اختلالات روانی | تشخیص و درمان اختلالات روانی
اختلالات روانی به طیف گستردهای از شرایط سلامت روانی اشاره دارد؛ اختلالات تأثیرگذار بر خلق و خو، فکر و رفتار شما. نمونههایی از بیماریهای روانی شامل افسردگی اختلالات اضطرابی، اسکیزوفرنی، اختلالات خوردن و رفتارهای اعتیادآور است. بسیاری از افراد هر از گاهی نگرانیهای اختلالات روانی دارند. اما وقتی علائم و نشانههای مداوم باعث استرس مکرر میشوند و توانایی عملکرد شما را تحت تأثیر قرار میدهند، یک نگرانی در مورد سلامت روان به یک بیماری روانی تبدیل میشود. در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی و درمان اختلالات روانی بپردازیم.
علائم اختلالات روانی
علائم و نشانههای بیماری روانی بسته به اختلال، شرایط و سایر عوامل میتواند متفاوت باشد. علائم بیماری روانی میتواند بر احساسات، افکار و رفتارها تأثیر بگذارد.
نمونههایی از علائم و نشانهها عبارتند از:
- احساس غم و اندوه یا پایین بودن
- تفکر گیج یا کاهش توانایی تمرکز
- ترس یا نگرانی بیش از حد، یا احساس گناه شدید
- تغییرات شدید خلقی در اوج و پایین
- کنارهگیری از دوستان و فعالیتها
- خستگی قابل توجه، انرژی کم یا مشکلات خواب
- جدا شدن از واقعیت (هذیان)، پارانویا یا توهم
- عدم توانایی کنار آمدن با مشکلات روزمره یا استرس
- مشکل در درک و ارتباط با موقعیتها و افراد
- مشکلات مربوط به مصرف الکل یا مواد مخدر
- تغییرات عمده در عادات غذایی
- انگیزههای جنسی تغییر می کند
- خشم، خصومت یا خشونت بیش از حد
- تفکر خودکشی
بعضی اوقات علائم اختلال سلامت روانی به عنوان مشکلات جسمی مانند درد معده، کمر درد، سردرد یا سایر دردهای غیرقابل توضیح ظاهر میشود.
چه موقع به درمانگر مراجعه کنیم؟
اگر علائم و نشانههای بیماری روانی دارید، به از طریق شماره تماسهای درج شده با متخصصین کلینیک پیروزی در ارتباط باشید. کارشناسان ما در تمامی روزهای هفته آماده خدمت رسانی به شما عزیزان بصورت آنلاین، تلفنی و حضوری هستند. بیشتر بیماریهای روانی به خودی خود بهبود نمییابند و در صورت عدم درمان، ممکن است یک بیماری روانی با گذشت زمان بدتر شود و مشکلات جدی ایجاد کند.
علل اختلالات روانی
به طور کلی تصور میشود که بیماریهای روانی توسط عوامل مختلف ژنتیکی و محیطی ایجاد میشود:
- صفات ارثی: بیماری روانی بیشتر در افرادی دیده میشود که خویشاوندان خونی آنها نیز دارای یک بیماری روانی هستند. برخی از ژنها ممکن است خطر ابتلا به بیماری روانی را افزایش دهند و وضعیت زندگی شما آن را تحریک کند.
- قرار گرفتن در معرض محیط قبل از تولد: قرار گرفتن در معرض عوامل استرس زای محیطی، شرایط التهابی، سموم، الکل یا مواد مخدر در حالی که در رحم هستید گاهی میتواند با بیماری روانی مرتبط باشد.
- انتقال دهندههای عصبی: به طور طبیعی مواد شیمیایی مغزی هستند که سیگنالهایی را به قسمتهای دیگر مغز و بدن شما منتقل مینند. وقتی شبکه های عصبی مربوط به این مواد شیمیایی مختل میشوند، عملکرد گیرندههای عصبی و سیستمهای عصبی تغییر میکند و منجر به افسردگی و سایر اختلالات عاطفی میشود.
عوامل خطر
برخی از عوامل ممکن است خطر ابتلا به بیماری روانی را افزایش دهد از جمله:
- سابقه بیماری روانی در یکی از بستگان خونی مانند پدر یا مادر یا خواهر و برادر
- موقعیتای استرس زای زندگی مانند مشکلات مالی، مرگ یکی از عزیزان یا طلاق
- یک بیماری پزشکی مداوم (مزمن)، مانند دیابت
- آسیب مغزی در نتیجه یک آسیب جدی (آسیب مغزی ضربهای)، مانند ضربه شدید به سر
- تجارب آسیبزا، مانند جنگ نظامی یا حمله
- استفاده از الکل یا داروهای تفریحی
- سابقه سو استفاده یا بیتوجهی در دوران کودکی
- تعداد کمی از دوستان یا روابط سالم اندک
- یک بیماری روانی قبلی
اثرات بیماری روانی میتواند موقتی یا طولانی مدت باشد. همچنین میتوانید همزمان بیش از یک اختلال بهداشت روان داشته باشید. به عنوان مثال، ممکن است دچار افسردگی و اختلال در مصرف مواد شوید.
عوارض اختلالات روانی
بیماری روانی دلیل اصلی ناتوانی است. بیماری روانی درمان نشده میتواند باعث بروز مشکلات شدید عاطفی، رفتاری و جسمی شود. عوارضی که گاهی به بیماری روانی مرتبط هستند عبارتند از:
- ناراحتی و کاهش لذت از زندگی
- درگیریهای خانوادگی
- مشکلات رابطه
- ایزوله سازی اجتماعی
- مشکلات دخانیات، الکل و سایر مواد مخدر
- کار یا مدرسه از دست رفته، یا سایر مشکلات مربوط به کار یا تحصیل
- مشکلات حقوقی و مالی
- فقر و غربت
- خودآزاری و آسیب رساندن به دیگران، از جمله خودکشی یا قتل
- سیستم ایمنی ضعیف شده، بنابراین بدن شما در مقاومت در برابر عفونتها ضعیف است.
- بیماری قلبی و سایر شرایط پزشکی
جلوگیری از اختلالات روانی
هیچ راهی مطمئن برای جلوگیری از بیماریهای روانی وجود ندارد. با این حال، اگر شما یک بیماری روانی دارید، اقداماتی برای کنترل استرس، افزایش انعطاف پذیری و افزایش اعتماد به نفس پایین میتواند به کنترل علایم کمک کند. این مراحل را دنبال کنید:
- به علائم هشدار دهنده توجه کنید. با پزشک یا روانشناس در ارتباط باشید تا بدانید چه چیزی ممکن است علائم شما را تحریک کند. برنامهای تنظیم کنید تا بدانید در صورت بازگشت علائم چه باید بکنید. در صورت مشاهده تغییر در علائم یا احساس خود با پزشک یا روانشناس خود تماس بگیرید.
- مراقبتهای پزشکی معمول را انجام دهید. از معاینه و مراجعه به پزشک اصلی خود غافل نشوید، به خصوص اگر احساس خوبی ندارید. ممکن است شما یک مشکل سلامتی جدید داشته باشید که باید درمان شود، یا ممکن است عوارض جانبی دارو را تجربه کنید.
- مراقب خودت باش. خواب کافی، تغذیه سالم و فعالیت بدنی منظم مهم است. سعی کنید یک برنامه منظم داشته باشید. اگر در خواب مشکل دارید یا در مورد رژیم و فعالیت بدنی سوالاتی دارید، با کارشناسان کلینیک پیروزی در ارتباط باشید.
لیست انواع اختلالات روانی
اگر شما احساس میکنید مشکل اختلالات روانی دارید، ممکن است به دنبال اطلاعاتی در مورد تشخیص خود، گزینههای درمان و محل پشتیبانی خود باشید. صفحات اطلاعاتی کلینیک پیروزی به شما کمک میکند اطلاعات بیشتری کسب کنید. با ما همراه باشید.
-
عصبانیت
عصبانیت یک احساس طبیعی است، اگرچه گاهی اوقات ناخواسته یا غیر منطقی است، هر کس هر از گاهی آن را تجربه میکند. متخصصان عصبانیت، این احساسات را احساسی اولیه و طبیعی توصیف میکنند که به عنوان روشی برای زنده ماندن و محافظت از خود در برابر کار اشتباهی تکامل یافته است.
روانشناسان ما به شما کمک خواهند کرد تا بتوانید در برابر عصبانیت مقاوم مانده و خود را کنترل نمایید.
حتما بخوانید: ” سریع ترین راه های کنترل خشم و عصبانیت “
-
اضطراب و حملات وحشت
ممکن است بشنوید که مردم در مورد حملات وحشت و حملات اضطرابی صحبت میکنند. حملات هراس ناگهان شروع میشود و ترس شدید و غالباً طاقت فرسایی را شامل میشود. آنها با علائم جسمی ترسناکی مانند تپش قلب، تنگی نفس یا حالت تهوع همراه هستند. حملات وحشت غیرمنتظره بدون دلیل مشخصی رخ میدهد. فشارهای حاد پیش بینی شده توسط عوامل استرس زای خارجی، مانند هراس نشانه گرفته میشوند. حملات هراس ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد، اما داشتن بیش از یک مورد ممکن است نشانه اختلال روانی باشد.
حتما بخوانید: ” سریعترین راه کاهش استرس و اضطراب “
-
اختلال دوقطبی
اختلال دو قطبی (که قبلاً بیماری شیدایی-افسردگی یا افسردگی شیدایی نامیده میشد) نوعی اختلال روانی است که باعث تغییرات غیرمعمول در خلق و خو، انرژی، سطح فعالیت، تمرکز و توانایی انجام کارهای روزمره میشود.
-
اختلال بدشکلی بدن (BDD)
اختلال بدشکلی بدن نوعی اختلال سلامت روان است که در آن شما نمیتوانید در مورد یک یا چند نقص یا نقص ظاهری خود را متوقف کنید. نقصی که جزئی به نظر میرسد یا توسط دیگران قابل مشاهده نیست. اما ممکن است چنان احساس خجالت، شرمندگی و اضطراب داشته باشید که از بسیاری موقعیتهای اجتماعی دوری کنید.
-
اختلال شخصیت مرزی (BPD)
اختلال شخصیت مرزی نوعی اختلال سلامت روان است که بر نحوه تفکر و احساس شما در مورد خود و دیگران تأثیر میگذارد و باعث بروز مشکلاتی در زندگی روزمره میشود. این شامل مسائل مربوط به تصویر از خود، مشکل در مدیریت احساسات و رفتار و الگویی از روابط ناپایدار است.
حتما بخوانید: ” اختلال شخصیت مرزی + علائم و روش های درمان “
-
افسردگی
افسردگی (اختلال افسردگی اساسی) یک بیماری پزشکی شایع و جدی است که بر احساس، نحوه تفکر و عملکرد شما تأثیر منفی میگذارد. خوشبختانه قابل درمان است. افسردگی باعث احساس غم و اندوه و یا از بین رفتن علاقه به فعالیتهایی میشود كه قبلاً از آنها لذت میبردید. این میتواند منجر به انواع مشکلات عاطفی و جسمی شود و توانایی شما را در کار و خانه کاهش دهد.
حتما بخوانید: ” سریع ترین و بهترین راه های درمان افسردگی شدید “
-
تجزیه و اختلالات تجزیه
اختلالات تجزیهای شامل مشکلات حافظه، هویت، احساسات، درک، رفتار و احساس خود است. علائم تجزیه میتواند به طور بالقوه هر منطقه از عملکرد ذهنی را مختل کند.
نمونههایی از علائم تجزیهای شامل تجربه جدا شدن یا احساس اینکه فرد خارج از بدن خود است و از دست دادن حافظه یا فراموشی است. اختلالات تجزیه اغلب با تجربه قبلی از تروما در ارتباط است.
-
اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) نوعی اختلال روانپزشکی است که ممکن است در افرادی رخ دهد که یک واقعه آسیبزا مانند یک فاجعه طبیعی، یک حادثه جدی، یک اقدام تروریستی، جنگ یا تجاوز جنسی را تجربه کرده یا تهدید به مرگ کردهاند.
-
خودآزاری
میتواند راهی برای مقابله با پریشانی عمیق و درد عاطفی باشد. این ممکن است به شما کمک کند احساساتی را که نمیتوانید با کلمات بیان کنید، از زندگی شما منحرف کند یا درد عاطفی را برطرف کند.
-
مشکلات خواب
اختلال خواب وضعیتی است که به طور مکرر بر توانایی شما در داشتن یک خواب با کیفیت کافی تأثیر میگذارد. بسیاری از ما گهگاهی دچار مشکلاتی در خواب میشویم. معمولاً به دلیل استرس، مسافرت، بیماری یا وقفههای موقت دیگر در روند عادی شما است. با این حال، اگر به طور منظم شبها به خواب میروید، احساس خستگی از خواب بیدار میشوید یا در طول روز احساس خواب آلودگی میکنید، ممکن است از اختلال خواب رنج ببرید.
-
احساسات خودکشی
بسیاری از افراد در مقطعی از زندگی خود فکر خودکشی را تجربه میکنند. اگر فکر خودکشی دارید، بدانید که تنها نیستید. همچنین باید بدانید که احساس خودکشی نقص شخصیت نیست و به این معنی نیست که دیوانه یا ضعیف هستید. این فقط بیانگر این است که شما در حال حاضر بیشتر از اینکه بتوانید با آن کنار بیایید درد یا غم و اندوه دارید.
حتما بخوانید: ” علائم و روش های پیشگیری از خودکشی “
-
آسیب روحی
ضربه عاطفی و روانی نتیجه حوادث استرسزای فوق العادهای است که احساس امنیت شما را خرد میکند و باعث میشود در دنیایی خطرناک احساس درماندگی کنید. آسیب روانی میتواند شما را درگیر احساسات، خاطرات و اضطراب ناراحت کننده کند که از بین نخواهد رفت. همچنین میتواند احساس بیحسی، قطع ارتباط و عدم اعتماد به افراد دیگر را برای شما ایجاد کند.