اختلال میسوفونیا چیست؟ علائم تشخیص و روش های درمان
آیا برخی از صداهای روزانه باعث ایجاد یک واکنش احساسی فوقالعاده می شوند، اما به نظر می رسد هیچ کس دیگری را اذیت نمی کند؟ اختلال میسوفونیا عبارت است از واکنش های شدید منفی به صداهایی که بر اساس تجربیات قبلی دارای الگو، معنا و زمینه خاصی برای فرد مبتلا هستند. سایر اشکال حساسیت صدا شامل هایپراکوزیس (واکنش منفی به صدا به دلیل ویژگی های فیزیکی خاص مانند حجم، نوع و شدت) و فونوفوبیا (ترس از صداهای خاص) است. میسوفونیا، که به معنای واقعی کلمه به معنی “نفرت از صداها” است، در حالی که هنوز به طور رسمی به عنوان یک اختلال روانی متمایز در ادبیات پزشکی شناخته نشده است، منبع ناراحتی و گاهی ناتوانی زیادی در مبتلایان به آن است. با ما همراه باشید و به خواندن ادامه دهید تا شما را با این اختلال بیشتر آشنا کنیم.
اختلال میسوفونیا چیست؟
میسوفونیا اختلالی است که در آن صداهای خاصی باعث ایجاد واکنش های احساسی یا فیزیولوژیکی می شوند که برخی ممکن است با توجه به شرایط نامعقول تلقی شوند. کسانی که دچار میسوفونیا هستند ممکن است آن را زمانی توصیف کنند که صدایی “شما را دیوانه می کند”. واکنش های آن ها می تواند از خشم و ناراحتی گرفته تا وحشت و نیاز به فرار باشد. این اختلال گاهی سندرم حساسیت انتخابی صدا نامیده می شود.
افراد مبتلا به میسوفونیا اغلب گزارش می دهند که با صداهای دهانی تحریک می شوند. سر و صدایی که فرد هنگام غذا خوردن، تنفس یا حتی جویدن ایجاد می کند. سایر صداهای نامطلوب عبارتند از: ضربه زدن به صفحه کلید یا انگشت یا صدای برف پاک کن ها. گاهی اوقات یک حرکت کوچک تکراری علت آن است.
به طور مشابه، افراد مبتلا به اختلال میسوفونیا می گویند اغلب به محرک های بصری همراه با صداها واکنش نشان می دهند و همچنین ممکن است به شدت به حرکات تکراری پاسخ دهند. محققان بر این باورند که افراد مبتلا به این اختلال ممکن است از قبل با نحوه فیلتر کردن صداهای مغز خود مشکل داشته باشند و یکی از ویژگی های “صداهای ناهنجار” ممکن است سر و صدای تکراری آنها باشد. این تکرار مشکلات دیگر پردازش شنوایی را تشدید می کند.
به نظر می رسد اختلال میسوفونیا از خفیف تا شدید متغیر است. افراد طیف وسیعی از واکنش های فیزیولوژیکی و احساسی را با همراهی شناخت گزارش می دهند. اگر واکنش خفیفی داشته باشید، ممکن است صدای مورد نظر باعث موارد زیر شود:
- مشتاق
- ناراحت
- میل به فرار
- انزجار
اگر پاسخ شما شدیدتر باشد، صدای مورد نظر ممکن است باعث موارد زیر شود:
- خشم
- عصبانیت
- نفرت
- وحشت
- ترس
- پریشانی احساسی
این اختلال می تواند گرفتگی را در زندگی اجتماعی شما ایجاد کند. با گذشت زمان، ممکن است به محرک های بصری نیز پاسخ دهید. دیدن چیزی که می دانید ممکن است صدای توهین آمیز ایجاد کند ممکن است پاسخی را به دنبال داشته باشد.
دلایل بوجود آمدن اختلال میسوفونیا
سن شروع این بیماری مادام العمر مشخص نیست، اما برخی از افراد علائم را در سنین 9 تا 13 سال گزارش می دهند. میسوفونیا در دختران شایع تر است و سریع ظاهر می شود، اگرچه به نظر نمی رسد که مربوط به هیچ رویدادی باشد. پزشکان مطمئن نیستند که چه چیزی باعث بوجود آمدن این اختلال می شود، اما مشکلی در گوش شما وجود ندارد.
از آنجا که گوش های شما طبیعی است و شنوایی شما سالم است، پزشک ممکن است در تشخیص مشکل داشته باشد. Misophonia گاهی اوقات با اضطراب یا اختلال دوقطبی یا وسواس جبری اشتباه گرفته می شود. برخی از پزشکان معتقدند که باید به عنوان یک اختلال جدید طبقه بندی شود.
اغلب پزشکان از این وضعیت بی اطلاع هستند و در مورد طبقه بندی اتفاق نظر وجود ندارد. اخیراً یک مطالعه موفقیت آمیز نشان داد که میسوفونیا یک اختلال مبتنی بر مغز است.
بیشتر بدانید: ” اختلال شخصیت اسکیزوتایپال + علائم و روش های درمان “
درمان اختلال میسوفونیا
این وضعیت بر زندگی روزمره تأثیر می گذارد، اما می توانید مدیریت آن را بیاموزید.
درمان اختلال میسوفونیا اغلب شامل یک رویکرد چند رشته ای است که شامل درمان صوتی توسط شنوایی شناسان و مشاوره حمایتی است که در آن بر راهبردهای مقابله تاکید شده است. ممکن است دستگاهی مانند سمعک را امتحان کنید که صدایی شبیه به آبشار در گوش شما ایجاد می کند. سر و صدا شما را از محرک ها منحرف می کند و واکنش ها را کاهش می دهد.
درمان های دیگر شامل گفتاردرمانی است.
سبک زندگی شما نیز نقش دارد. به طور منظم ورزش کنید، مقدار زیادی بخوابید و استرس خود را کنترل کنید. همچنین می توانید برای تنظیم صداها از گوش و هدست استفاده کنید. در خانه خود مناطق آرام یا نقاط امن ایجاد کنید که هیچ کس صداهایی را که شما را آزار می دهد تولید نکند.
اختلال میسوفونیا چه حسی دارد؟
اختلال میسوفونیا برای اولین بار به عنوان یک اختلال در نظر گرفته شد و اصطلاح میسوفونیا برای اولین بار در سال 2000 مورد استفاده قرار گرفت.
میسوفونیا یک بیماری مزمن و یک اختلال اولیه در نظر گرفته می شود، به این معنی که در ارتباط با سایر شرایط ایجاد نمی شود.
برخی محققان معتقدند که واکنش ناهنجار یک واکنش ناخودآگاه یا خودکار سیستم عصبی است. این نتیجه گیری به دلیل واکنش های فیزیکی افراد با حساسیت صدا و این واقعیت است که موادی مانند کافئین یا الکل می توانند وضعیت را بدتر یا بهتر کنند.
بهترین راه برای توصیف اتفاقی که فرد مبتلا به این اختلال می شنود یا محرکی را می بیند این است که به این فکر کنید که برای اکثر مردم شنیدن میخ روی تخته سیاه چگونه است. پوست شما سوزن سوزن می شود، اعصاب شما شعله ور می شود و فقط می خواهید بلافاصله متوقف شود. برای اکثر افراد، هر چند وقت یکبار اتفاق می افتد. با این حال، افراد مبتلا به میسوفونیا ممکن است به دلیل صداهایی که دیگران به سختی متوجه آن می شوند، هر روز این احساس را تجربه کنند.
بیشتر بدانید: ” سندرم استکهلم چیست و چگونه آن را درمان کنیم؟ “
چه چیزی باعث میسوفونیا می شود
محققان هنوز نمی دانند چه چیزی باعث بوجود آمدن این اختلال می شود. به نظر می رسد این اختلال در افرادی که شرایط زیر را نیز دارند بیشتر رخ دهد:
- اختلال وسواس جبری (OCD)
- اختلالات اضطرابی
- سندرم تورت
همچنین به نظر می رسد در افرادی که وزوز گوش دارند شایع تر است. وزوز گوش یک اختلال متفاوت است که در آن شما صداهایی را می شنوید، مانند صدای زنگ در گوش شما، که هیچ کس دیگری نمی تواند آن را بشنود.
جانسون خاطرنشان می کند که سال هاست که افراد مبتلا به میسوفونیا با اضطراب، فوبیا و سایر اختلالات تشخیص اشتباه داده می شوند. اما میسوفونیا یک اختلال منحصر به فرد با ویژگی های خاص خود است، از جمله موارد زیر:
- شروع میسوفونیا عموماً قبل از بلوغ است و اولین علائم اغلب در سنین 9 تا 12 سالگی ظاهر می شود.
- زنان بیش از مردان مبتلا به میسوفونیا هستند.
- افراد مبتلا به میسوفونیا ضریب هوشی بالاتری دارند.
- به احتمال زیاد یک جزء ژنتیکی وجود دارد زیرا اغلب در خانوادهها وجود دارد.
نحوه مقابله با اختلال میسوفونیا
در حالی که میسوفونیا یک اختلال مادام العمر بدون درمان است، چندین گزینه وجود دارد که در مدیریت آن موثر است:
1. درمان بازآموزی وزوز گوش
در یک دوره درمانی که تحت عنوان درمان بازآموزی وزوز گوش (TRT) شناخته می شود، به افراد آموزش داده می شود که سر و صدا را بهتر تحمل کنند.
2. درمان رفتاری شناختی
درمان شناختی رفتاری (CBT) نوع دیگری از درمان است که ممکن است به تغییر ارتباطات منفی شما با ایجاد صداها کمک کند.
به گفته جانسون، دستگاه های سطح گوش که صدای باران، طبیعت یا سایر صداها را پخش می کنند، بسیار موثر بوده اند، به طوری که 85 درصد از کاربران علائم را کاهش می دهند.
3. مشاوره
مشاوره حمایتی هم برای افراد مبتلا به این اختلال و هم برای خانوادهاش مهم است، زیرا این شرایط می تواند کل خانواده را تحت تأثیر قرار دهد.
در حال حاضر، هیچ دارویی که توسط سازمان غذا و دارو برای درمان میسوفونیا تأیید شده باشد و هیچ شواهد علمی قطعی مبنی بر موثر بودن هر دارویی در درمان آن وجود ندارد. جانسون ادعا می کند که اکثر افراد مبتلا به این اختلال قادر به غلبه بر چالش های آن هستند.
سوالات متداول
- آیا میسوفونیا قابل تشخیص است؟
در حال حاضر هیچ معیار تشخیصی برای این اختلال وجود ندارد. بنابراین، این اختلال روانی قابل تشخیص نیست.
- آیا اضطراب می تواند باعث میسوفونیا شود؟
تحقیقات اولیه نشان می دهد که میسوفونیا و اضطراب دو اختلال جداگانه هستند. با این حال، این دو شرایط می توانند با هم تداخل داشته باشند. هنگامی که احساس اضطراب می کنید، قسمتی از مغز که فرد را برای جنگ یا گریز آماده می کند فعال می شود. این نیز همان پاسخ در افراد مبتلا به میسوفونیا است.
افراد مبتلا به میسوفونیا اغلب هنگام تحریک یا هنگام پیش بینی محرک، اضطراب را تجربه می کنند.
- چه ارتباطی بین میسوفونیا و اوتیسم وجود دارد؟
به طور کلی، افراد مبتلا به اوتیسم دارای سیستم های حسی بطور غیرمعمول ظریفی هستند، به این معنی که حواس آن ها، مانند شنوایی، می تواند ب بیش از حد احساس شود.
در این مرحله، هنوز برای گفتن این که آیا ارتباط مستقیمی وجود دارد، زود است، زیرا دانشمندان به اندازه کافی نمی دانند چه چیزی باعث می شود افراد مبتلا به هر دو حالت به شدت به صداها واکنش نشان دهند.
- چگونه میسوفونیا را مدیریت کنم؟
برای مدیریت میسوفونیا، می توانید از یک دستگاه نویز سفید، هدفون های حذف کننده نویز، درمان یا سایر روش های درمانی برای کاهش ناراحتی خود استفاده کنید.
یک جمله از کلینیک پیروزی
اگر علائم اختلال میسوفونیا را تجربه می کنید، بدانید که تنها نیستید. تحقیقات در حال انجام است تا در مورد این بیماری و نحوه درمان آن اطلاعات بیشتری کسب کنید. برای اطلاع از گزینه هایی که می تواند به شما کمک کند، مهم است که با پزشک متخصص کلینیک پیروزی یا شنوایی شناس خود تماس بگیرید. متخصصین ما در تمامی روزهای هفته آماده خدمات رسانی به شما عزیزان بصورت تلفنی، حضوری و آنلاین می باشند.