درمان بی خوابی ناشی از افسردگی
این طور می توان گفت که افسردگی و بی خوابی با هم در ارتباط هستند و بی خوابی یکی از نشانه های افسردگی است.مشکلات متعددی بر کیفیت و کمیت خواب اثر می گذارد. بخشی از کم خوابی ها می تواند علل جسمی و فیزیکی داشته باشد و به خاطر یک عارضه یا بیماری به وجود بی آید. درمان بی خوابی یکی از سخت ترین روند درمانی هر فرد مبتلا به بی خوابی عصبی می باشد. زیرا کنترل ذهن و افکار نیازمند یک تمرین سخت وجدی است. گاهی اوقات روبرو شدن با یک سری ار مسائل که باعث ایجاد استرس ها بر جسم و روان ماست، به تنهایی ممکن نیست. اگر در این شرایط قرار گرفتید و احساس کردید از پس درمان بی خوابی ناشی از افسردگی خود بر نمی آیید و توان مقابله با شرایط زندگی خود را ندارید، حتما به یک متخصص مغز و اعصاب و یا روانپزشک مراجعه کنید.
بی خوابی چیست؟
بیی خوابی یا کم خوابی یک علامت است که شخص به طور مستمر به خواب نمی رود. ناتوانی در به خواب رفتن یا ناتوانی در خواب ماندن در مدت طولانی یا خواب عمیق را کم خوابی می گویند. کم خوابی یک نوع بیماری به حساب نمی آید بلکه جزء علائم بیماری به حساب می آید.
بی خوابی می تواند در شرایط مختلفی به وجود بی آید که بر اساس همین علل و شرایط می توان انواع آن را دسته بندی کرد:
- مشکل در خوابیدن
- مشکل در حفظ خواب و ادامه دادن به خواب
- داشتن استرس، اضطراب و افسردگی
- مصرف یک سری از داروها، مواد مخدر و مصرف الکل
- داشتن سبک زندکی غلط و رعایت نکردن اصول بهداشت و امنیت خواب
- بیماری های مانند تنفسی، عصبی، اسکلتی و عضلانی
- داشتن مشکلات هورمونی
اولین موضوعی که باید بدانید، تفاوت اصلی افسردگی و ناراحتی است. علائم اصلی در افسردگی عبارتند از غم و ناراحتی، استرس و اضطراب، احساس ناامیدی مداوم و از دست دادن شوق و علاقه به چیزهایی که قبلا داشته اید. این مشکلات روحی و روانی بر روی تمام زندگی شما، از جمله کار، غذا خوردن، خوابیدن و فکر کردن تاثیر مستقیم می گذارد.
بیشتر بخوانیم : ” علائم افسردگی در زنان متاهل “
اهمیت درمان بی خوابی ناشی از افسردگی
بی خوابی و افسردگی ارتباط مستقیمی با هم دارند. بی خوابی یکی از مشکلات در بین اشخاص مبتلا به افسردگی است. تحقیقات نشان می دهد که احتمال به وجود آمدن افسردگی در کسانی که از بی خوابی رنج می برند، نسبت به کسانی که حواب عادی دارند بیشتر است. افسردگی علاوه بر اینکه مشکلات بی خوابی و کم خوابی را به وجود می آورد باعث ایجاد مشکلات جسمی مانند بیماری های قلبی را هم بالا می برد. نکته قابل توجه این است که افسردگی اصولا با استرس و اضطراب همراه است، که این دو علائم باعث تشدید بی خوابی می شود.
درمان بی خوابی ناشی از افسردگی، روش های متعددی مانند گفتار درمانی، رفتار درمانی یا با مصرف دارو امکان پذیر است. البته باید گفت که درمان بی خوابی در چنین شرایطی کمی سخت و پیچیده خواهد شد. برای مثال اشخاص اقسرده ای که از آپنه انسدادی خواب رنج می برند، مصرف داروی ضد افسزدگی ممنونع است، زیرا این دارو باعث تشدید آپنه انسدادی می شود و احتمال خفگی در حین خواب زیاد است. در بعضی از مواقع تنها باید برای تسکین علائم افزدگی اقدام شد. روش های رفتار درمانی از جمله روش های درمانی موثر است که عوارض جانبی را هم برای بیمار به همراه ندارد. هدف اصلی این شیوه تمرکز روی رفتار و افکار بیمار است که منجر به افسردگی می شود.
انواع بی خوابی یک شخص افسرده که ممکن است تجربه کند شامل موارد زیر است:
- مشکل در به خواب رفتن
- مشکل در حفظ خواب
- بیدار شدن مکرر از خوابل
- صبح زود از خواب بیدار شدن
اگر علائم بی خوابی یا کم خوابی را تجربه می کنید، باید به یک روانپزشک مراجعه کنید. افسردگی و کم خوابی هر دو قابل درمان هستند. موارد زیر می تواند به شما در مقابل افسردگی و بی خوابی کمک کند:
- محیط خواب آرام و راحتی را داشته باشید
- از اطرافیان و دوستان خود کمک بگیرید
- تا جای امکان از یک برنامه منظم برای خوابیدن و بیدار شدن استفاده کنید
- یک سری فعالیت آرام بخش مانند کتاب خواندن قبل از خواب داشته باشید
- به طور منظم ورزش کنید
- اگر امکان این را دارید با تابش نور خورشید بیدار شوید
- اگر خوابتان نمی برد از جای خود بلند شوید
- از خواب نیم روزی و مصرف قهوه و الکل دوری کنید
بی خوابی در صورتی که برگرفته از عوامل فیزیکی نباشد و با اصلاح شرایط محیطی درست نشود، میتواند بسیار سخت و آزاردهنده باشد. با توجه به تاثیرات این عارضه بر زندگی روزمره، این شرایط برای افرادی که باید به روتینی خاص پایبند باشند، بدتر است و میتواند هر روز سخت تر شود. بی خوابی عصبی با افزایش استرس، اضطراب، رابطه رفت و برگشتی دارد و همین موضوع، کنترل و درمان بی خوابی عصبی را سختتر میکند.
بیشتر بخوانیم : ” روانپزشک در پاسداران “
درمان بی خوابی ناشی از افسردگی و روش های تشخیص بی خوابی چیست؟
در صورتی که شخص دچار کم خوابی و یا بی خوابی می شود علائم آن را در خود مشاهده می کند باید یبه یک پزشک مراجعه کند. سپس پزشک مربوطه با معاینه بیمار و سوال، پاسخ درباره ی برنامه و ساعات خواب، در صورت تشخیص این اختلال بیمار را به روانشناس ارجاع می دهد.
مشکلات خواب دلایل متعددی دارد:
- بالا رفتن سن
- اضافه وزن
- داشتن رژیم غذایی نامناسب شامل کافئین و الکل
- ژنتیک
- سبک زندگی خاص مانند شیفت کاری یا برنامه خواب نامنظم
روش های غیر دارویی برای درمان بی خوابی ناشی از افسردگی چیست؟
نخستین درمان بی خوابی به روش غیر دارویی مانند مناسب بودن جای خواب، مطالعه داشتن قبل از خواب، اصلاح کردن عادت های غذایی نامناسب است. این نکته را در نظر داشته باشید که مصرف داروهای خواب آور حتما باید با دستور پزشک صورت گیرد و این موضوع را در نظر داشته باشید که مصرف زیاد داروهای خواب آور باعث اعتیاد دارویی شده و مصرف آنها معمولا بیش تر از 2 هفته برای درمان بی خوابی اولیه توصیه نمی شود. درمان های غیر دارویی بهترین روش درمان است.
در میان درمان های طبیعی کم خوابی، مصرف دمنوش ها می تواند در درمان کم خوابی و بی خوابی خفیف کمک کند. همچنین مصرف عسل و برخی از مواد غذایی ممکن است در این درمان به شما کمک کند. ورزش مداوم و منظم حداق روزی 30 دقیقه تاثیر زیادی در درمان بی خوابی دارد. توصیه می شود در ساعات نزدیک به خواب ورزش نشود و حداقل سه الی چهار ساعت فاصله داشته باشد.
بیخوابی با افراد چه میکند؟
کمبود خواب میتواند افراد را دچار بدخلقی، ترس، اضطراب و افسردگی کند. همچنین تصور مستقیم یا به خاطر سپردن چیزها دشوارتر است. این امکان وجود دارد که باعث تصادف با اتومبیل شود و به فرد یا شخص دیگری آسیب برسد. بیخوابی با شرایطی مانند چاقی، فشار خون بالا، دیابت و بیماریهای قلبی نیز مرتبط است. پس از آشنایی با مواردی که میتوانند علت بی خوابی باشند، بهتر است به فکر بهبود شرایط خواب خود باشید. برای کمک به تنظیم چرخه خواب از اتاق خواب خود شروع کنید. اتاق خواب باید تاریک، آرام، ایمن، راحت و خنک باشد. از مصرف کافئین خودداری کنید؛ این ماده حتی در دوزهای معمولی میتواند باعث بیخوابی شود. حمام گرم، مطالعه یا ورزشهای سبک قبل از خواب را در نظر بگیرید. از فعالیتهای طولانی و بحثهای دشوار و همچنین خوردن غذاهای چرب و سنگین خودداری کنید. صبح زود ورزش کرده و مقداری نور خورشید دریافت کنید.
کم خوابی و بی خوابی یک مشکل قابل درمان است کافی است با مشاوران ما در کلینیک پیروزی تماس بگیرید تا در کمترین زمان راهکارهایی برای درمان افسردگی و مشکلات بعداز آن را در اختیار شما قرار دهند و پاسخگوی سوالات شما عزیزان باشند.