اختلال ملال پیش از قاعدگی: علائم تشخیص و روش های درمان آن
امروزه یکی از عارضههایی که خیلی گریبانگیر خانمهای جوان هست اختلال ملال پیش از قاعدگی یا به اختصار (PMDD) است. این اختلال در خانمها بسیار شایع است و بیش از 75 درصد خانمها درطی سیکل قاعدگی با این اختلال مواجه هستند.
اختلال ملال پیش از قاعدگی به عنوان یک بیماری محسوب نمیشود، اما ممکن است به خاطر عارضههای شدید روانی که دارد، به احتمال چند درصد در گروههای بیماری روانشناختی قرار بگیرد و برای رفع مشکلات این عارضه میتوان به روانشناس مراجعه کرد تا روانشناسان بتوانند مشکل را حل کنند.
در این مطلب ما به بررسی اختلال ملال پیش از قاعدگی و تشخیص و روشهای درمان آن میپردازیم و این عارضه نه چندان خوشایند را برای شما بیان میکنیم پس با ما همراه باشید.
اختلال ملال پیش از قاعدگی چیست؟
اختلال ملال پیش از قاعدگی یک اختلال روانی و افسردگی است، که در گروه اختلالات خلق و خو قرار میگیرد که همزمان با چرخه قاعدگی خانمها اتفاق میافتد.
در سیکلهای ماهانه قاعدگی که برای خانم رخ میدهد معمولاً یک هفته قبل از اینکه سیکل پریود بعدی اتفاق بیفتد، حالتهایی در بدن خانمها رخ میدهد مانند نفخ کردن، سفت شدن سینهها، مشکلات گوارشی، سنگینی، خستگی، تغییرات خلق و خو و.. این عوامل به دلیل تغییراتی که یک هفته مانده به پریودی در خانمها بر اثر هورمونهای بدن میباشد، و همین نوسانات هورمونی باعث ایجاد اختلال ملال پیش از قاعدگی در خانمها میشود، که بیشتر جنبهی افسردگی در خانمها شایعتر است و اگر افسردگی و یا اختلال در خانمها بیشتر شود باید تحت درمان روانشناختی قرار گیرد که مشکلاتی از قبیل روابط اجتماعی و یا عاطفی بین زوجین پیش نیاید.
بیشتر بدانید: ” اختلال هویت جنسیتی و روش درمان آن “
علائم و نشانه های تشخیص اختلال ملال پیش از قاعدگی
بارزترین علائمی که در هنگام شروع قاعدگی برای خانمها پیش میآید شامل:
- خستگی مداوم و نداشتن انرژی
- بیخوابی و یا خوابیدن بیش از حد
- احساس درد و حساس شدن سینهها، دردکمر و درد زیرشکم، سردرد
- احساس سنگینی و یا افزایش وزن
- تغییرات خلق و خو مانند افسردگی، بیحوصلگی، ناراحتی، عصبانیت، استرس و نگرانی
- نداشتن تمرکز
- داشتن حالت تهوع و یا گیجی
- دوست نداشتن خود و شرایط پیشآمده
- بی حسی در اندام مانند پاها و یا زانوها
- کاهش میل جنسی
- تورم کردن شکم، دستها، مچ پا و دست
- مشکلات در دفع ادرار
- کم اشتها بودن
بیشتر بدانید: ” اختلال بدشکلی بدن یا دیسمورفی چیست و چگونه درمان می شود؟ “
دلایل اختلال ملال پیش از قاعدگی
- نوسانات هورمونی بدن که در طول پریودی صورت میگیرد و با شروع پریودی کمتر میشود.
- نداشتن فعالیت مانند ورزش کردن
- استفاده از مواد غذایی سرد و ناسالم
- ارثی بودن در خانواده
اختلال قاعدگی چه تاثیراتی بر روی زندگی شخصی میگذارد؟
این اختلال تاثیرات زیادی بر روی زندگی خانمها میگذارد و علاوه بر ناراحتیهایی که در طول دوران پریودی هست باعث میشوند مشکلات دیگر هم تجربه کنند که شامل:
- مشکلات در روابط اجتماعی
- مشکلات در روابط عاطفی بین زوجین
مورد دوم خیلی شایعتر است و سردی و بیمیلی خانمها باعث میشود، که همسر را دچار ناراحتی و نگرانی کند، زیرا خانمها در این دوران بسیار زود رنج هستند و حالت خلق و خو آنها ممکن است باعث ناراحتی و مشکل بین زوجین شود.
در این حالت بهترین کار این است که، به پزشک مراجعه کرده و دوره چرخه قاعدگی را برای همسر توضیح داده شود. تا آقایان بتوانند درک بهتری از شرایط خانمها داشته باشد و همچنین از بروز مشکلات عاطفی جلوگیری شود.
نحوه درمان اختلال ملال پیش از قاعدگی
در حال حاضر نحوه درمان اختلال ملال پیش از قاعدگی بیشتر به صورت دارو درمانی انجام میشود، اما میتوان از مشاورههای خانوادگی، مشاوره افسردگی و… هم برای تغییرات زندگی، تغییرات خلق و خو استفاده کرد.
دارو درمانی به این شکل صورت میگیرد، که از داروهای ضد افسردگی و داروهای هورمونی برای کاهش درد تجویز میشود.
روان درمانی هم به این صورت است که، تغییرات در سبک زندگی و انجام فعالیتهای مثبت برای بهتر شدن حال روحی و رفع افسردگی صورت میگیرد.
نکات مهم برای پیشگیری از اختلال ملال پیش از قاعدگی
- استفاده از داروهای گیاهی
- مصرف نکردن غذاهای سرد
- استفاده نکردن از نوشیدنیهای الکلی
- استفاده از مواد غذایی گرم
- ورزش کردن به خصوص ورزشهای هوازی
در صورت تاثیرات این اختلال بر روی روابط عاطفی و یا روابط اجتماعی میتوانید در مرکز تخصصی کلینیک پیروزی با مشاورین و متخصصین ما در ارتباط باشید، و با استفاده از راهکارها و روشهایی که مشاورین به شما میدهند، میتوانید از بروز این مشکلات بطور جدی جلوگیری به عمل آورید. هدف کلینیک پیروزی در این راستا کمک برای زندگی بهتر زوجین میباشد.