اختلال شخصیت پارانویایی چیست؟ علائم و روش های درمان
اختلال شخصیت پارانویایی (PPD) به عنوان نوعی اختلال شخصیت خارج از مرکز طبقه بندی می شود. افرادی که دارای اختلالات شخصیتی غیر عادی هستند رفتارهایی از خود بروز می دهند که ممکن است از نظر دیگران عجیب یا غیرمعمول به نظر برسد. فرد مبتلا به PPD نسبت به افراد دیگر بسیار مشکوک است، که ممکن است در زندگی و فعالیت های روزمره آنها تداخل ایجاد کند. آنها به انگیزه های دیگران اعتماد ندارند و معتقدند دیگران می خواهند به آنها آسیب برسانند.
پارانویا چیست؟
پارانویا احساسی غیر منطقی و مداوم است. شما احساس می کنید که مورد توجه مداوم و سرزده دیگران قرار می گیرید. این بی اعتمادی بی اساس به دیگران می تواند عملکرد اجتماعی یا روابط نزدیک را برای یک فرد مبتلا به پارانویا دشوار کند. علت پارانویا ناشناخته است اما تصور می شود ژنتیک در این امر نقش دارد. درمان این نوع اختلال روانی بستگی به بیماری دارد که به عنوان علت تشخیص داده می شود و ممکن است شامل درمان با روان درمانی یا دارو باشد.
جهت مشاوره آنلاین به صفحه: ” مشاوره آنلاین روانشناسی ” مراجعه کنید.
علل بوجود آمدن اختلال شخصیت پارانویایی
علت PPD مشخص نیست. با این حال، محققان معتقدند که ترکیبی از عوامل بیولوژیکی و محیطی می تواند منجر به آن شود.
این اختلال بیشتر در خانواده هایی که سابقه اسکیزوفرنی و اختلال هذیان دارند وجود دارد. تروما در اوایل کودکی نیز ممکن است یک عامل موثر باشد.
سایر عوامل موثر در این زمینه عبارتند از:
- زندگی در یک خانوار کم درآمد
- جدا شدن یا طلاق گرفتن
- بیوه شدن
- تمایلی به اعتماد به دیگران ندارند
- کینه توزی
- ازدواج نکردن
علائم اختلال شخصیت پارانویایی چیست؟
افراد مبتلا به PPD معمولاً اعتقاد ندارند که رفتار آنها چیزی غیرعادی است.
ممکن است کاملاً منطقی به نظر برسد که نسبت به دیگران مشکوک باشند. با این حال، ممکن است اطرافیان باور کنند که این بی اعتمادی بی دلیل است.
فرد مبتلا به PPD نیز ممکن است رفتاری خصمانه یا سرسختانه داشته باشد. آنها ممکن است کنایه آمیز باشند، که ممکن است اغلب پاسخ خصمانه دیگران را به دنبال داشته باشد. این پاسخ خصمانه، به نوبه خود ممکن است سوء ظن اصلی آنها را تأیید کند.
ممکن است فردی با PPD بیماری های دیگری داشته باشد که می تواند علائم PPD را افزایش دهد. به عنوان مثال، افسردگی و اضطراب می تواند بر روحیه فرد تأثیر بگذارد. تغییر روحیه باعث می شود فرد مبتلا به PPD احساس پارانوئید و گوشه گیری کند.
علائم دیگر PPD عبارتند از:
- اعتقاد به اینکه دیگران انگیزه های پنهانی دارند یا قصد آسیب رساندن به آنها را دارند (به عبارت دیگر، تجربه توهمات آزار دهنده)
- شک در وفاداری دیگران
- مشکل در کار با دیگران
- حساسیت نسبت به انتقاد
- به سرعت عصبانی یا خصمانه می شوید
- جدا شدن یا انزوای اجتماعی شدن
- بحث برانگیز و دفاعی بودن
- داشتن مشکل در اینکه چرا رفتار آنها ممکن است باعث نگرانی شود
- داشتن مشکل در استراحت
علائم PPD می تواند با علائم سایر اختلالات بهداشت روان همخوانی داشته باشد.
اسکیزوفرنی و اختلال شخصیت مرزی (BPD) دو بیماری هستند که علائمی مشابه PPD دارند. در نتیجه، تشخیص دقیق این شرایط دشوار است.
چگونه اختلال شخصیت پارانویایی تشخیص داده می شود؟
به منظور تشخیص PPD، ابتدا یک پزشک مراقبت های اولیه از شما در مورد علائم و سابقه پزشکی شما سال می کند. آنها همچنین معاینه فیزیکی را انجام می دهند تا به دنبال سایر شرایط پزشکی باشند. پزشک ممکن است شما را برای آزمایش بیشتر نزد روانشناس، روانپزشک یا متخصص سلامت روان بفرستد. متخصص سلامت روان ارزیابی جامعی را انجام خواهد داد. آنها ممکن است از شما در مورد دوران کودکی، مدرسه، زندگی کاری و روابط شما بپرسند. علاوه بر این، ممکن است روانشناس با سوال از شما رفتار شما را بسنجد.
چگونه اختلال شخصیت پارانویایی درمان می شود؟
PPD با موفقیت درمان می شود. با این حال، بیشتر افراد مبتلا به این مشکل در پذیرش درمان مشکل دارند. اختلال شخصیت پارانویایی به طور کلی با روان درمانی درمان می شود. با درمان مداوم و حمایت مناسب، افراد مبتلا به این بیماری می توانند علائم خود را مدیریت کرده و عملکرد موثرتری در زندگی روزمره داشته باشند. با این حال، افرادی که PPD دارند ممکن است به دنبال درمان بیماری خود نباشند، معمولاً به این دلیل که احساس نمی کنند مشکلی دارند. از نظر کسانی که PPD دارند، سو ظن آنها نسبت به دیگران موجه است.
- روان درمانی
روشهای درمانی PPD معمولاً به منظور کمک به افراد در توسعه مهارتهای مقابله ای متمرکز است. درمان اغلب در ایجاد همدلی، اعتماد، ارتباطات، عزت نفس، روابط اجتماعی، مهارت های ارتباطی و توانایی های عمومی کنار آمدن است.
درمان شناختی رفتاری اغلب در کمک به افراد در تنظیم الگوهای تفکر تحریف شده و رفتارهای ناسازگار موثر است. رفتار درمانی شناختی (CBT) نوعی درمان روان درمانی است که به بیماران کمک می کند افکار و احساسات تأثیرگذار بر رفتارها را درک کنند.
در طول دوره درمان، افراد می آموزند که چگونه الگوهای تفکر مخرب یا آزار دهنده ای را که تأثیر منفی بر رفتار دارند شناسایی و تغییر دهند.
افکار ناسازگار در حفظ اختلال شخصیت پارانویایی نقش دارند، به همین دلیل پرداختن به این افکار و باورها از طریق CBT می تواند مفید باشد. CBT ممکن است به افراد مبتلا به PPD کمک کند تا بتوانند به دیگران اعتماد بیشتری داشته باشند.
با به چالش کشیدن افکار ناسازگار و تلاش برای تغییر رفتارهای مضر، افراد مبتلا به این بیماری ممکن است نسبت به دیگران از جمله دوستان و خانواده مشکوک شوند که این می تواند روابط و تعاملات اجتماعی را بهبود بخشد. علاوه بر پرداختن به افکار و باورهای مضر، CBT همچنین به افراد مبتلا به PPD کمک می کند تا پاسخ های خود را نسبت به دیگران بهتر مدیریت کنند.
- دارو
در حالی که از دارو معمولاً برای درمان اختلال شخصیت پارانویایی استفاده نمی شود، اما ممکن است در مواردی که علائم شدید است یا بیماری همراه مانند افسردگی یا اضطراب نیز وجود دارد، استفاده شود. داروهای تجویز شده شامل داروهای ضد افسردگی جهت درمان افسردگی، ضد روان پریشی و داروهای ضد اضطراب بود. داروها به تنهایی برای درمان مفید نیستند و بهتر است در ترکیب با روان درمانی استفاده شوند.
حرف آخر
این اختلال یک بیماری مزمن و فراگیر است که با الگوهای مختل کننده فکر، رفتار و عملکرد مشخص می شود. افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانویایی بیشتر در معرض خطر افسردگی، سو مصرف مواد و آگورافوبیا قرار دارند.
در حالی که اختلال شخصیت پارانویایی یکی از رایج ترین اختلالات شخصیتی است، اما کمبود تحقیق در مورد درمانهای موثر وجود دارد، که تا حدی به دلیل عدم تمایل افراد مبتلا به این بیماری برای شرکت در درمان و تحقیقات است. کسانی که قادر به درمان این بیماری هستند می توانند زندگی بهتری را پیش رو داشته باشند. تنها کافیست از طریق شماره تماس های درج شده با متخصصین ما در کلینیک پیروزی ارتباط برقرار نمایید. روانشناسان ما در تمامی ساعات آماده خدمات رسانی به شما عزیزان هستند و می توانند در بهبود هرچه سریع تر به شما کمک کنند.