اختلال دو قطبی چیست؟ تشخیص و درمان آن چگونه است؟
اختلال دو قطبی یک بیماری روانی است که با تغییرات شدید خلقی مشخص میشود. علائم میتواند شامل خلق و خوی فوقالعاده بالا به نام شیدایی باشد. آنها همچنین میتوانند دورههای افسردگی را شامل شوند. اختلال دوقطبی به عنوان بیماری دوقطبی یا افسردگی شیدایی نیز شناخته میشود. افراد مبتلا به اختلال دوقطبی ممکن است در مدیریت کارهای روزمره در مدرسه یا محل کار یا حفظ روابط دچار مشکل شوند. هیچ درمانی وجود ندارد، اما گزینههای درمانی زیادی وجود دارد که میتواند به مدیریت علائم کمک کند. با ما همراه باشید و به خواندن ادامه دهید.
اختلال دو قطبی چیست؟
اختلال دوقطبی یک اختلال نادر مغزی نیست. میانگین سنی که افراد مبتلا به اختلال دوقطبی که شروع به نشان دادن علائم میکنند 25 سال است.
افسردگی ناشی از اختلال دوقطبی حداقل دو هفته طول میکشد. یک قسمت شدید (مانیک) میتواند چندین روز یا هفته طول بکشد. برخی از افراد چندین بار در سال قسمتهایی از تغییرات خلقی را تجربه میکنند، در حالی که برخی دیگر فقط به ندرت آنها را تجربه میکنند. شما عزیزان میتوانید جهت درمان افسردگی به مشاورین ما در کلینیک پیروزی مراجعه نمایید.
علائم اختلال دو قطبی
سه نشانه اصلی وجود دارد که میتواند با اختلال دوقطبی رخ دهد: شیدایی، هیپومانیا و افسردگی.
در هنگام تجربه شیدایی، فرد مبتلا به اختلال دوقطبی ممکن است احساس عاطفی بالایی داشته باشد. آنها میتوانند احساس هیجان، تکانشی، سرخوشی و سرشار از انرژی کنند. در طول دوره های شیدایی، آنها همچنین ممکن است رفتارهایی مانند رابطه جنسی محافظت نشده و استفاده از مواد مخدر را تجربه کنند.
هیپومانیا به طور کلی با اختلال دوقطبی همراه است. شبیه شیدایی است، اما به این شدت آن نیست. برخلاف شیدایی، هیپومانیا ممکن است مشکلی در محل کار، مدرسه یا روابط اجتماعی ایجاد نکند. با این حال، افراد مبتلا به هیپومانیا هنوز متوجه تغییراتی در خلق و خوی خود میشوند.
در طول یک دوره افسردگی ممکن است تجربه کنید:
- ناراحتی زیاد
- ناامیدی
- از دست دادن انرژی
- عدم علاقه به فعالیتهایی که زمانی از آنها لذت میبردند
- دورههای خواب بسیار کم یا زیاد
- افکار خودکشی
اگرچه این بیماری نادر نیست، اما تشخیص اختلال دوقطبی به دلیل علائم متنوع آن دشوار است.
انواع اختلال دو قطبی
سه نوع اصلی اختلال دوقطبی وجود دارد: دوقطبی I، دوقطبی II و سیکلوتیمی.
- اختلال دوقطبی نوع I
دوقطبی I با حداقل یک قسمت شیدایی تعریف میشود. ممکن است قبل و بعد از دوره جنون، قسمتهای افسردگی شدید را تجربه کنید. این نوع اختلال دوقطبی مردان و زنان را به طور مساوی تحت تأثیر قرار میدهد.
- اختلال دوقطبی نوع II
افراد مبتلا به این نوع اختلال دوقطبی یک دوره افسردگی عمده را تجربه میکنند که حداقل دو هفته طول میکشد. آنها همچنین حداقل یک قسمت هیپومانیک دارند که حدود چهار روز طول میکشد. تصور می شود که این نوع اختلال دوقطبی بیشتر در زنان شایع است.
- سیکلوتیمیا
افراد مبتلا به سیکلوتیمی دچار هیپومانیا و افسردگی میشوند. این علائم شدیدتر از شیدایی و افسردگی ناشی از اختلال دوقطبی I یا دوقطبی II هستند. اکثر افراد مبتلا به این بیماری فقط یک یا دو ماه را در یک زمان تجربه میکنند که خلق و خوی آنها ثابت است.
هنگام بحث در مورد تشخیص، پزشک شما می تواند به شما بگوید که چه نوع اختلال دوقطبی دارید.
اختلال دو قطبی در کودکان
تشخیص اختلال دوقطبی در کودکان بحث برانگیز است. این عمدتاً به این دلیل است که کودکان همیشه علائم مشابه اختلال دوقطبی را در بزرگسالان نشان نمیدهند. حالات و رفتارهای آنها همچنین ممکن است از استانداردهایی که پزشکان برای تشخیص این اختلال در بزرگسالان استفاده میکنند پیروی نکند.
بسیاری از علائم اختلال دوقطبی که در کودکان رخ میدهد، با علائم طیف وسیعی از اختلالات دیگر که در کودکان ممکن است رخ دهد، مانند اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) همپوشانی دارد.
با این حال، در چند دهه گذشته، پزشکان و متخصصان بهداشت روانی این بیماری را در کودکان تشخیص دادهاند. تشخیص میتواند به کودکان در درمان کمک کند، اما رسیدن به تشخیص ممکن است هفتهها یا ماهها طول بکشد. فرزند شما ممکن است نیاز به مراقبت ویژه از یک متخصص آموزش دیده برای درمان کودکان دارای مشکلات روانی داشته باشد.
مانند بزرگسالان، کودکان مبتلا به اختلال دوقطبی دورههایی از افزایش خلق و خو را تجربه میکنند. آنها می توانند بسیار شاد به نظر برسند و نشانههایی از رفتار تحریک پذیر را نشان دهند. پس از این دورهها افسردگی ایجاد میشود. در حالی که همه کودکان تغییرات خلقی را تجربه میکنند، تغییرات ناشی از اختلال دوقطبی بسیار مشهود است. آنها معمولاً افراطیتر از تغییر معمولی خلق و خوی کودک هستند.
علائم شیدایی در کودکان
علائم دوره جنون کودک ناشی از اختلال دوقطبی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- بسیار احمقانه رفتار میکند و احساس شادی بیش از حد میکند
- صحبت کردن با موضوعات سریع
- داشتن مشکل در تمرکز
- انجام کارهای خطرناک یا آزمایش رفتارهای پرخطر
- داشتن خلق و خوی کم که به سرعت منجر به فوران خشم میشود
- داشتن مشکل در خواب و احساس خستگی بعد از از دست دادن خواب
علائم افسردگی در کودکان
علائم دوره افسردگی کودک ناشی از اختلال دوقطبی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- دویدن در اطراف یا رفتار بسیار غم انگیز
- زیاد یا خیلی کم خوابیدن
- داشتن انرژی کمی برای فعالیت های عادی یا نشان دادن هیچ علائمی از علاقه به چیزی
- شکایت از عدم احساس خوب، از جمله سردردهای مکرر
- تجربه احساس بیارزشی یا گناه
- کم یا زیاد خوردن
- فکر مرگ و احتمالا خودکشی
اختلال دو قطبی در نوجوانان
رفتارهای پر از عصبانیت برای والدین یک نوجوان چیز جدیدی نیست. تغییرات هورمونی، به علاوه تغییرات زندگی که در دوران بلوغ به وجود میآید، می تواند حتی خوشرفتارترین نوجوان را گاه به گاه کمی ناراحت یا بیش از حد احساسی جلوه دهد. با این حال، برخی از تغییرات خلقی در نوجوانان ممکن است نتیجه بیماری جدی تری مانند اختلال دوقطبی باشد.
تشخیص اختلال دوقطبی بیشتر در اواخر نوجوانی و اوایل بزرگسالی رایج است. برای نوجوانان، شایعترین علائم یک دوره جنون عبارتند از:
- بسیار خوشحال بودن
- رفتار نادرست
- مشارکت در رفتارهای پرخطر
- سوء استفاده از مواد
- بیشتر از حد معمول به رابطه جنسی فکر کردن
- بیش از حد جنسی یا فعال جنسی شدن
- داشتن مشکل در خواب و نشان دادن علائم خستگی
- داشتن خلق و خوی بسیار کوتاه
- داشتن مشکل در متمرکز ماندن یا حواس پرتی به راحتی
برای نوجوانان، شایعترین علائم یک دوره افسردگی عبارتند از:
- زیاد یا خیلی کم خوابیدن
- خوردن زیاد یا خیلی کم
- احساس غم و اندوه
- کنارهگیری از فعالیتها و دوستان
- فکر مرگ و خودکشی
تشخیص و درمان اختلال دوقطبی میتواند به نوجوانان در زندگی سالم کمک کند.
آیا اختلال دو قطبی ارثی است؟
اختلال دو قطبی از والدین به فرزندان منتقل می شود. تحقیقات نشان داده است که ارتباط ژنتیکی قوی در افراد مبتلا به این اختلال وجود دارد. اگر یکی از بستگان شما مبتلا به این اختلال است، احتمال ابتلا به آن نیز چهار تا شش برابر بیشتر از افرادی است که سابقه خانوادگی این بیماری را ندارند.
با این حال، این بدان معنا نیست که همه افرادی که در بستگان خود دارای این اختلال هستند، به آن مبتلا میشوند. علاوه بر این، همه افراد مبتلا به اختلال دو قطبی سابقه خانوادگی این بیماری را ندارند.
با این حال، به نظر میرسد ژنتیک نقش قابل توجهی در بروز اختلال دو قطبی ایفا می کند. اگر یکی از اعضای خانواده شما مبتلا به اختلال دو قطبی است، دریابید که آیا غربالگری ممکن است برای شما ایده خوبی باشد یا خیر.
تشخیص اختلال دو قطبی
تشخیص اختلال دو قطبی شامل یک یا چند قسمت شیدایی، یا قسمتهای مختلط (مانیک و افسردگی) است. همچنین ممکن است شامل یک دوره افسردگی اساسی باشد، اما ممکن است اینطور نباشد. تشخیص دو قطبی شامل یک یا چند قسمت افسردگی عمده و حداقل یک قسمت هیپومانیا است.
برای تشخیص دوره جنون، باید علائمی را تجربه کنید که حداقل یک هفته طول بکشد یا باعث بستری شدن شما در بیمارستان شود. در این مدت تقریباً باید هر روز علائم را تجربه کنید. از طرف دیگر، دورههای افسردگی عمده باید حداقل دو هفته طول بکشد.
تشخیص اختلال دو قطبی دشوار است زیرا تغییرات خلقی میتواند متفاوت باشد. تشخیص در کودکان و نوجوانان حتی سختتر است. این گروه سنی اغلب تغییرات بیشتری در خلق و خو، رفتار و سطح انرژی دارند.
اختلال دو قطبی اغلب در صورت عدم درمان بدتر میشود. اگر برای اختلال دو قطبی خود تحت درمان قرار بگیرید، ممکن است یک زندگی سالم و مولد داشته باشید.
علت بوجود آمدن اختلال دو قطبی
به نظر میرسد اختلال دوقطبی از ترکیبی از عوامل زیر بوجود میآید.
- عوامل ژنتیکی: اختلال دو قطبی بیشتر در افرادی که دارای اعضای خانواده با این بیماری هستند شایع است. ممکن است تعدادی از ویژگیهای ژنتیکی در آن دخیل باشند.
- ویژگیهای بیولوژیکی: تحقیقات نشان میدهد که عدم تعادل در انتقال دهنده های عصبی یا هورمونهایی که بر مغز تأثیر میگذارد می تواند نقش داشته باشد.
- عوامل محیطی: رویدادهای زندگی، مانند سوءاستفاده، استرس روانی، رویداد آسیبزا دیگر، ممکن است یک سبب اختلال دو قطبی شود.
درمان اختلال دو قطبی
هدف از درمان تثبیت خلق و خوی فرد و کاهش شدت علائم است. هدف این است که به فرد کمک کنیم در زندگی روزمره به طور موثر عمل کند.
درمان اختلال دو قطبی شامل ترکیبی از درمانها است، از جمله:
- دارو
- مشاوره
- سبک زندگی
برای تشخیص صحیح و یافتن درمان مناسب، زمان زیادی طول میکشد، زیرا افراد واکنشهای متفاوتی نشان میدهند و علائم بسیار متفاوت است.
مدیریت اختلال دو قطبی در طول همهگیری COVID-19 ممکن است چالش برانگیز باشد. در اینجا، نکاتی درباره نحوه کنار آمدن با آنها دریافت کنید.
درمان دارویی
درمان دارویی میتواند به تثبیت خلق و خو و مدیریت علائم کمک کند. پزشک اغلب ترکیبی از موارد زیر را تجویز میکند:
- تثبیت کنندههای خلق و خو مانند لیتیوم
- داروهای ضد افسردگی
- نسل دوم داروهای ضد روان پریشی (SGAs)
- ضد تشنج، برای تسکین شیدایی
- منبع دارویی برای کمک به خواب یا اضطراب
پزشک ممکن است نیاز به تنظیم دارو در طول زمان داشته باشد. برخی از داروها عوارض جانبی دارند و می توانند بر افراد متفاوت تأثیر بگذارند. اگر فردی در مورد درمان دارویی خود نگران است، باید با پزشک خود مشورت کند.
روان درمانی و مشاوره
روان درمانی می تواند به تسکین علائم و تجهیز فرد برای مدیریت اختلال دوقطبی کمک کند.
از طریق درمان شناختی رفتاری (CBT) و سایر رویکردها، فرد میتواند یاد بگیرد:
- تشخیص و اقداماتی برای مدیریت عوامل کلیدی مانند استرس انجام دهید
- علائم اولیه یک قسمت را شناسایی کرده و برای مدیریت آن اقدام کنید
- روی عواملی کار کنید که به حفظ خلق و خوی پایدار تا زمان ممکن کمک میکند
- از اعضای خانواده، معلمان و همکاران کمک بگیرید
این مراحل میتواند به فرد کمک کند روابط مثبت خود را در خانه و محل کار حفظ کند. برای کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال دو قطبی، پزشک ممکن است خانواده درمانی را توصیه کند.
سبک زندگی
برخی از شیوههای زندگی میتوانند به حفظ خلق و خوی پایدار و مدیریت علائم کمک کنند. آنها عبارتند از:
- حفظ یک روال منظم
- پیروی از رژیم غذایی سالم و متنوع
- ایجاد یک الگوی خواب منظم و اقدامات لازم برای جلوگیری از اختلال خواب
- ورزش منظم
برخی از افراد از مکملها استفاده میکنند، اما ضروری است که ابتدا با پزشک در این مورد صحبت کنید. برخی از داروهای جایگزین میتوانند منبع معتمد را با داروهای مورد استفاده برای اختلال دوقطبی تداخل دهند. آنها ممکن است علائم را بدتر کنند.
حرف آخر
اختلال دو قطبی یک بیماری روانی نسبتاً شایع اما جدی است که شامل تغییرات در خلق و خو، سطح انرژی و توجه در کنار سایر علائم است. این میتواند زندگی فرد را به شدت مختل کند، اما درمان میتواند آینده را به شدت بهبود بخشد.
درمان ممکن است تغییرات خلقی را به طور کامل از بین نبرد، اما همکاری نزدیک با پزشک میتواند علائم را بیشتر کنترل کرده و کیفیت زندگی را به حداکثر برساند. اگر برای درمان نیاز به مشاوره داشتید میتوانید با مشاورین ما در کلینیک پیروزی ارتباط برقرار نمایید. مشاورین ما در تمامی روز های هفته آماده خدمات رسانی به شما عزیزان بصورت تلفنی، حضوری و آنلاین هستند.
اختلال خلقی دوقطبی دارم