تراپی چیست؟ انواع و اثرات آن
تراپی به عنوان درمان اختلالات جسمی یا روانی تعریف می شود. تعریف درمان بسیار گسترده است و شامل درمان برای بسیاری از شرایط است. شرایط فیزیکی که ممکن است با درمان، درمان شوند عبارتند از آسیب های ورزشی، درد کمر و گردن، سردرد، سرگیجه، دامنه حرکتی محدود، دیستروفی عضلانی و بسیاری موارد دیگر. اختلالات روانی شرایطی هستند که بر خلق و خو، تفکر، احساسات و رفتار فرد تأثیر می گذارند. چندین اختلال روانی مختلف وجود دارد. برخی از آنها عبارتند از افسردگی، اختلال دوقطبی، اضطراب، اختلالات خوردن، اعتیاد و اختلالات شخصیت.
تراپی therapy یا درمان فرآیند ملاقات با یک مشاور یا روان درمانگر به منظور حل و فصل رفتارها، باورها، احساسات و علائم فیزیکی مرتبط است. درمان از یک رابطه بین فردی برای کمک به توسعه درک خود مراجع و ایجاد تغییرات در زندگی او استفاده می کند.
اگرچه مشاوره و روان درمانی به طور قابل توجهی همپوشانی دارند، اما تفاوت هایی نیز وجود دارد. در حالی که کار مشاوران و روان درمانگران با مراجعین ممکن است عمیق و طولانی باشد، تمرکز مشاوره بیشتر بر مشکلات خاص، تغییرات در تنظیمات زندگی و تقویت رفاه مراجع است. تراپی بیشتر به بازسازی شخصیت یا خود و توسعه بینش می پردازد.
انواع تراپی
تخمین زده می شود که بیش از نیمی از مردم در طول زندگی خود به اختلال روانی مبتلا می شوند. اختلالات روانی می تواند توسط عوامل مختلفی مانند ژن ها و سابقه خانوادگی، تجربیات زندگی، عدم تعادل شیمیایی، آسیب های مغزی، قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سمی، استفاده از داروها یا الکل، یا حتی شرایط پزشکی جدی مانند سرطان ایجاد شود.
اختلالات پزشکی به روش های مختلفی تشخیص داده می شوند. این ممکن است شامل تاریخچه پزشکی، معاینه فیزیکی یا ارزیابی روانشناختی باشد. نوع درمانی که به بیمار داده می شود به اختلال و همچنین جدیت اختلال بستگی دارد. برخی از درمان ها شامل دارو هستند.
درمان زیست پزشکی که به عنوان روانپزشکی زیست پزشکی نیز شناخته می شود، از دارو یا روش های پزشکی مانند درمان تشنج الکتریکی برای درمان بیمار مبتلا به اختلال روانی استفاده می کند. نوع دیگری از درمان، تراپی (روان درمانی) است که شامل صحبت بیمار با یک متخصص آموزش دیده مانند روانپزشک، روانشناس یا متخصص بهداشت روان است. این اغلب به عنوان گفتار درمانی شناخته می شود. سایر درمان ها شامل ترکیبی از هر دو روش درمانی است.
درمان مشتری محور نوعی روان درمانی با ویژگی های زیر است:
- درمانی که بر رابطه بین مراجع و درمانگر تمرکز دارد
- درمان با این ایده که مشتری متخصص است
- نوعی درمان که توسط روانشناسان بالینی و مشاوره فردی دارای مجوز استفاده می شود
انواع مختلف تراپی یا انواع مشاوره عبارتند از:
- روانکاوی و درمان های روان پویشی
- رفتار درمانی
- درمان شناختی
- روانکاوی و روان درمانی
روانکاوی یک رویکرد درمانی مبتنی بر زیگموند فروید است که از تداعی آزاد استفاده می کند. تداعی آزاد تمرینی در درمان است که در آن از بیمار خواسته می شود آزادانه افکار، کلمات و چیزهایی را که به ذهنش می رسد به اشتراک بگذارد. این نوع درمان که درمان روان پویشی نیز نامیده میشود، برای درک معانی و انگیزههای پشت رفتارها، احساسات و افکار نامطلوب به ناخودآگاه ضربه میزند. تراپی یا روان درمانی به بیمار کمک می کند تا یک پاسخ شرطی خودکار به یک محرک خاص شکل دهد.
نکات کلیدی در مورد تراپی
درمان معمولا به صورت یک به یک انجام می شود یا ممکن است در تنظیمات گروهی انجام شود.
مراجعه کننده می تواند یک درمانگر و سبک درمانی را انتخاب کند که به بهترین وجه برای موقعیت خاص او مناسب است.
درمانگر و مراجع معمولاً یک ساعت با یکدیگر می نشینند تا در مورد مسائلی که توسط مشتری ارائه می شود بحث کنند.
فرآیند درمانی مانند هر رابطه جدید شامل یک دوره “آشنایی با شما” است.
درمانگر و مراجع نقش مساوی در روند درمان دارند. هیچ “متخصص” در رابطه درمانی وجود ندارد.
هدف درمانگر این است که روند درمانی را هم ایمن و هم حمایتی کند.
همه چیزهایی که در درمان اتفاق میافتد محرمانه است، مگر اینکه امنیت خودتان یا شخص دیگری در خطر باشد.
رفتار درمانی
رفتار درمانی از شرطی سازی کلاسیک و عملی ایجاد شده است.
شرطی سازی کلاسیک نوعی درمان است که به بیمار کمک می کند تا با جفت کردن محرکی که معمولاً باعث رفتار نامطلوب می شود با یک محرک جدید و خنثی، پاسخ های غیرارادی را تغییر دهد. برای مثال، اگر فردی هر بار که زنگ به صدا در میآید پاسخ نامطلوبی داشته باشد، شرطیسازی کلاسیک به بیمار کمک میکند تا صدای زنگ را با احساسات خنثی مرتبط کند.
تکنیک های رفتار درمانی به ویژه در درمان فوبیا موثر هستند. در طی حساسیت زدایی سیستماتیک، فرد مبتلا به فوبیا در معرض محرک های تحریک کننده اضطراب قرار می گیرد. با افزایش قرار گرفتن در معرض محرک ها، تکنیک های آرام سازی و احساس خودکنترلی به بیمار آموزش داده می شود.
شرطی سازی عامل نوعی درمان است که برای شکل دادن به رفتار بر پاداش و تنبیه تکیه دارد. در این درمان رفتارهای مطلوب پیامدهای مطلوبی را به دنبال دارد. مثلاً وقتی سگ می نشیند، سگ استخوان می گیرد. در شرطیسازی عامل، ایده این است که رفتارهایی که منجر به پیامدهای مطلوب میشوند، بیشتر احتمال دارد دوباره رخ دهند. رفتارهایی که به دنبال آن پیامدهای منفی به دنبال دارند، کمتر رخ می دهند.
تراپی می تواند به بسیاری از مسائل مختلف، چه بالینی و چه غیر بالینی کمک کند.
وقتی صحبت از نگرانی های بالینی می شود، درمان ابزاری موثر برای تشخیص و درمان مشکلات سلامت روان است. اینها می تواند شامل اعتیاد، اختلالات خوردن، اختلالات اضطرابی، اختلالات خلقی و اسکیزوفرنی باشد.
بیمارانی که مشکل بالینی ندارند همچنان می توانند از درمان بهره مند شوند. درمان روشی موثر برای کمک به مدیریت استرس، مقابله با تجربیات سخت یا آسیب زا، مدیریت افسردگی و اضطراب، و پردازش تغییرات زندگی، اندوه یا تعارض است.
مطالعه بیشتر: مشاوره استرس
در تراپی چه انتظاری باید داشت؟
اولین جلسه تراپی ممکن است از بسیاری جهات شبیه به قرار ملاقات با پزشک باشد. چه یک قرار حضوری یا آنلاین باشد، احتمالاً با پر کردن برخی از مدارک شروع خواهید کرد. اگر حضوری باشد، در اتاق انتظار مینشینید تا زمانی که با شما تماس گرفته شود. اگر آنلاین باشد، وارد شوید و در یک اتاق انتظار مجازی منتظر بمانید.
اولین جلسه درمانی شما احتمالا با جلسات بعدی متفاوت خواهد بود. در اولین ویزیت، شما و درمانگرتان مدتی زمان خواهید برد تا یکدیگر را بشناسید. آنها ممکن است بخواهند بدانند که چرا به دنبال درمان هستید، علاوه بر سؤالات کلی تر در مورد نگرانی ها و پیشینه شما. آنها در مورد سیاست های دفتر بحث خواهند کرد و شما را تشویق می کنند که سوالات خود را بپرسید.
اولین جلسه تراپی شما به درمانگر کمک می کند تا نگرانی های شما را درک کند، به سؤالات پاسخ دهد و در مورد گزینه های درمانی بحث کند. جلسات آینده فضای درمانی را برای کشف علائم خاص، مشکلات یا تجربیات گذشته در اختیار شما قرار می دهد.
آشنایی بیشتر: افسردگی بعد از مهاجرت و راه های درمان آن
درمان آنلاین در مقابل حضوری
جلسات درمانی معمولا به صورت حضوری یا آنلاین برگزار می شود. هر کدام مزایای منحصر به فردی را ارائه می دهند.
جلسات حضوری، محیطی امن، خصوصی و خنثی را به بیماران ارائه می دهد که عاری از حواس پرتی است. جلسات حضوری همچنین به درمانگر اجازه می دهد تا نشانه های غیرکلامی بیمار را مشاهده کند.
جلسات آنلاین راحت هستند زیرا به بیماران این امکان را می دهند که تقریباً از هر کجا به درمانگر خود مراجعه کنند. بیماران مجبور نیستند برای رفت و آمد به قرار ملاقات وقت بگذارند. جلسات آنلاین همچنین میتوانند موانع درمان را از بین ببرند، بهویژه برای کسانی که برای رفتوآمد با مشکل مواجه هستند یا از نظر اجتماعی مضطرب هستند. برخی از درمانگران ممکن است ترکیبی از قرار ملاقات حضوری و آنلاین را ارائه دهند.
چه زمانی تراپی به پایان می رسد؟
درمان به هر دلیلی ممکن است به پایان برسد. در بیشتر موارد، تصمیم برای پایان دادن به درمان به بیمار و نیازهای او بستگی دارد. بیماران ممکن است به اهداف سلامت روان خود رسیده باشند یا احساس کنند که نیاز به استراحت دارند. به هر دلیلی، درمانگر شما برای حمایت از اهدافتان با شما همکاری خواهد کرد.