تفاوت روانکاو و روانشناس
شما هم به احتمال زیاد مانند بسیاری از افراد، همۀ متخصصان رئانشناسی را مثل هم میدانید. شاید هم اینطور نباشد، درباره تفاوت روانکاو و روانشناس باهم چیزهایی شنیدهاید؛ اما نمیدانید برای چه مشکلی هستند و دقیقا باید به کدام یک از آنها مراجعه کنید. در کلینیک پیروزی ما به زبان ساده تفاوت رواانکاو و روانشناس یا روانکاو و رواندرمانگر را توضیح میدهیم تا یک بار برای همیشه در ذهن شما بماند.
تفاوت روانکاو و روانشناس
در ابتدا باید این طور گفت که روانکاوی، یک نوع روانشناسی است و زیرمجموعهی آن محسوب میشود. روانشناسی از سه روش فکری اصلی تشکیل شده است: روانکاوی، رفتارگرایی و انسانگرایی. بهطور خلاصه میتوان گفت روانکاو نوعی روانشناس یا رواندرمانگر است، اما برعکس این قضیه صادق نمی باشد. روانکاو هم یک روانشناس است و تنها تفاوت کار روانکاو با دیگر روانشناسان در نگاهشان به ریشهی مشکلات و اختلالات روانی است. نگاه یک روانکاو به ریشهی مشکلات، عمیقتر و ریزبینانهتر از روانشناسان رویکردهای دیگر است. روانکاوی در درمان اختلالات روانشناختی – شخصیت و نیز اختلالات روانی که فرد سالهاست دچار آن است موثرتر از دیگر روشهای روانشناسی است. پس اگر فرد سالهاست که درگیر مشکلات است بهتر است پیش روانکاو برود.
روانکاو در مقابل روانشناس رویکرد های متفاوتی دارند و با ریزبینی و جزئینگری بیشتر و کاوش به درون فرد به حل مشکلات او فرد می پردازند.
روانشناس معمولا از طریق رواندرمانی به دنبال حل اختلالات و مشکلات فرد بوده، در صورتی که روانکاو از طریق بررسی ضمیر ناخودآگاه فرد، در گذشتههای دور او به دنبال ریشه مشکل میگردد.
جلسات رواندرمانی که توسط روانشناس برگزار شده، کوتاهتر از جلسات روانکاوی است.
جلسات روانکاوی از حیث تحلیل عمیقتر و طولانیتر است.
روانشناس میتواند نسبت به روانکاو گزینه بهتری برای مشاورههایی مانند روانشناسی کودک، روانشناسی ازدواج، روانشناسی رفتاری و … باشد.
حیطه کاری روانشناس گستردهتر از روانکاو است؛ روانشناس میتواند در زمینه زوج درمانی و مشاورههای خانوادگی و … نیز وارد شده و مشکلات را حل کند.
روانکاوی نسبت به روانشناسی در درمان مشکلاتی که فرد سالهاست با آن سر و کار دارد موثرتر عمل میکند.
همچنین بخوانید : بهترین روانشناس در تهران
روانکاور کیست؟
روانکاو، یک روانشناس است که در درمان اختلالات روانی از رویکردها و شیوههای درمانی روانکاوی بهره میگیرد و افزون بر داشتن مدرک روانشناسی، دورههای تخصصی روانکاوی را زیر نظر آموزشگاههای معتبر روانکاوی گذرانده است. دورههای آموزشی که یک روانکاو سپری میکند حداقل ۴ سال است. با گذراندن دورههای تخصصی فرد میتواند به عنوان یک روانکاو به درمان اختلالات روانشناختی با بهرهگیری از شیوههای روانکاوی بپردازد. همان طورکه گفته شد روانکاوی تنها یکی از رویکردهای روانشناسی است و هرکسی که در حیطه روانشناسی کار می کند لزوما روانکاو نیست؛ بلکه ممکن است براساس رویکردهای دیگری فعالیت کند. از جمله سایر رویکردهای روانشناسی که امروزه به میزان بسیاری مورد استفاده قرار می گیرد می توان به رویکرد شناختی رفتاری اشاره کرد.
اصولا روانکاو معتقد است که آسیبها و مشکلات روانی که فرد با آنها سر و کار داشته، به سن ۵ تا ۶ سالگی مربوط میشود. نگاه یک روانکاو به روان انسان ریشهای، عمیق و ریزبینانه است. او به بررسی ناهشیار افکار و هیجانات سرکوبشده فرد و گذشتههای دور میپردازد.
روانشناس کیست؟
وانشناس کسی است که رفتار، شخصیت، روابط بین فردی، یادگیری و انگیزش را در انسان به شکل حرفه ای مورد بررسی کامل قرار می دهد. روانشناس از یک طرف رابطه بین عملکرد مغز و رفتار را بررسی می کند و از سوی دیگر ارتباط بین محیط و رفتار.روانشناس رفتار، انگیزه ها، افکار و احساسات افراد را بررسی کرده و به آنها در کنترل و غلبه بر مشکلات شان کمک می کند.
- ویژگی های روانشناس:
- به مراجعین خود مشاوره و راهنمایی می دهند.
- اغلب با روانپزشک کار می کنند.
- ممکن است ار تحقیقاتی یا درانی انجام دهند.
- به مراجعین خود کمک می کنند تا تصمیم گیری درست درباره احساسات خود بگیرند.
- تشخیص اختلالات بالینی
هداف روانشناسی و روانکاوی یکسان هستند؟
به صورت کلی بله چون هر دوهدفشان بهتر شدن وضع زندگی مراجعین خود کار میکنند. اگرچه وقتی به نحوه کار روانشناس و روانکاو با بیماران شان نگاه کنیم، خواهیم دید که اهداف جلسه به جلسهی آنها بسیار متفاوت با هم دیگر است.
هدف روانشناس برای مراجعین خود:
- راهبردهایی برای استفاده در زمانهای ناگوار دارند
- روشهایی برای تغییر یا ترک افکار منفی یا غیر منطقی دارند
- توصیههایی برای برقراری ارتباط با بقیه به روشی هدفمندتر دارند
- راهبردهای عملی دیگری برای اقدامات فوری دارند
از طرفی دیگر روانکاو قصد کمک به بیماران با کاوش ارتباط آنها با خودشان را دارند تا به درک بهتری از افکار، احساسات و تمایلات خود برسند و غبار آزار روانی گذشتهی خود را پاک کنند.
چه باورهای نادرست درباره روانکاو است؟
- روانکاوری کلا درباره سکس است
- در روانکاوری حتما باید روی کاناپه دراز کشید
- روانکاو عقده گذشته را دارد
- بیماران تا آخر عمر باید پیش روانکاو برود
اما در نهایت باید بگویم تمامی مطالب گفته شده دلیل بر بهتر بودن روانکاوان یا بهتر بودن روانشناسان نیست. بلکه انتخاب رویکرد درمانی کاملا وابسته به نگاه و سلیقهی مراجع است. میتوانم این مثال را بزنم که شما در یک بیماری مانند سرماخوردگی، علاقه به خوردن شربت یا قرص را دارید. هیچکدام از اینها نمیتوانند مزیتی بر دیگری داشته باشند و فقط نحوهی بهبودی در انتخاب بین شربت یا قرص متفاوتاست. به همین علت است که چه روانکاوی و چه روانشناسی، سبکهای مختلف درمانی و سیستمهای متفاوتی وجود دارد. که از سیستمهای سریع و فشرده تا سیستمهای مبتنی بر زمان و طولانیمدتتر است. در پایان این نکته حایز اهمیت است که هدف هردوی این ها، کمک و بهبود شرایط روحی و روانی مراجع کننده میباشد.
در پایان ما به شما توصیه میکنیم به جای به دوش کشیدن مشکلات و دغدغههایی که روز به روز شما را ناامیدتر و خستهتر میکنند، به روانشناس و یا روانکاو در کلینیک پیروزی مراجعه کنید.
از نظر تخصصی تفاوت روانکاو و روانشناس زیاد است اما هر دو در جهت حل مشکلات روانی مردم جامعه تلاش میکنند و هر دو برای این کار متخصص و آموزش دیده هستند. در نتیجه اگر برای شما مشکل روانی و یا مسئلهای پیش آمد که نیاز به صحبت داشتید در وهله اول به روانشناس مربوط به مشکلتان مراجعه کنید اگر تشخیص روانشناس این بود که نیاز به کمک بیشتری دارید شما را ارجاع خواهد داد.