درمان شناختی رفتاری ( CBT) چیست + کاربرد آن
درمان شناختی رفتاری CBT، نوعی روان درمانی ساختاری محدود به زمان، مسئله محور و هدف محور است. CBT به افراد کمک می کند تا یاد بگیرند که چگونه افکار، نگرش ها و باورهایشان را با واکنش های عاطفی و رفتاری که باعث دشواری آن ها می شود ارتباط دهند. در اینجا ما همراه شما هستیم تا درمان شناختی رفتاری را برای شما بازگو نماییم. پس به خواندن خود ادامه دهید.
درمان شناختی رفتاری چیست؟
درمان شناختی رفتاری می تواند یکی از سریع ترین راه درمان افسردگی شدید باشد و به طیف وسیعی از مشکلات دیگر کمک کند.CBT نوعی روان درمانی است که بر چگونگی تأثیر افکار، عقاید و نگرش های فرد بر احساسات و رفتارهای وی متمرکز است.CBT بر اساس تعدادی از باورها، از جمله موارد زیر است:
- روش های غیر مفیدی که مردم فکر می کنند می تواند منجر به مشکلات روانی شود.
- اگر افراد رفتارهای غیر مفیدی را بیاموزند، این نیز می تواند منجر به مسائل روانشناختی شود.
- افراد می توانند روش های مفیدتر تفکر و رفتار را بیاموزند.
- عادات جدید می توانند علائم شرایط روحی و جسمی را تسکین دهند و به افراد اجازه می دهند تا به روش های بهتری عمل کنند.
- روانشناسان کلینیک پیروزی، CBT را بر این نظریه بنا نهاده اند که مشکلات از معانی مردم به رویدادها ناشی می شوند. افکار غیر مفید می تواند عملکرد اعتماد به نفس فرد را در موقعیت های مختلف دشوار کند.
- CBT می تواند تأثیر مثبتی بر احساس و عملکرد افراد داشته باشد و آن ها را به استراتژی های مقابله ای مجهز می کند که به آن ها کمک می کند تا با چالش ها کنار بیایند.
- تحقیقات نشان می دهد CBT می تواند از افراد مبتلا به افسردگی، اختلال وحشت و بیماری های مختلف دیگر پشتیبانی کند. همچنین شواهد فزاینده ای وجود دارد که می تواند به تسکین درد مزمن کمک کند.
- CBT مفهوم گسترده ای است. انواع مختلف CBT بر جنبه های مختلف زندگی تمرکز دارند. برخی از انواع به مشکلات خاص، به عنوان مثال: چالش های عاطفی یا اجتماعی می پردازند.
- یک دوره CBT شامل یک سری جلسات است که در آن یک مشاوره فردی یا گروهی صورت گرفته و به طور منظم با هم ملاقات می کنند و همکاری می کنند.
تاریخچه درمان شناختی رفتاری
درمان شناختی رفتاری توسط یک روانپزشک به نام آرون بک، در دهه 1960 اختراع شد. وی در آن زمان روانکاوی می کرد و مشاهده کرد که در طول جلسات تحلیلی، بیماران وی تمایل به گفتگوی درونی در ذهنشان دارند. تقریباً گویی که با خودشان صحبت می کنند. اما آن ها فقط بخشی از این نوع تفکرات را به او گزارش می دهند.
درمان شناختی رفتاری به چه کسانی کمک می کند؟
علاوه بر افسردگی یا اختلالات اضطرابی، این نوع درمان همچنین می تواند به افراد مبتلا به موارد زیر کمک کند:
- اختلال دوقطبی
- اختلال شخصیت مرزی
- اختلالات خوردن – مانند بی اشتهایی و پرخوری
- اختلال وسواس اجباری (OCD)
- اختلال هراس
- فوبیا
- اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
- روان پریشی
- روانگسیختگی
- مشکلات خواب مانند بی خوابی
- مشکلات مربوط به مصرف الکل
این درمان همچنین گاهی اوقات برای درمان افرادی که دارای شرایط سلامتی طولانی مدت هستند استفاده می شود، مانند:
- سندرم روده تحریک پذیر (IBS)
- سندرم خستگی مزمن (CFS)
- فیبرومیالژیا
اگرچه این درمان نمی تواند علائم جسمی این شرایط را درمان کند، اما می تواند به افراد کمک کند تا بهتر با علائم خود کنار بیایند.
هدف درمان شناختی رفتاری
درمان شناختی رفتاری بر اساس این مفهوم استوار است که افکار، احساسات و اعمال جسمی شما به هم پیوسته است و افکار و احساسات منفی می توانند شما را در یک چرخه معیوب به دام بیندازند. هدف درمان شناختی رفتاری این است که با تجزیه آن ها به قطعات کوچکتر، به شما کمک کند تا با مشکلات طاقت فرسا به روش مثبت تری کنار بیایید. به شما نشان داده شده است که چگونه این الگوهای منفی را تغییر دهید تا احساس خود را بهبود ببخشید. برخلاف برخی دیگر از روش های گفتگو، این روش به جای تمرکز روی موضوعات گذشته، با مشکلات فعلی شما سروکار دارد. این به دنبال روش های عملی برای بهبود وضعیت روحی روزانه شما است.
مراحل درمان شناختی رفتاری
درمان شناختی رفتاری به طور معمول شامل این مراحل است:
- موقعیت ها یا شرایط نگران کننده را در زندگی خود شناسایی کنید. این موارد ممکن است شامل مواردی مانند وضعیت پزشکی، طلاق، غم و اندوه، عصبانیت یا علائم یک بیماری روانی باشد. شما و روانشناس خود ممکن است مدتی را صرف تصمیم گیری در مورد مشکلات و اهدافی کنید که می خواهید روی آن ها تمرکز کنید.
- از افکار، احساسات و عقاید خود در مورد این مشکلات مطلع شوید. پس از شناسایی مشکلات روانشناس شما را تشویق می کند تا افکار خود را در مورد آن ها به اشتراک بگذارید.
- تفکر منفی یا نادرست را شناسایی کنید. برای کمک به شما در تشخیص الگوهای تفکر و رفتاری که می تواند به مشکل شما کمک کند، روانشناس شما ممکن است از شما بخواهد در موقعیت های مختلف به پاسخ های جسمی، عاطفی و رفتاری خود توجه کنید.
- تغییر شکل تفکر منفی یا نادرست. روانشناس شما احتمالاً شما را ترغیب خواهد کرد که از خود بپرسید که آیا نظر شما در مورد یک وضعیت مبتنی بر واقعیت است یا برداشت نادرست از آنچه اتفاق می افتد. این مرحله می تواند دشوار باشد. شما ممکن است روش های دیرینه ای برای فکر کردن در مورد زندگی و خود داشته باشید. با تمرین الگوهای تفکر و رفتار مفید به یک عادت تبدیل می شود.
مزایا و معایب درمان شناختی رفتاری
درمان شناختی رفتاری (CBT) می تواند به اندازه دارو در درمان برخی از مشکلات روانی موثر باشد، اما ممکن است برای همه موفقیت آمیز یا مناسب نباشد.
برخی از مزایای این درمان عبارتند از:
- این ممکن است در مواردی که دارو به تنهایی موثر نبوده مفید باشد.
- در مقایسه با سایر روش های گفتاری می تواند در یک دوره نسبتاً کوتاه به پایان برسد.
- ماهیت بسیار ساختار یافته این توع درمان به این معنی است که می تواند در قالب های مختلفی ارائه شود، از جمله در گروه ها و کتاب ها
- این راهکارهای مفید و کاربردی را به شما می آموزد که حتی پس از پایان درمان نیز می تواند در زندگی روزمره مورد استفاده قرار گیرد.
برخی از معایب CBT که باید در نظر گرفت عبارتند از:
- شما باید بیشترین بهره را از این فرآیند ببرید. یک درمانگر می تواند به شما کمک کند و به شما مشاوره دهد، اما آن ها به همکاری شما نیاز دارند.
- شرکت در جلسات منظم CBT و انجام هرگونه کار اضافی بین جلسات می تواند وقت زیادی از شما بگیرد.
- ممکن است برای افرادی که نیاز های پیچیده تر بهداشت روانی یا مشکلات یادگیری دارند مناسب نباشد، زیرا به جلسات متشکل نیاز دارد.
- این شامل مقابله با احساسات و اضطراب شما است. شما ممکن است دوره های اولیه را تجربه کنید که مضطرب هستید یا از نظر احساسی احساس راحتی نمی کنید.
- این مسئله متمرکز بر توانایی فرد برای تغییر خود (افکار، احساسات و رفتار های او) است.
- این به مشکلات گسترده تری در سیستم ها یا خانواده ها که اغلب تأثیر قابل توجهی بر سلامتی فرد دارند، نمی پردازد.
- برخی از منتقدان همچنین استدلال می کنند که از آنجا که CBT فقط مشکلات فعلی را برطرف می کند و بر روی موضوعات خاص تمرکز دارد، به دلایل احتمالی زمینه های بهداشت روان، مانند کودکی ناخوشایند، توجه نمی کند.
سؤالات متداول درمان شناختی رفتاری
-
چگونه می فهمم درمان شناختی رفتاری برای من مناسب است؟
اکثر افراد در چند جلسه اول می دانند که آیا با CBT راحت هستند و آیا این درمان نیازهای درمانی آن ها را برآورده می کند. وقتی “تناسب” کاملاً درست نیست، ممکن است درمانگر درمان را تنظیم کند یا گزینه های درمانی دیگری را پیشنهاد کند. پس نگران این موضوع نباشید و تنها کافیست یا کارشناسان در کلینیک پیروزی از طریق شماره تماس های درج شده ارتباط بر قرار نمایید. روانشناسان ما در تمامی روزهای هفته بصورت تلفنی، حضوری و آنلاین آماده خدمت رسانی به شما هستند.
– به طور کلی، CBT ممکن است گزینه درمانی خوبی باشد اگر:
– شما علاقه مند به یادگیری مهارت های عملی برای مدیریت زندگی روزمره خود هستید.
– شما علاقه مند به انجام استراتژی های تغییر (“مشق شب”) بین جلسات برای تحکیم پیشرفت هستید.
– اگر بخواهید منحصراً روی مسائل گذشته تمرکز کنید یا مشاوره حمایتی بخواهید این درمان ممکن است برای شما مناسب نباشد.
-
مدت زمان درمان شناختی درمانی چقدر است؟
درمان شناختی رفتاری یک روش درمانی متمرکز با محدودیت زمانی است. برای مشکلاتی مانند اضطراب و افسردگی یکی از سریع ترین راه کاهش استرس و اضطراب است. CBT معمولاً شامل 12 تا 20 جلسه است. با این حال، بسته به شدت و پیچیدگی مشکلات شما، طول دوره درمان می تواند متفاوت باشد. بعضی از افراد در چهار تا شش جلسه به طور قابل توجهی بهبود می یابند، در حالی که دیگران ممکن است به بیش از 20 جلسه نیاز داشته باشند.
-
در اولین مراجعه با یک درمانگر CBT چه انتظاراتی داشته باشیم؟
در اولین بازدید خود، شما و درمانگر CBT در مورد موارد زیر بحث خواهید کرد:
1. ماهیت و علل مشکلات شما و عواملی که می تواند حفظ آن ها باشد.
2. چگونه درمانگر مدل CBT را برای مشکلات خاص شما اعمال می کند.
3. چگونه وظایفی که در درمان انجام می دهید می توانند جنبه های مختلف مشکلات را تغییر دهند.