بلوغ پسران، تغییرات جسمی و روانی آن
بلوغ مرحله مهمی از رشد انسان است که نشاندهنده گذار از کودکی به نوجوانی و در نهایت به بزرگسالی است. بلوغ پسران دوره پیچیده و چالش برانگیزی است که نیاز به توجه و مراقبتهای ویژه دارد. وقتی پسرها به این مرحله از زندگی میرسند، تغییرات فیزیکی، عاطفی و رفتاری مختلفی را تجربه میکنند که میتواند هم برای نوجوان و هم برای خانوادههایشان گیج کننده باشد.
پدر و مادرها ممکن است برای سازگار شدن با نیازها و رفتارهای در حال تغییر فرزندشان مشکل داشته باشند و نتوانند حامی و راهنمای خوبی برای آنها در این مسیر دشوار و بااهمیت باشند. دانستن اینکه چه تغییراتی در این مرحله اتفاق میافتد و چرا این تغییرات اتفاق میافتد، میتواند به فرد و اطرافیانش کمک کند تا این مرحلهی رشدی را به خوبی رد کند. چرا که آسیبهایی که در دوران بلوغ اتفاق میافتد میتواند در جوانی و بزرگسالی افراد چالشهای سختی درست کند.
سن بلوغ پسران
سن بلوغ در پسران از چه زمانی آغاز میشود و چه عواملی در آن تأثیر دارد؟ سن بلوغ پسران معمولاً بین ۹ تا ۱۴ سال آغاز میشود، اما ممکن است در برخی موارد پیش از ۹ سال یا پس از ۱۴ سالگی رخ دهد. عوامل مختلفی میتوانند شروع بلوغ را به تأخیر بیندازند و یا روند آن را سرعت بخشند.
عوامل ژنتیکی و وراثتی، کیفیت تغذیه و سطح فعالیت بدنی از نکات مهم تأثیرگذار در بلوغ پسران است. اگر مردهای یک خانواده بلوغشان با تأخیر شروع شود بسیار محتمل است که فرزندان آنها هم دیرتر به بالغ شوند.
بلوغ شامل تغییرات جسمانی گستردهای میشود که تغذیهای نامناسب و کمبود مواد مغذی میتواند در روند آن اختلال ایجاد کند. همچنین تغییرات جسمانی این دوره اگر با ورزش و فعالیت بدنی همراه شوند تأثیر بهتری میگذارند. بیتحرکی عامل تأخیر در بلوغ پسران است. همینطور اگر نوجوانی در شرایط پزشکی خاصی باشد به دلیل مصرف داروها ممکن است زمان بالغ شدنش تغییر کند. مهمترین عوامل مؤثر تغذیه و فعالیت بدنی است. اگر میخواهید نوجوان شما این دوره را به خوبی و سلامت پشت سر بگذارد حواستان به این دو عامل باشد.
آشنایی بیشتر: مشاوره نوجوان
تغییرات جسمی بلوغ پسران
چه تغییرات جسمانی در زمان بلوغ پسران اتفاق میافتد؟
پسران تغییرات جسمانی زیادی در دوار بلوغ خود متوجه میشوند و بدن جدیدی را تجربه میکنند. این تغییرات به آهستگی اتفاق میافتد:
بلوغ پسران حدود 11- 12 سالگی
اندام تناسلی خارجی (آلت تناسلی، بیضه و کیسه بیضه) شروع به رشد خواهند کرد. طبیعی است که بیضه سریعتر از دیگر اندامها رشد کند. با ادامه رشد بیض ها و کیسه بیضه، آلت تناسلی نیز رشد می کند. موهای ناحیه تناسلی هم رشد خواهند کرد و با گذشت زمان تیره تر و ضخیم تر میشوند.
بلوغ پسران در حدود 12-14 سالگی
نوجوان شما جهش رشد خواهد داشت. قد بلندتر می شود و سینه و شانههایش پهنتر میشود. برخی از قسمتهای بدن فرزندتان – مانند سر، صورت و دستهای او – ممکن است سریعتر از اندامهای او رشد کنند. این ممکن است باعث شود که نوجوان شما برای مدتی نامتناسب به نظر برسد. به طور متوسط، قد پسران در دوران بلوغ 10تا30 سانتی متر رشد می کنند. رشد آنها معمولاً در حدود 20تا18 سالگی متوقف می شود.
رشد جزئی سینه در پسرها معمول است. اگر نوجوان شما از این موضوع نگران است، با آگاهی دادن به او میتوانید او را متوجه کنید که این موضوع کاملاً طبیعی و جزو دوران بلوغش است طبیعی است و معمولاً خود به خود از بین می رود. اگر از بین نرفت یا اگر به نظر می رسد که سینهها زیاد در حال رشد هستند، با پزشک عمومی خود مشورت کنید.
بلوغ پسران حدود 13 تا 15 سالگی
موها در قسمتهاي ديگر بدن نوجوان – زير بازوها، روي صورت و ساير قسمتهاي بدن – شروع به رشد ميكنند. موهای پا و بازو ضخیم می شوند. رشد مو در برخی از مردان جوان تا اوایل 20 سالگی ادامه دارد.
در این سن هورمون تستوسترون تولید می شود که بیضه ها را برای تولید اسپرم تحریک می کند و نوجوان شما شروع به نعوظ و انزال را تجربه میکند. در این دوره، نعوظ اغلب بدون دلیل اتفاق می افتد. فقط به نوجوان خود بگویید که این طبیعی است و مردم معمولاً متوجه نمی شوند. انزال در هنگام خواب در این سن طبیعی است.
بلوغ پسران حدود 14-15 سالگی
حنجره یا “سیب آدم” آشکارتر می شود. حنجره نوجوان شما بزرگتر می شود و صدای او کلفت یا اصطلاحاً (خروسی) میشود که به مرور زمان متوقف خواهد شد.
سایر تغییرات فیزیکی در بلوغ پسران
رشد مغز نوجوان بر رفتار و مهارت های اجتماعی او تأثیر می گذارد. مسئولیت پذیری و رشد مهارت های برنامه ریزی، حل مسئله و تصمیم گیری با تغییرات در مغز همراه است. این روند تا اواسط 20 سالگی ادامه خواهد داشت.
استخوان ها، اندامهای خارجی و داخلی بزرگ و قوی تر می شوند. عملکرد ریه ها بهبود می یابد، ضخامت و حجم استخوانها افزایش می یابد.
در این دوران ممکن است فرزند شما کنترل کاملی روی حرکاتش نداشته باشد و اصطلاحاً دست و پا چلفتی شود. از آنجایی که کودکان در دوران بلوغ خیلی سریع رشد می کنند، مراکز ثقل بدن آنها تغییر می کند و مغز آنها ممکن است کمی طول بکشد تا تنظیم شود. این ممکن روی تعادل آنها اثر بگذارد و برای مدتی کمی دست و پا چلفتی شوند و خراب کاری کنند و گاهی حتا آسیب ببینند.
آشنایی بیشتر: مشاوره کودک
وزن فرزندتان زیاد میشود و به غذای سالم بیشتری نیاز دارد. حجم معده و روده نوجوانان افزایش می یابد و آنها به انرژی، پروتئین و مواد معدنی بیشتری نیاز دارند. غذاهای حاوی کلسیم و آهن فراوان برای رشد استخوان و گردش خون در این سن بسیارمهم هستند.
الگوهای خواب آنها تغییر می کند و بسیاری ازنوجوانان شب بیداری را تجربه میکنند.
نوع جدیدی از غده عرق در زیر بغل و ناحیه تناسلی در دوران بلوغ ایجاد می شود. باکتری های پوست از عرق تولید شده توسط این غده تغذیه می کنند که می تواند منجر به بوی بد بدن شود. آموزش بهداشت در این سن بسیار مهم و حیاتی است تا هم از عفونتهای احتمالی جلوگیری شود و هم در جامعه فرزند شما جایگاه بهتری پیدا کند و او را به عنوان کسی که بهداشتش را رعایت نمیکند و بو میدهد نشناسند
غدد موجود در پوست صورت، شانه ها و پشت در دوران بلوغ فعال تر می شوند و چربی بیشتری تولید می کنند. این می تواند منجر به بیماری های پوستی مانند آکنه و جوش زدن شود.
نوجوانان دندان آسیای دوم خود را در حدود 13 سالگی میگیرند. دندان آسیاب سوم – “دندان عقل” – ممکن است بین 14 تا 25 سالگی ظاهر شود. این دندان ها می توانند به صورت تکی، جفتی یا به صورت مجموعه ای کامل از ۴ دندان عقل ظاهر شوند – یا اصلاً ظاهر نشوند. دندان ها و لثه های سالم برای سلامت نوجوان شما حیاتی است، بنابراین مراقبت و آموزش مراقبت از دندان های نوجوانان بسیار مهم است.
تغییرات روانی بلوغ پسران
تغییرات روانی در دوران بلوغ پسران چگونه است؟
بلوغ مرحله حساسی در زندگی پسر است که آغاز تغییرات جسمی، عاطفی و روانی است. یکی از قابل توجهترین تغییراتی که در دوران بلوغ برای پسران رخ می دهد، شروع تولید تستوسترون است که باعث دگرگونی های رفتاری و روانی قابل توجهی می شود.
این تغییرات در رفتار و روانشناسی می تواند زندگی یک پسر را به طور قابل توجهی تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین، درک این تغییرات برای ارائه پشتیبانی و راهنمایی لازم و ضروری است.
بلوغ پسران؛ تغییرات در رفتار
پسران تغییراتی را در رفتار خود نسبت به سال های کودکی نشان دهند. آنها ممکن است پرخاشگرتر شوند، رفتار خشونت آمیزتری داشته باشند و تمایل بیشتری به تجربه کردن چیزهای تازه و ریسک پذیری داشته باشند. این تغییر رفتار به دلیل افزایش تولید تستوسترون است که منجر به افزایش توده عضلانی و تراکم استخوان می شود. در نتیجه، پسران از نظر فیزیکی قویتر میشوند. آنها همچنین ممکن است خوی رقابتجویانه پیدا کنند و در موقعیت های مختلف اجتماعی تلاش کنند تا خود را ثابت کنند.
بلوغ پسران؛ تغییرات در اعتماد به نفس
احتمال اینکه در این دوران اعتماد به نفس نوجوان کم شود زیاد است. آنها ممکن است دنبال جلب توجه دیگران باشند و بیشتر به نظرات و احساسات دیگران متکی شوند. این تغییر در اعتماد به نفس به این دلیل است که بلوغ در زمانی اتفاق میافتد که نوجوان پسر در تلاش برای تثبیت هویت و جایگاه خود در جهان است. در نتیجه آنها بدون توجه به سن کم و کمتجربگیشان شروع به مقایسه خود با دیگران میکنند.
آشنایی بیشتر: اعتماد به نفس کودکان و راه های افزایش آن
بلوغ پسران؛ تغییرات در خودکنترلی
در دوران بلوغ، پسرها ممکن است کنترل خود را زود از دست بدهند و مدیریت احساسات و غرایز خود را به چالش بکشند. آنها مستعد نوسانات خلقی، فوران خشم و رفتارهای تکانشی میشوند. این تغییر در خودکنترلی به این دلیل است که مغز هنوز در دوران بلوغ در حال رشد است. قشر جلوی مغز، که مسئول تصمیم گیری و کنترل تکانه است، تا اواسط دهه 20 به طور کامل رشد نکرده است. بنابراین، پسرها در این دوران با تنظیم رفتار و احساسات خود دچار مشکل شوند.
بلوغ پسران؛ تغییرات در روابط اجتماعی
آنها علاقه بیشتری به روابط عاشقانه پیدا میکنند و در نتیجه شکل روابط دوستانه آنها تغییر کند. آنها ممکن است در انتخاب دوستان خود حساسیت بیشتری خرج دهند و دنبال روابط با کسانی باشند که همسلیقه با آنها باشند.
آشنایی بیشتر: نحوه برخورد با نوجوانانی که دوست دختر/ دوست پسر دارند