روانشناسی بالینی چیست و چه اهمیتی دارد؟
روانشناسی بالینی شاخه ای از روانشناسی است که به ارزیابی و معالجه بیماری روانی، رفتار غیرعادی و مشکلات روانپزشکی مربوط می شود. این زمینه، علم روانشناسی را با درمان مشکلات پیچیده انسانی تلفیق می کند و آن را برای افرادی که به دنبال کار در یک زمینه چالش برانگیز و پاداش دهنده هستند، به یک انتخاب شغلی هیجان انگیز تبدیل کرده است. با کلینیک پیروزی همراه باشید. به خواندن خود ادامه دهید تا به بررسی روانشناسی بالینی بپردازیم .
روانشناسی بالینی چیست؟
همه روزهایی را پشت سر می گذارند که ممکن است بسیار سخت باشد. برای اکثر مردم این احساسات طبیعی است و به آسانی خود را با شرایط وقف می دهند. با این حال برای برخی، این احساسات جدی تر است و می تواند یک مشکل روحی یا روانی شدیدتری را نشان دهد. روانشناسی بالینی شاخه گسترده ای از روانشناسی است که بر تشخیص و درمان اختلالات روحی، عاطفی و رفتاری تمرکز دارد. برخی از اختلالات شایع که ممکن است درمان شوند شامل ناتوانی در یادگیری، سوء مصرف مواد، افسردگی، اضطراب و اختلالات خوردن است. تا نیمه دوم قرن نوزدهم حوزه روانشناسی بطور گسترده شناخته شد و مورد احترام قرار گرفت، اگرچه زیر مجموعه روانشناسی بالینی تا نزدیک شدن به نوبت قرن بیستم، آن سطح از همان شناخت را به دست نمی آورد. در همین زمان بود که لایتنر ویتمر، روانشناس آمریکایی با معرفی اصطلاح “روانشناسی بالینی”، ابتدا یک کلینیک پذیرایی برای کودکان معلول را افتتاح کرد. اگرچه ایده های وی تا حدودی کند بود، اما ویتمر امروزه به عنوان یکی از بنیانگذاران روانشناسی بالینی شناخته شده است و پیشرفت وی در معالجه کودکان، به هموار ساختن مسیر پیشرفت این زمینه به آنچه در امروز است، کمک کرد.
تاریخچه روانشناسی بالینی
تأثیرات اولیه در زمینه روانشناسی بالینی شامل کار روانشناس تحلیلگر اتریشی زیگموند فروید است. وی یکی از اولین کسانی بود که این ایده را مورد توجه قرار داد که بیماری روانی چیزی است که می توان با گفتگو با بیمار درمان کرد و این توسعه رویکرد گفتگوی درمانی او بود که اغلب به عنوان اولین استفاده علمی از روانشناسی بالینی مورد استناد قرار می گیرد.
روانشناس آمریکایی لایتنر ویتمر اولین کلینیک روانشناسی را در سال 1896 با تمرکز ویژه در کمک به کودکانی که ناتوانی در یادگیری داشتند افتتاح کرد. همچنین ویتمر بود که اولین بار در مقاله 1907 اصطلاح “روانشناسی بالینی” را معرفی کرد. ویتمر، دانشجوی سابق ویلهلم ووند، روانشناسی بالینی را “مطالعه افراد، با مشاهده یا آزمایش، با هدف ارتقاء تغییر” تعریف کرد.
تا سال 914، 26 کلینیک دیگر اختصاص یافته به روانشناسی بالینی در ایالات متحده تاسیس شده بود. امروزه روانشناسی بالینی یکی از محبوب ترین زیرشاخه ها و تنها بزرگترین حوزه اشتغال در روانشناسی است.
روانشناسی بالینی چه کاربردی دارد و چرا محبوب است؟
روانشناسان بالینی فعالیت های اساسی خود را در سه عنوان اصلی طبقه بندی می کنند: ارزیابی (از جمله تشخیص)، درمان و تحقیقات. در ارزیابی، روانشناسان بالینی آزمایشات روانشناختی را انجام می دهند یا به منظور ارزیابی هوش نسبی افراد یا سایر توانایی ها یا به منظور ایجاد ویژگی های ذهنی که در تشخیص یک اختلال روانی خاص به شما کمک می کند. مصاحبه ای که روانشناس در آن مشاهده، سؤال و تعامل با بیمار را انجام می دهد، ابزار دیگری برای تشخیص است.
برای اهداف درمانی، روانشناس بالینی ممکن است از هر یک از انواع مختلف روان درمانی استفاده کند. بسیاری از روانشناسان بالینی رویکرد التقاطی را اتخاذ می کنند و ترکیبی از تکنیک های متناسب با مشتری را ترسیم می کنند. روانشناسان بالینی ممکن است از جمله دیگران در رفتار درمانی، گروه درمانی، خانواده درمانی یا روانکاوی تخصص داشته باشند.
شما عزیزان می توانید جهت مراجعه به روانشناس بالینی به کلینیک پیروزی مراجعه نمایید. کلینیک پیروزی بهترین کلینیک روانشناسی شرق تهران است و در تمامی روز های هفته آماده خدمت رسانی به شما مراجعه کنندگان می باشد.کلینیک پیروزی خدمات خود را با کادری مجرب از روانشناسان فوق تخصص بصورت مشاوره آنلاین روانشناسی، حضوری و تلفنی به انجام می رساند.
وظایف و فعالیت های دکتر روانشناس بالینی
روانشناسان بالینی در انواع مختلفی از ظرفیت ها کار می کنند، تا حد زیادی به جمعیت بیمارانی که درمان می کنند بستگی دارد، خواه جانباز باشد، سالمندان یا کودکان.
آنها ممکن است بیشتر با کار کردن در ابتدا با کودکان و بزرگسالان مبتلا به ADHD یا سندرم آسپرگر یا براساس تنظیماتی که در آن کار می کنند، تخصص داشته باشند. در یک مدرسه می توانند به کودکان دارای ناتوانی در یادگیری کمک کنند. در یک دانشگاه، آنها می توانند به دانشجویان در تصمیم گیری های شغلی، سالم ماندن از نظر عاطفی و دستیابی به اهداف دانشگاهی کمک کنند. در امكانات اجتماع محور، آنها مي توانند به جمعيت هاي متنوع و از نظر اقتصادي كمك كنند. با افزایش جمعیت سالمند کشور، بیشتر و بیشتر با شهروندان سالخورده همکاری می کنند.
صرف نظر از شرایط یا جمعیت بیمارانی که می بینند، روانشناسان بالینی غالباً مشکلات خفیف سلامت روان مرتبط با مواردی مانند افسردگی و اضطراب را درمان می کنند، اگرچه به عنوان پزشکان، تمرکز اصلی آنها به سمت مضرات شدیدتر مانند اختلال دو قطبی و اسکیزوفرنی است.
وظایف و مسئولیت های یک روانشناس بالینی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- مصاحبه با مشتریان به منظور درک نیازهای آنها
- شناسایی مسائل روانشناختی، عاطفی یا رفتاری
- ارزیابی نگرش، رفتار و توانایی های مشتری با استفاده از تست روانشناختی
- تشخیص اختلالات روانی، عاطفی یا رفتاری
- طراحی برنامه های اصلاح رفتار پس از تشخیص مشکل مشتری
- ابداع، توسعه و اجرای روش درمانی یا درمان برای مشتری های خاص
- درج روش های مختلف روان سنجی برای بهبود وضعیت مشتری
- کمک به مشتریان برای تعیین اهداف و برنامه ریزی یک دوره اقدام برای دستیابی به آن اهداف
- نظارت بر پیشرفت مشتری از طریق جلسات درمانی منظم
- مشاهده نظارت و آزمایش روش درمانی مناسب برای اثر بخشی آن
- حفظ حساب و نگهداری سوابق پیشرفت مشتری
- همکاری با مددکاران اجتماعی، پرستاران، پزشکان، کار درمانگران و روانپزشکان
- برقراری ارتباط با اقوام ، والدین یا عزیزان مشتری
- ارائه راهنمایی به مراقبان مشتری
- کلاس های تدریس
- انجام تحقیقات
- انتشار یافته های تحقیق در مجلات صنعت
بهترین زمان برای مراجعه به روانشناسی بالینی
همانطور که می دانید در بیشتر مواقع اختلالات روانی سبب بیماری های جسمی خواهد شد. مشکلات روانی به حدی بر جسم شما تاثیرات منفی خواهند گذاشت که اگر راجع به این مسئله تحقیقات لازم را بجا آورید بلافاصله به یک روانشناس بالینی جهت درمان اختلالات روانی خود مراجعه خواهید کرد. به تعبیری افراد زمانی که بیماری روانی خود را حاد احساس کنند به پزشکان بالینی مراجعه خواهند کرد و در این هنگام آگاهی لازم را برای بهبود خود کسب خواهند کرد. بهتر است به محض احساس کردن اختلالات روانی به روانشناس بالینی مراجعه نمایید چرا که کهنه شدن مشکلات روانی شما تاثیرات مخربی و غیر قابل جبرانی را برای شما رقم خواهد زد.
شما عزیزان می توانید جهت مراجعه به متخصصان و روانشناسان کلینیک پیروزی جهت روانشناسی بالینی، مشاوره فردی، مشاوره خانواده و …. با شماره های درج شده تماس حاصل نموده و با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
مزایا و معایب روانشناسی بالینی
مانند هر شغلی، روانشناسی بالینی هم مزایا و هم مضراتی دارد.
-
مزایا روانشناسی بالینی:
- تقاضای فزاینده ای در این زمینه وجود دارد، به این معنی که پیدا کردن کار بسیار آسان خواهد بود.
- از آنجا که نیاز به تکمیل مدرک دکترا دارد، شما به شدت رقابتی و تقاضای بالا دیده خواهید شد.
- می توانید یک تمرین خصوصی را شروع کنید و ساعات کاری خود را تعیین کنید.
- هنگامی که موفقیت حاصل می شود، این کار شایسته پاداش است، زیرا به مردم کمک می کند تا واقعاً زندگی خود را بهبود بخشند.
- این یک کار جذاب است، که در آن هیچ دو روز کاری شما یکسان نخواهد بود.
-
معایب روانشناسی بالینی:
- برای تبدیل شدن به یک روانشناس بالینی مدت زمان زیادی طول می کشد و همه نمی توانند آن را تحمل کنند.
- شما به مجوز دولتی احتیاج دارید .
- اگر در جلسات خصوصی کار نکنید، مجبور خواهید بود تعدادی ساعت غیر قابل مشارکت داشته باشید.
- شما باید تجربه کاری نظارت شده را تکمیل کنید، که می تواند احساس ناعادلانه ای کنید زیرا به طور کلی از نظر مالی به عنوان یک روانشناس کامل شناخته نمی شوید.
- شما باید بتوانید با این واقعیت کنار بیایید که نمی توانید به همه کمک کنید و برخی از افراد فقط از مدیریت بهره مند می شوند.
روش های کار در روانشناسی بالینی
روانشناسان بالینی که به عنوان روان درمانگر فعالیت می کنند، معمولاً هنگام کار با مشتری از روش های مختلف درمانی استفاده می کنند. در حالی که برخی پزشکان روی چشم انداز درمانی کاملاً خاص تمرکز می کنند، بسیاری از آنچه که “رویکرد التقاطی” نامیده می شود استفاده می کنند. این شامل ترسیم روش های مختلف نظری برای تهیه بهترین برنامه درمانی برای هر مشتری خاص است.
برخی از دیدگاه های مهم نظری در روانشناسی بالینی عبارتند از:
- رویکرد روانگردان: این دیدگاه از اثر فروید بیرون آمد. او معتقد بود ذهن ناخودآگاه نقش مهمی در رفتار ما دارد. روانشناسانی که از روان درمانی استفاده می کنند ممکن است از تکنیک هایی مانند ارتباط برای بررسی انگیزه های زیر بنایی و ناخودآگاه مشتری استفاده کنند.
- چشم انداز شناختی رفتاری: این رویکرد به روانشناسی بالینی از مکتب های فکری رفتاری و شناختی توسعه یافته است. روانشناسان بالینی با استفاده از این دیدگاه، چگونگی تعامل احساسات، رفتارها و افکار مشتری را بررسی می کنند. درمان شناختی-رفتاری (CBT) اغلب بر تغییر افکار و رفتارهایی که در پریشانی روانشناختی نقش دارند تمرکز دارد.
- دیدگاه انسان گرایانه: این رویکرد به روانشناسی بالینی ناشی از کار اندیشمندان اومانیستی مانند آبراهام مازلو و کارل راجرز بود. این چشم انداز به صورت جامع تر به مشتری نگاه می کند و به مواردی مانند خود واقعی سازی متمرکز می شود.
آیا شما مناسب هستید که یک روانشناس بالینی باشید؟
روانشناسان بالینی دارای شخصیت های مشخصی هستند. آن ها تمایل دارند که افراد محققی باشند، به این معنی که آن ها فکری، درونگرا و کنجکاوی هستند. آنها کنجکاو، روشمند، منطقی، تحلیلی و منطقی هستند. برخی از آن ها نیز اجتماعی هستند، به این معنی که آن ها مهربان، سخاوتمندانه، مشارکتی، صبور، دلسوز، مفید، همدل، مهربان و دوستانه هستند.
آیا این مانند شما به نظر می رسد؟ از آزمون شغلی ما استفاده کنید تا دریابید که آیا روانشناس بالینی یکی از مشاغل مناسب شماست یا خیر.