارتباط ندارند. آنها ممکن است دچار توهم شوند و چیزهایی را ببینند یا بشنوند که وجود ندارند (توهم). اما در افرادی که دارای اختلال شخصیت اسکیزوتایپال هستند اینطور نیست. در موارد نادر، افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال ممکن است دچار اسکیزوفرنی شوند.
درمان اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال به ندرت برای خود این اختلال درمان می شوند. هنگامی که آنها به پزشک مراجعه می کنند، اغلب به دلیل یک اختلال مرتبط، مانند افسردگی یا اضطراب است. درمان شما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
روان درمانی
روان درمانی رایجترین روش درمانی است. علائم اختلال شخصیت اسکیزوتایپال می تواند شروع رابطه با یک درمانگر را دشوار کند. اما با گذشت زمان، شما و مشاوره تان خود می توانید اهداف مشترکی را تعیین کرده و برای رسیدن به آنها تلاش کنید.
هدف از درمان این است که به شما کمک کند سبک های رابطه، انتظارات، الگوهای مقابله و عادات تفکر و رفتار خود را تغییر دهید. افراد مبتلا به این اختلال اغلب می توانند یاد بگیرند که چه زمانی واقعیت را تحریف می کنند.
روان درمانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درمان شناختی رفتاری (CBT):که به شما نشان می دهد دیگران چگونه رفتار شما را می بینند و به شما در مدیریت اضطراب و بهبود مهارت های اجتماعی کمک می کند.
- درمان حمایتی: این به شما می آموزد که چگونه با احساسات یا افکار منفی رفتار کنید، چگونه به مردم اعتماد کنید و چگونه روابط ایجاد کنید.
- درمان حمایتی-بیان: این به شما کمک می کند تا از تعصبات منفی در مورد روابط خلاص شوید. در مورد افکار، احساسات و نگرانی های خود صحبت خواهید کرد.
- خانواده درمانی: هنگامی که اعضای خانواده درگیر و حمایت کننده باشند، درمان بهترین نتیجه را می دهد.
دارو
افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال که دارای اختلال دیگری مانند اضطراب یا افسردگی هستند، ممکن است دارو مصرف کنند. اما معمولاً درمان اصلی اختلالات شخصیت نیست.
پزشک شما می تواند تجویز کند:
- داروهای ضد روان پریشی مانند آریپیپرازول (Abilify ، Aristada)، اولانزاپین (Zyprexa) ، کوئتیاپین (Seroquel)، یا risperidone (Risperdal)
- محرک هایی مانند متیل فنیدات (کنسرتا ، ریتالین)
- داروی ADHD گوانفاسین (Intuniv ، Tenex)
- بنزودیازپین ها مانند کلونازپام (کلونوپین)
- گاباپنتین (Gralise ، Neurontin) ، که تشنج را درمان می کند
در برخی موارد، به ویژه در دوران بحران یا استرس شدید، ممکن است علائم شدید داشته باشید و نیاز باشد که به طور مختصر در بیمارستان بمانید.
چه زمانی به مشاوره مراجعه کنیم؟
افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال به احتمال زیاد فقط با اصرار دوستان یا اعضای خانواده به دنبال کمک هستند. یا افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال ممکن است برای مشکل دیگری مانند افسردگی کمک بگیرند. اگر مشکوک هستید که یک دوست یا یکی از اعضای خانواده ممکن است به این اختلال مبتلا باشد، می توانید به آرامی به او پیشنهاد دهید که از پزشک متخصص مراقبت های اولیه یا متخصص بهداشت روانی استفاده کند. شما می توانید با مشاورین ما ارتباط برقرار کرده و از خدمات ما بهره مند شوید.
حرف آخر
اختلال شخصیت اسکیزوتایپال یک اختلال شخصیتی خوشه ای است، به این معنی که افراد مبتلا به این بیماری در ارتباط با دیگران مشکل دارند. به ویژه، افراد مبتلا به اسکیزوتایپال رفتارهایی را نشان می دهند که ممکن است جامعه آنها را عجیب یا غیر عادی تلقی کند. این بیماری در طیف اسکیزوفرنی وجود دارد اما با سایر شرایط موجود در طیف مانند اسکیزوفرنی و SPD متفاوت است. عوامل ژنتیکی، اجتماعی و محیطی احتمالاً در توسعه آن نقش دارند. افراد تنها در صورت تشخیص رفتارهای خاص مانند تفکر جادویی، پارانویا و واکنش های احساسی نامناسب تشخیص داده می شوند.
درمان های فعلی معمولاً شامل ترکیبی از داروها و درمان است. افراد مبتلا به اسکیزوتایپال نیز بیشتر از دیگر افراد، افسردگی، رفتارهای اعتیادآور و سایر اختلالات شخصیتی دارند. جهت درمان و کنترل اسکیزوتایپال با مشاورین ما در کلینیک پیروزی ارتباط برقرار نمایید. کارشناسان ما بصورت 24 ساعته در تمامی روز های هفته آماده خدمات رسانی به شما عزیزان بصورت مشاوره آنلاین روانشناسی، حضوری و تلفنی هستند.