اختلال شخصیت مرزی + علائم و روش های درمان
اختلال شخصیت مرزی (BPD) نوعی اختلال در تنظیم احساسات است که تا 5٪ از جمعیت را تحت تأثیر قرار میدهد. ویژگی اصلی اختلال شخصیت مرزی (BPD) الگوی قابل توجهی از بی ثباتی در روابط بین فردی، تصویر از خود و احساسات است. افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی معمولاً بیشتر اوقات نسبت به شرایط محیطی حساسیت بیشتری نشان میدهند. درک جدایی یا طرد قریب الوقوع، یا از دست دادن ساختار خارجی، میتواند منجر به تغییرات عمیقی در تصویر، تأثیر، شناخت و رفتار آنها شود.
اختلال شخصیت مرزی چیست؟
BPD نوعی «اختلال شخصیت» است. این یک بیماری است که باعث میشود با احساسات خود دست و پنجه نرم کنید و این میتواند بر روابط شما با افراد دیگر تأثیر بگذارد. تقریباً از هر 100 نفر 1 نفر BPD دارد. به نظر میرسد که به طور مساوی زنان و مردان را تحت تأثیر قرار میدهد، اما زنان بیشتر درگیر آن هستند. این ممکن است به این دلیل باشد که مردان کمتر درخواست کمک میکنند. همه افراد BPD را متفاوت تجربه خواهند کرد. اگر BPD داشته باشید، ممکن است با مشکلات زیر روبرو شوید:
- افکار خودزنی یا خودکشی
- کنار نیامدن با استرس
- صحبت نکردن با دیگران
- احساسات قوی که شما به سختی میتوانید با آنها کنار بیایید
- سوء استفاده از الکل و داروهای تجویز شده
- داروها و مواد غیرقانونی
- درک نکردن دیدگاههای دیگران
به این دلیل “مرزی” نامیده می شود که پزشکان تصور میکردند در مرز بین دو اختلال مختلف است: روان رنجوری و روان پریشی. پزشکان دیگر دوست ندارند از این اصطلاحات برای توصیف بیماریهای روانی استفاده کنند. گاهی اوقات اختلال شخصیت از نظر عاطفی ناپایدار (EUPD) نامیده میشود.
برخی از افراد مبتلا به اختلال شخصیت فکر میکنند که این نام توهین آمیز است یا باعث میشود احساس برچسب زدن داشته باشند. اما روانشناسان از این اصطلاح استفاده نمیکنند تا احساس قضاوت در شما ایجاد شود یا اینکه بگویید این بیماری تقصیر شماست. این منظور برای توصیف روش پیشرفت بیماری است. پس زمانی که احساس کردید به این بیماری مبتلا شدهاید با روانشناسان ما در کلینیک پیروزی ارتباط برقرار نمایید.
علائم اختلال شخصیت مرزی
فرد مبتلا به این اختلال اغلب رفتارهای تکانشی از خود نشان میدهد و اکثر علائم زیر را دارند:
- اختلال در هویت، مانند یک تصویر ناپایدار قابل توجه و مداوم از خود یا احساس خود
- تکانشگری در حداقل دو منطقه که به طور بالقوه خود آسیب میرسانند (به عنوان مثال: هزینه، رابطه جنسی، سو مصرف مواد، رانندگی بی پروا، پرخوری)
- رفتار، حرکات یا تهدیدهای مکرر خودکشی، یا خودزنی کردن
- بی ثباتی عاطفی ناشی از واکنش قابل توجه خلق و خوی (به عنوان مثال: بی نظمی شدید اپیزودیک، تحریک پذیری یا اضطراب که معمولاً چند ساعت طول میکشد و فقط به ندرت بیش از چند روز طول میکشد)
- احساس مزمن پوچی
- خشم نامناسب، شدید یا مشکل در کنترل خشم (به عنوان مثال: نمایش مکرر مزاج، خشم مداوم، درگیری های مکرر فیزیکی)
- افکار پارانوئیدی مرتبط با استرس گذرا یا علائم تجزیه شدید
از آنجا که اختلالات شخصیتی الگوهای طولانی مدت و ماندگار رفتار را توصیف میکند، اغلب در بزرگسالی تشخیص داده میشوند. غیر معمول است که در کودکی یا نوجوانی تشخیص داده میشوند، زیرا کودک یا نوجوان تحت رشد مداوم، تغییر شخصیت و بلوغ است. با این حال، اگر در کودک یا نوجوان تشخیص داده شود، ویژگی ها باید حداقل 1 سال وجود داشته باشد.
اختلال شخصیت مرزی در زنان شیوع بیشتری دارد (75 درصد از موارد تشخیصی در زنان است). تصور میشود که این اختلال بین 1.6 تا 5.9 درصد از جمعیت عمومی را تحت تأثیر قرار میدهد.
مانند اکثر اختلالات شخصیت، BPD به طور معمول با افزایش سن از شدت آن کاسته میشود، در بسیاری از افراد تا 40 یا 50 سالگی شدیدترین علائم را تجربه میکنند.
چگونه اختلال شخصیت مرزی تشخیص داده می شود؟
اختلالات شخصیت مرزی به طور معمول توسط یک متخصص سلامت روان آموزش دیده، مانند یک روانشناس تشخیص داده میشود. پزشکان خانواده و پزشکان عمومی معمولاً آموزش دیده یا مجهز نیستند تا این نوع تشخیص روانشناختی را انجام دهند. بنابراین در حالی که میتوانید در ابتدا در مورد این مشکل با پزشک خانواده مشورت کنید آنها باید شما را برای تشخیص و درمان به یک متخصص سلامت روان و یک روانشناس ارجاع دهند. هیچ آزمایش آزمایشگاهی، خونی یا ژنتیکی وجود ندارد که برای تشخیص اختلال شخصیت مرزی استفاده شود.
بسیاری از افراد مبتلا به این اختلال به دنبال درمان نیستند. افراد مبتلا به اختلالات شخصیتی، معمولاً تا زمانی که این اختلال به طور قابل توجهی تداخل نکند یا بر زندگی فرد تأثیر نگذارد، به دنبال درمان نیستند.
تشخیص اختلال شخصیت مرزی توسط یک متخصص سلامت روان با مقایسه علائم و سابقه زندگی شما با موارد ذکر شده در اینجا انجام میشود. آنها تعیین میکنند که آیا علائم شما با معیارهای لازم برای تشخیص اختلال شخصیت مطابقت دارد یا خیر.
درمان اختلال شخصیت مرزی
درمان اختلال شخصیت مرزی معمولاً شامل روان درمانی طولانی مدت با یک درمانگر است که تجربه درمان این نوع اختلال شخصیت را دارد. همچنین ممکن است داروها برای کمک به علائم نگران کننده و ناتوان کننده خاص تجویز شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد درمان، لطفاً به کلینیک پیروزی مراجعه کنید.
چه کسی به BPD مبتلا می شود؟
یک اختلال شخصیت مرزی تا اواخر بلوغ یا اوایل بزرگسالی ظاهر خواهد شد. در طول زندگی بزرگسالان نسبتاً پایدار باقی مانده و با افزایش سن به تدریج بهبود مییابد.
خطر خودکشی در افرادی که دچار اختلال شخصیت هستند قابل توجه است.
مهم است که اگر هرگونه افکار خودکشی دارید سریعاً به کلینیک پیروزی مراجعه کرده و با کارشناسان ما در ارتباط باشید. ما در تمامی روز های هفته آماده خدمت رسانی به شما عزیزان هستیم.
افرادی که تشخیص BPD دارند ممکن است به سایر بیماریهای روانی مبتلا شوند، به خصوص اگر تحت فشار باشند. اینها شامل اختلالات هراس اجتماعی، بیماری دو قطبی، اختلال استرس پس از سانحه، افسردگی و سو مصرف مواد مخدر و الکل است. برای افراد مبتلا به اختلالات شخصیتی مهم است که سریع ترین راه کاهش استرس و اضطراب را بیاموزند و در صورت بروز هر یک از این شرایط دیگر، به یک مرکز مشاوره مراجعه نمایند.
مهمترین نکته این است که تشخیص و درمان را در اسرع وقت انجام دهید. با بهترین درمان ممکن در طی یک دوره زمانی، شواهدی وجود دارد که نشان میدهد افراد مبتلا به BPD میتوانند به طور قابل توجهی بهبود یابند.
اگر فکر می کنید دچار اختلال شخصیت مرزی هستید یا نگران یکی از عزیزانتان هستید، مهم است که با پزشک یا مشاور خود یا شخص دیگری که میتوانید به او اعتماد کنید صحبت کنید، به عنوان اولین قدم برای رسیدن به کمک مهمی که شما یا آنها نیاز دارید. روانشناسان کلینیک پیروزی میتوانند به شما در این زمینه کمک کنند تنها کافیست از طریق شماره تماسهای درج شده با کارشناسان ما در ارتباط باشید. شما میتوانید جلسات مشاوره فردی در کلینیک پیروزی را بصورت آنلاین، حضوری و تلفنی طی کنید.
چه عواملی باعث اختلال شخصیت مرزی می شود؟
در گذشته بحث قابل ملاحظهای در مورد اینکه شخصیت توسط طبیعت (ژنها) تعیین میشود یا پرورش (تربیت) وجود داشته است. اکنون شواهد خوبی وجود دارد که رشد شخصیت در نتیجه تأثیرات ژنتیکی و تربیتی رخ میدهد.
افراد مبتلا به اختلال شخصیت اغلب معتقدند که به این بیماری مبتلا شدهاند زیرا در زندگی آنها مشکلاتی رخ داده است. این میتواند ترک، سو استفاده جنسی یا جسمی، تجربیات آسیب زا، حضور در یک خانواده ناراضی ، احساس بیگانگی از مردم و جامعه یا زندگی نکردن به انتظارات مردم باشد.
سایر افراد مبتلا به اختلالات شخصیتی نمیتوانند به راحتی مواردی را که در زندگی آنها به اشتباه رخ داده است و باعث مشکلاتشان شده شناسایی کنند. آنها ممکن است با این دیدگاه که اختلال آنها ریشه ژنتیکی دارد موافق باشند. بسیاری از افراد با مشکلات سلامت روانی معتقدند که این ترکیبی از این موارد است. گاهی اوقات مردم فکر میکنند مشکل سلامت روانی آنها مجازاتی برای شکست اخلاقی یا معنوی آنها است.
مهم است که به یاد داشته باشید که تقصیر شما نیست که دچار یک مشکل سلامت روانی شدهاید.
تشخیص BPD
BPD با ارزیابی علائم فرد و بررسی سابقه پزشکی وی تشخیص داده میشود. یک پزشک همچنین ممکن است معاینه بدنی و آزمایشات آزمایشگاهی را انجام دهد تا بیماریهای پزشکی را که ممکن است در علائم موثر باشند بررسی کند. برای تشخیص BPD، فرد باید پنج یا بیشتر از علائم زیر را در زمینههای مختلف تجربه کند:
- بی ثباتی احساسی
- احساس پوچی
- اختلالات هویت
- رفتارهای تکانشی
- عصبانیت نامناسب، شدید
- روابط بین فردی ناپایدار
- رفتارهای خودکشی یا خودآزاری
- علائم پارانوئید یا تجزیه گذرا
یک پزشک یا درمانگر همچنین شرایط سلامت روانی را که میتواند علائم مشابه ایجاد کند بررسی میکند. این شامل اختلال دو قطبی، اختلال شخصیت هیستریونیک و اختلال شخصیت خودشیفته است.
چگونه به افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی کمک کنیم؟
خانواده و دوستان فردی که دارای اختلال شخصیت مانند BPD است، راهکارهای زیر را مهم و مفید دانستهاند:
- به یاد داشته باشید که افرادی که دارای این شرایط هستند تمایل دارند که به راحتی کلمات و اعمال را از راه اشتباه انجام دهند. مهم است که در گفتههای خود منظورتان را صریح بگویید، و در صورت واکنش بد مایل باشید معنای خود را روشن کنید.
- آنچه را که میتوانید در مورد این بیماری، درمان آن و آنچه میتوانید برای کمک به فرد انجام دهید، بیاموزید.
- فرد را به ادامه درمان و پرهیز از سو مصرف الکل و مواد مخدر تشویق کنید.