موثرترین روش های درمان افسردگی پس از زایمان
بدن و ذهن شما در طول بارداری و پس از آن تغییرات زیادی را تجربه می کنند. اگر در طول یا بعد از بارداری بیش از 2 هفته احساس خالی، بی عاطفه یا غم و اندوه می کنید با متخصصین ما در کلینیک پیروزی تماس حاصل نموده و از آنها کمک بگیرید. اگر احساس می کنید کودک خود را دوست ندارید و از او مراقبت نمی کنید، ممکن است افسردگی پس از زایمان داشته باشید. درمان افسردگی پس از زایمان با روان درمانی یا دارو، موثر است و به شما و کودکتان کمک می کند.
افسردگی پس از زایمان چیست؟
تولد نوزاد می تواند احساسات قدرتمندی را از هیجان و شادی گرفته تا ترس و اضطراب تحریک کند. اما همچنین می تواند منجر به چیزی شود که ممکن است انتظار نداشته باشید مانند افسردگی.
برخی از مادران افسردگی شدیدتر و طولانی مدت را تجربه می کنند که به افسردگی پس از زایمان معروف است. به ندرت، یک اختلال شدید خلقی به نام روان پریشی پس از زایمان نیز ممکن است پس از زایمان ایجاد شود.
افسردگی پس از زایمان یک نقص شخصیت یا ضعف نیست. گاهی اوقات به سادگی عارضه زایمان است. اگر افسردگی پس از زایمان دارید، درمان سریع به شما کمک می کند علائم خود را کنترل کنید و به شما کمک می کند تا با کودک خود ارتباط برقرار کنید. برای درمان تنها کافیست از طریق شماره تماس های درج شده با متخصصین کلینیک پیروزی ارتباط بر قرار نمایید. روانشناسان ما در تمامی روز های هفته بصورت 24 ساعته آماده خدمات رسانی به شما عزیزان هستند.
علائم افسردگی پس از زایمان چیست؟
اگرچه احساس بدخلقی یا خستگی بعد از بچه دار شدن طبیعی است، اما افسردگی پس از زایمان فراتر از آن است. علائم آن شدید است و می تواند توانایی عملکرد شما را مختل کند.
علائم افسردگی پس از زایمان در افراد مختلف و حتی روز به روز متفاوت است. اگر دچار افسردگی پس از زایمان هستید، به احتمال زیاد با چندین مورد از این شاخص ها آشنا هستید:
- شما غمگین می شوید یا زیاد گریه می کنید، حتی وقتی نمی دانید چرا.
- شما خسته شده اید، اما نمی توانید بخوابید.
- خیلی زیاد می خوابید.
- نمی توانید غذا را کنار بگذارید، یا اصلاً به غذا علاقه ندارید.
- شما دردها یا بیماری های مختلف غیرقابل توجیهی دارید.
- شما نمی دانید چرا تحریک پذیر، مضطرب یا عصبانی هستید.
- حالات شما به طور ناگهانی و بدون هشدار تغییر می کند.
- احساس می کنید از کنترل خارج شده اید.
- شما در به خاطر سپردن موارد مشکل دارید.
- نمی توانید تمرکز کنید یا تصمیمات ساده بگیرید.
- شما علاقه ای به چیزهایی که قبلاً از آنها لذت می بردید ندارید.
- شما احساس می کنید از کودک خود جدا هستید و تعجب می کنید که چرا مانند آنچه که تصور می کنید از شادی پر نشده اید.
- شما نسبت به احساسات خود احساس بی ارزشی و گناه می کنید.
- شما می خواهید از دست همه و همه فرار کنید.
- شما در مورد صدمه زدن به خود یا کودک خود افکار سرزده ای دارید.
علائم به احتمال زیاد طی چند هفته پس از زایمان شروع می شود. گاهی اوقات، افسردگی پس از زایمان تا چند ماه بعد ظاهر نمی شود. علائم ممکن است برای یک یا دو روز کاهش یابد و سپس دوباره برگردد. بدون درمان، علائم ممکن است همچنان بدتر شوند.
درمان افسردگی پس از زایمان
افسردگی پس از زایمان اغلب با روان درمانی (که به آن گفتار درمانی یا مشاوره بهداشت روان نیز گفته می شود)، دارو یا هر دو درمان می شود.
- روان درمانی
این ممکن است به شما کمک کند تا از طریق نگرانی های خود با یک روانپزشک، روانشناس یا متخصص بهداشت روان صحبت کنید. از طریق درمان می توانید راه های بهتری برای کنار آمدن با احساسات خود، حل مشکلات، تعیین اهداف واقع بینانه و پاسخ مثبت به موقعیت ها پیدا کنید. گاهی اوقات خانواده یا رابطه درمانی نیز به شما کمک می کند.
- داروهای ضد افسردگی
پزشک شما ممکن است داروی ضد افسردگی را توصیه کند. اگر شیر می دهید، هر دارویی که مصرف می کنید به شیر مادر وارد می شود. با این حال، بیشتر داروهای ضد افسردگی را می توان در دوران شیردهی با خطر کم عوارض جانبی برای کودک خود استفاده کرد. با دکتر خود کار کنید تا خطرات و مزایای داروهای ضد افسردگی خاص را بسنجید.
با درمان مناسب، علائم افسردگی پس از زایمان معمولاً بهبود می یابد. در برخی موارد، افسردگی پس از زایمان می تواند ادامه یابد و به افسردگی مزمن تبدیل شود. بعد از اینکه احساس بهبودی داشتید ادامه درمان مهم است. توقف خیلی زود درمان ممکن است منجر به عود شود.
تشخیص افسردگی پس از زایمان
پزشک شما معمولاً در مورد احساسات، افکار و سلامت روانی شما با شما صحبت خواهد کرد تا بین یک مورد کوتاه مدت افسردگی بعد از زایمان و یک نوع شدیدتر از افسردگی تشخیص دهد. خجالت نکشید افسردگی پس از زایمان معمول است. علائم خود را با پزشک خود در میان بگذارید تا یک برنامه درمانی مفید برای شما ایجاد شود.
به عنوان بخشی از ارزیابی شما، پزشک شما ممکن است:
- غربالگری افسردگی را انجام دهید که ممکن است شامل پر کردن یک پرسشنامه باشد.
- برای تعیین اینکه آیا تیروئید کم کار در علائم و نشانه های شما نقش دارد، آزمایش خون بدهید.
- برای رد سایر علل علائم، در صورت تأیید، آزمایشات دیگری را نیز سفارش دهید
رفتار
زمان درمان و بهبودی بسته به شدت افسردگی و نیازهای فردی شما متفاوت است. اگر تیروئید کم کاری دارید یا بیماری زمینه ای دارید، پزشک ممکن است آن شرایط را درمان کند یا شما را به متخصص مربوطه ارجاع دهد. همچنین ممکن است پزشک شما را به یک روانشناس معرفی کند.
افسردگی خفیف
این نوع افسردگی معمولاً طی چند روز تا یک تا دو هفته به خودی خود کمرنگ می شود. در عین حال:
- تا می توانید استراحت کنید.
- از خانواده و دوستان کمک بگیرید.
- با مادران جدید دیگر ارتباط برقرار کنید.
- زمانی را برای مراقبت از خود ایجاد کنید.
- از مصرف الکل و داروهای تفریحی که باعث بدتر شدن خلق و خو می شود خودداری کنید.
درمان های خانگی برای بهبود افسردگی پس از زایمان
علاوه بر درمان حرفه ای، می توانید کارهایی را انجام دهید که بر اساس برنامه درمانی شما باشد و به سرعت بهبودی کمک کند.
- انتخاب سبک زندگی سالم. فعالیت های بدنی مانند پیاده روی با کودک و سایر اشکال ورزش را در برنامه روزانه خود بگنجانید. سعی کنید استراحت کافی داشته باشید. غذاهای سالم بخورید و از مصرف الکل خودداری کنید.
- انتظارات واقع بینانه تعیین کنید. به خود فشار نیاورید که همه کارها را انجام دهید. انتظارات خود را برای داشتن یک خانواده کامل مقیاس کنید. آنچه می توانید انجام دهید و بقیه کارها را رها کنید.
- برای خود وقت بگذارید. کمی برای خودتان وقت بگذارید و از خانه بیرون بروید. کاری را انجام دهید که از آن لذت می برید. همچنین ممکن است مدتی را تنها با شریک زندگی یا دوستان خود تنظیم کنید.
- از انزوا پرهیز کنید. در مورد احساس خود با شریک زندگی، خانواده و دوستان خود صحبت کنید. از مادران دیگر در مورد تجربیات خود سوال کنید. شکستن انزوا ممکن است به شما کمک کند تا دوباره انسان احساس کنید.
به یاد داشته باشید ، مراقبت از کودک شامل مراقبت از خود نیز می شود.
چگونه می توانم از افسردگی پس از زایمان مطلع شوم؟
علیرغم این واقعیت که افسردگی پس از زایمان مدت هاست که در مورد آن شناخته شده است، بسیاری از کارشناسان معتقدند که به درستی تشخیص داده نمی شود. با افزایش دانش در مورد افسردگی پس از زایمان، بیشتر متخصصین مراقبت های بهداشتی به دنبال عوامل خطر در بیماران خود در اولین مراجعه به مراقبت های دوران بارداری هستند.
اگر خانمی در معرض خطر باشد، پزشک می تواند خلق و خوی آنها را در طول بارداری ارزیابی کند. بعد از زایمان یک زن، آنها و نزدیکانشان باید مراقب علائم افسردگی باشند. پزشک آنها همچنین باید در ویزیت 6 هفتهای پس از زایمان به دنبال این علائم باشد.
هیچ آزمایش خون یا اسکن بدن وجود ندارد که نشان دهد شما این اختلال خلقی را دارید. در عوض، پزشک سوالات خاصی در مورد وضعیت روحی شما خواهد پرسید.
درمان های مکمل و جایگزین افسردگی پس از زایمان
ممکن است تمایل به مصرف داروی تجویزی نداشته باشید، خصوصاً اگر شیردهی می کنید.
- یوگا: در یک مطالعه روی مادران تازه افسرده، بیش از سه چهارم آنها که هفته ای دو بار یوگا می کردند، بهتر شدند.
- ماساژ: ممکن است بر افسردگی پس از زایمان تأثیر مثبت داشته باشد اگرچه مطالعات بیشتری لازم است، یافته ها نشان می دهد ماساژ به بهبود علائم کمک می کند.
- آموزش آرامش: تکنیک هایی مانند تنفس عمیق، تصاویر هدایت شده و خود هیپنوتیزم می تواند به شما یاد دهد که خود را تسکین دهید. بیش از ده تحقیق نشان داده است که آموزش آرام سازی می تواند به شما در بهبودی از افسردگی کمک کند.
- مراقبه: یادگیری مراقبه به شما اجازه می دهد “در لحظه وجود داشته باشید”. شما روی تنفس خود تمرکز کرده و افکار خود را رها می کنید. این ممکن است در افسردگی به شما کمک کند.
ورزش و افسردگی پس از زایمان
ورزش می تواند به بالا بردن روحیه کمک کند. پس از بهبودی جسمی از زایمان، سعی کنید هر روز کمی ورزش کنید. یک مطالعه نشان داده است که ورزش پس از بهبودی از زایمان با افزایش احساس رفاه همراه است. پزشک می تواند به شما کمک کند تا یک برنامه ورزشی مناسب برای شما تنظیم کند.
عوارض افسردگی بعد از زایمان
افسردگی پس از زایمان که درمان نشود، می تواند در پیوند مادر و کودک اختلال ایجاد کند و مشکلات خانوادگی ایجاد کند.
برای مادران افسردگی پس از زایمان درمان نشده می تواند ماه ها یا بیشتر طول بکشد، گاهی اوقات به یک اختلال افسردگی مزمن تبدیل می شود. حتی در صورت درمان، افسردگی پس از زایمان خطر ابتلا به دوره های بعدی افسردگی اساسی در زن را افزایش می دهد.
کودکان مادرانی که مبتلا به افسردگی پس از زایمان هستند و درمان نشده اند بیشتر دچار مشکلات عاطفی و رفتاری مانند مشکلات خواب و غذا خوردن، گریه بیش از حد و تأخیر در رشد زبان می شوند.
پیشگیری از افسردگی بعد از زایمان
اگر سابقه افسردگی دارید خصوصاً افسردگی پس از زایمان، اگر قصد باردار شدن دارید یا به محض اطلاع از بارداری به پزشک خود بگویید.
در دوران بارداری، پزشک می تواند شما را از نظر علائم و نشانه های افسردگی از نزدیک تحت نظر داشته باشد. وی ممکن است در طول بارداری و پس از زایمان یک پرسشنامه غربالگری افسردگی برای شما ایجاد کند. بعضی اوقات می توان افسردگی خفیف را با گروههای پشتیبانی، مشاوره یا سایر روش های درمانی کنترل کرد.
در موارد دیگر، حتی در دوران بارداری نیز ممکن است داروهای ضد افسردگی توصیه شود. پس از تولد کودک، ممکن است پزشک معاینه زودرس پس از زایمان را برای بررسی علائم و نشانه های افسردگی پس از زایمان توصیه کند. هرچه زودتر تشخیص داده شود، درمان زودتر می تواند رخ دهد. اگر سابقه افسردگی پس از زایمان دارید، پزشک بلافاصله پس از زایمان ممکن است درمان ضد افسردگی یا روان درمانی را توصیه کند.