اختلال شخصیت نمایشی چیست؟ چگونه درمان میشود؟
هرگاه به مشکل روانی باعث اختلال در زندگی روزمره ما باشد و زندگی روزمره مارا دچار مشکل و بی نظمی کند به اصطلاح دچار ناهنجاری یا یک اختلال شخصیتی شدهایم پس بهتر است هرچه سریعتر بهفکر چاره برای حل این مشکل باشیم. یکی از این اختلالات، اختلال شخصیت نمایشی یا اختلال شخصیت هیستریونیک است در این اختلال افراد تمایل دارند که خودشان را اغلب به دیگران نشان دهند. اگر این اختلال به صورت افراطی صورت بگیرد تشخیص اختلال نمایشی داده میشود. ما در این مطلب این اختلال را کامل برای شما توضیح دادهایم. با ما همراه باشید.
اختلال شخصیت نمایشی چیست؟
این اختلال جز اختلالات کلاستر B قرار میگیرد. همانطور که بالا گفته شد اگر به نمایش گذاشتن زندگی بهصورت افراطی باشد فرد دچار شخصیت نمایشی است. درواقع کلمه نمایشی از کلمه هنرپیشه گرفته شده است. این افراد معمولا در رفتارهای معمولی و روزانه ویژگی نمایشی را نشان میدهند. این افراد در رفتارهای روزمره رفتارهای نمایشی و رفتارهای برونگرایانه پر از رنگ و لعاب دارند. اما برعکس ظاهر این افراد هیچگاه دلبستگیهای عمیقی در روابط آنها نیست و هرگز این دلبستگی عمیق را تجربه نخواهند کرد. این افراد دنیا را صحنه نمایشی برای ابراز کردن خود و به نمایش گذاشتن خود میدانند.
بیشتر بدانید: ” اختلال شخصیت خودشیفته و روش های درمان آن “
افراد با اختلال شخصیت نمایشی چه ویژگی دارند؟
این افراد معمولا تحریکپذیر و بسیار هیجانی میباشند. رفتارهای پر از رنگ و لعاب دارند. اکثر این افراد معمول رفتار توجه طلبانه از خودشان نشان میدهند و همیشه خواهان توجه دیگران هستند. این افراد معمولا احساس واقعی خود را بیان نمیکنند و آنچه که هست را با اغراق فراوان بازگو میکنند. اگر زمانی کسی به آنها توجه نکند بسیار تندخو میشوند و به دیگران فحاشی میکنند. این افراد بسیار در ابراز احساساتشان افراط میکنند و این کار صرفا برای تحت تاثیر قرار دادن دیگران میباشد. بسیار چرب زبان بوده و رفتار آنها با ژست فراوان میباشد. تلقین پذیری این افراد بسیار بالاست.
هرچند که این افراد نمیتوانند رابطههای طولانی مدت داشته باشند اما تمام افراد را در روابط سطحی خود «عزیز» میدانند و با القاب خاصی که احساسات آنها را بیان میکنند صدا میکنند. این افراد رفتارهای هیجانی و تکانشی بسیار زیادی داشته و همه چیز را با اغراق توصیف خواهند کرد مخصوصا مسائل احساسی خود را بسیار با رنگ و لعاب تعریف میکنند.
علت بهجود آمدن اختلال شخصیت نمایشی چیست؟
هرچند که هنوز بهطور کامل علت بهوجود آمدن این اختلال و بسیاری از اختلالها بهطور کامل مشخص نشده اما نمیتوان نقش ارث و ژنتیک را نادیده گرفت. اگر هر دو والد دارای اختلال شخصیت نمایشی باشند بدون شک فرزند نیز با درصد بالایی احتمال داشتن این اختلال را دارد. تربیت والدین در کودکی و چگونه طی کردن کودکی نیز در بهوجود آمدن اختلال شخصیت نمایشی بی تاثیر نمیباشد.
بیشتر بدانید: ” اختلال شخصیت دوری گزین (اجتنابی) و روش های درمان “
تشخیص افراد دارای اختلال شخصیت نمایشی چگونه است؟
تشخیص افراد نمایشی بسیار راحت است زیرا این افراد با نوع پوشش و آرایش خود این اختلال را تا حدودی نشان میدهند همچنین این افراد جزئیات زندگی خود را بهطور کامل بیان کرده که کمک بزرگی به تشخیص این اختلال میکند. در واقع با معاینه شناختی بهراحتی میتوان به این اختلال رسید.
تشخیص افتراقی اختلال شخصیت نمایشی:
اختلال شخصیت نمایشی به اختلال شخصیت مرزی بسیار شبیه بوده اما در اختلال شخصیت مرزی خودکشی وجود دارد. معمولا افراد دارای اختلال شخصیت نمایشی سندرم بریکه نیز دارند.
سندرم بریکه چیست؟
افراد دارای این سندرم معمولا شکایات بدنی زیادی دارند و از مشکلات جسمی و بدنی شکایت میکنند و به گفته آنها بسیار اذیت هستند اما در تشخیص پزشک هیچ مشکل و بیماری ندارد.این اختلال از قبل 30 سالگی شروع شده و برای تشخیص حداقل 6 ماه زمان میخواهد.
درمان اختلال شخصیت نمایشی
- هرچه که این افراد سن بالاتر میشوند علائم بیماری را کمتر نشان میدهند.
- رواندرمانی تحلیلگرا چه بهصورت فردی باشد و چه بهصورت گروهی درمانی مناسب برای اختلال شخصیت نمایشی میباشد.
- همچنین رواندرمانی روانکاوی و یا حتی دارو درمانی نیز برای این اختلال مناسب است.
افراد دارای اختلال شخصیت نمایشی در جلسه درمان چگونه هستند؟
معمولا افراد دارای اختلال شخصیت نمایشی در جلسه درمان همکاری خوبی نشان میدهند و مشتاقانه تمامی زندگی خود را با کوچکترین جزئیات تعریف میکنند. این افراد معمولا لغزشهای زبانی بسیاری داشته که در گفتار آنها مشخص است.
در آخر توصیه کلینیک پیروزی برای شما:
سعی کنید از مشکلات بهوجود آمده برای شما هراس نداشته باشید، سعی کنید مشکلات و نشانههای خود را زیر نظر داشته باشید تا در زمان مناسب به روانشناس یا رواندرمانگر مراجعه کنید تا این اختلال یا اختلالهای دیگر را تشخیص دهند. بهتر است برای اینکار با متخصصین روانشناس در ارتباط باشید. کلینیک پیروزی این امکان را برای شما فراهم کرده تا با مشاوره با متخصص از بروز هر مشکل جدی جلوگیری کنید و آگاهی لازم را جهت درمان یا رفتار آگاهانه با کسانی که این اختلال را دارند داشته باشید.
تلاش متخصصین کلینیک پیروزی رسیدن شما به زندگی سالم و بهنجار میباشد. با ما در ارتباط باشید.