روان درمانگر کیست؟ چه ویژگی هایی دارد؟
روح نیز مانند جسم به مراقبت نیاز دارد. اما گاهی افراد به تنهایی نمی توانند ضربه های روحی متداولی که خورده اند را التیام ببخشند، در چنین شرایطی یک روان درمانگر ماهر می تواند به افراد کمک کند. اما این سوال وجود دارد که روان درمانگر کیست؟ چه وظایفی دارد؟ چه کمکی به افراد می کند؟ اگر این سوالات در ذهن شما نیز ایجاد شده ادامه این مقاله را مطالعه کنید.
روان درمانگر کیست؟
به صورت کلی روان درمانگر فردی است که به افراد مختلف کمک می کند، مشکلات روحی و ذهنی خود را حل کنند. مشاوران، روانشناسان، مددکاران و روان پزشکان همگی به نوعی روان درمانگر هستند و به حل مشکلات روحی افراد در سطوح مختلف کمک می کنند. البته این افراد وظایف متفاوتی دارند و هر یک نیز در زمینه های مختلفی تحصیل کرده اند، با این حال همه آن ها به نوعی یک روان درمانگر محسوب می شوند.
روان درمانی و روان درمانگر چیست؟
همه افراد روزهای سخت را در زندگی خود تجربه می کنند. اما تحمل و میزان صبوری افراد مختلف در برابر مشکلات و سختی ها با یکدیگر متفاوت است. اگر فردی در روز های سخت خود به مشکلات روحی شدید دچار شود، در این شرایط به روان درمانی نیاز دارد. در چنین شرایطی افراد می توانند با مراجعه به یک روان درمانگر روش های مقابله با تنش های خود را بیاموزند و به این صورت بهتر با مشکلات کنار بیایند.
روان درمانگران به چند دسته تقسیم می شوند؟
روانپزشکان
روانپزشک ها اولین دسته از روان درمانگران هستند. روانپزشک ها علاوه بر این که می توانند با گفتگو و صحبت با افراد بیمار مشاوره های لازم را به آن ها بدهند، اجازه تجویز نسخه دارویی هم برایشان دارند. باید بدانید تنها این دسته از روان درمانگرها اجازه تجویز نسخه های دارویی به بیماران را دارند. گاهی تنها راه حل درمان یک بیماری ذهنی و روحی خوردن داروی مناسب است. هرچند که این داروها می توانند اعتیادآور باشند اما تجویز آن ها برای عده ای از افراد واجب است.
روانشناس
دسته دیگر، روانشناس ها هستند. روانشناس ها روان درمانگرهایی هستند که از روش هایی به غیر از تجویز دارو به افراد کمک می کنند. روانشناسان از طریق انواع تست های درمانی و درمان های بدون دارو به افراد کمک می کنند. بیشتر افرادی که مشکلات روحی دارند می توانند با کمک یک روانشناس و بدون استفاده از دارو مشکل خود را کنترل کنند. روانشناسان همچنین در زمینه زوج درمانی و مشاوره تحصیلی نیز به افراد متقاضی کمک می کنند.
روانکاوان
دسته دیگر روان درمانگران، روانکاوها هستند. روانکاوها یک سری از دوره های بسیار خاص را می گذرانند تا بتوانند با استفاده از آن ها مشکلات افراد را به طور ریشه ای حل کنند. روانکاوان به طور تخصصی با انگیزه ها، ناخودآگاه و مکانیسم های دفاعی خارج از آگاهی افراد سر و کار دارند. همچنین آن ها مشکلات افراد را از طریق بررسی ریشه ترس ها، تجربیات گذشته، علاقه مندی های فرد و غیره حل می کنند.کلینیک پیروزی با مشاوره فردی توسط روانکاوان متخصص به روان درمانی می پردازد.
مددکاران اجتماعی
دسته بعدی مددکاران هستند. زمینه کاریِ مددکاران با دسته های دیگر متفاوت است. بیشتر سروکار مددکاران با افرادی است که از نظر اجتماعی در شرایط نابسامانی قرار دارند. برای مثال زندانیان، بزهکاران اجتماعی جزو این دسته از افراد هستند. مددکارها در آژانس های خدمات اجتماعی و بیمارستان ها کار می کنند.
یک روان درمانگر چه شاخصه هایی باید داشته باشد؟
- روان درمانگرها برای ارائه راهکارهای خود را به بیماران همیشه باید از راهکارها و راهنمایی های استاد رده بالاتر خود کمک بگیرد.
- تحصیلات روان درمانگرها باید فوق لیسانس یا دکترای روانشناسی بالینی یا عمومی باشد. تفاوتی ندارد که روان درمانگر در کدام دسته فعالیت دارد زیرا در هر صورت باید مدرک تحصیلی شان یکی از موارد بالا باشد.
- این درمانگرها باید دوره ها و آموزش های تخصصی مرتبط با کار خود را خارج از محیط دانشگاه بگذرانند. لازمه کار یک روان درمانگر افزایش تجربه و آگاهی است. از این رو تحصیلات دانشگاهی برای دریافت این آگاهی کافی نیست. تنها راه افزایش آگاهی و دانش روان درمانگرها این است که بتوانند در زمینه کاری خود و از طریق موسسات معتبر کارگاه های آموزشی را طی کنند.
ویژگی های یک روان درمانگر خوب چیست؟
شنونده ماهر
اولین ویژگی این دسته از درمانگرها این است که بتوانند به خوبی و با تمرکز کامل به حرف های مراجعان خود گوش کنند. اگر به روانشناس یا روانکاوی مراجعه کرده باشید و نتوانید به خوبی مشکلات خود را بیان کنید یا متوجه شوید که درمانگر شما به خوبی به حرف هایتان توجه نمی کند، باید سریعا به روان درمانگر دیگری مراجعه کنید.
تمرکز بالا
روان درمانگرها نیز انسان هستند و قرار نیست همیشه حال آن ها عالی باشد، با این حال اصول کارشان ایجاب می کند که تمرکز خود را از مشکلات خود بردارند و تنها به مشکلات مراجعان خود توجه کنند. به همین دلیل اگر روانشناس یا روانپزشکی به درستی نتواند بین مسائل کاری و مسائل شخصی خود تفاوت قائل شود، صلاحیت مشاوره به افراد مختلف را ندارد.
رازداری
ویژگی مهم دیگر رازداری و عدم فاش کردن شرایط زندگی یک بیمار است. زمانی که یک فرد به روانشناس،روانپزشک یا روانکاو مراجعه می کند ممکن است خصوصی ترین مسائل خود را با او در میان بگذارد. به این صورت می تواند مشکل خود را ریشه یابی کرده و آن را حل کند. وظیفه روان درمانگرها نیز این است که رازدار خوبی باشند و از فاش شدن اسرار زندگی بیماران خود در فضای مجازی و غیره جلوگیری کنند.
البته آن ها می توانند برای ارائه راهکارهای بهتر فیلم بیمار را با استاد خود در میان بگذارند؛ که البته در چنین شرایطی نیز خود بیمار باید از انجام این کار رضایت داشته باشد.
ایجاد یک محیط حرفه ای و دوستانه
روان درمانگر تهران باید بتواند فضایی امن و پر از حس آرامش را برای مراجعان خود تدارک ببیند. به این صورت مراجعان نیز می توانند با اطمینان خاطر و احساس آرامش به گفتگو با درمانگر خود بپردازد.
چه زمانی باید به یک روان درمانگر مراجعه کنید؟
تصور اشتباهی که در جوامع مختلف وجود دارد این است که زمان درست مراجعه به درمانگرهای روحی، وقتی است که مشکلی در زندگی افراد وجود داشته باشد. در حالی که اصلا اینطور نیست. یک درمانگر فارغ از مشکلات و محدودیت هایی که در زندگی وجود دارد می تواند، به بهتر زندگی کردن افراد کمک فراوانی بکند. نیازی نیست بعد از دست و پنجه نرم کردن با یک مشکل بزرگ تصمیم بگیرید به یک درمانگر مراجعه کنید. شما می توانید همین حالا نیز برای داشتن روحیه بهتر و زندگی با کیفیت تر به یک درمانگر مناسب مراجعه کنید.درصورت نیاز به روان درمانگر با کلینیک پیروزی به صورت آنلاین و یا حضوری در ارتباط باشید.
علائمی که نشان می دهد باید به یک درمانگر مراجعه کنید
- مواجه شدن با مسئله ای سخت که کیفیت زندگی تان را پایین آورده است.
- مشکلی در زندگی تان ایجاد شده که مجبورید فعالیت های روزمره خود را تغییر دهید.
- مشکلات زندگی تان تاثیر بسیار مخربی بر کار و روابط و تحصیلات شما داشته است.
- برنامه خوابتان بهم ریخته است.
- غم و اندوه فراوانی دارید که همیشه همراه شماست.
- بیش از حد معمول نگران اوضاع و شرایط مختلف هستید.
- به خوبی نمی توانید تمرکز کنید.
- رفتارهای خودتخریبی زیادی (مانند نوشیدن بی رویه الکل) انجام می دهید.
چطور به افرادی که به روان درمانی نیاز دارند کمک کنیم؟
متاسفانه هنوز هم به خوبی بین مردم، فرهنگ مراجعه به یک درمانگر روحی جا نیفتاده است. این موضوع باعث شده عده ای از افراد برای مراجعه به یک روان درمانگر تعلل کنند. این تعلل نیز به طور قطع در زندگی آن ها مشکلات سختی را به وجود می آورد. اگر شخصی در نزدیکی شما وجود دارد که از مشکل خاصی رنج می برد. بهتر است او را از طریق راه های زیر برای مراجعه به درمانگر تشویق کنید.از روان درمانگر آنلاین نیز می توانید استفاده کنید.و یا به یک روان درمانگز خوب در تهران مراجعه کنید.
- با حفظ حریم خصوصی طرف مقابلتان درباره این موضوع صحبت کنید.
- از قبل شرایط را طوری محیا کنید که بتوانید در مورد یک درمانگر روحی با او صحبت کنید.
- به او تضمین بدهید که در این راه در کنارش هستید و همیشه از او پشتیبانی می کنید.
مجموعه سوالاتی که با پاسخ به آن ها می توانید بفهمید روان درمانگر شما صلاحیت لازم را دارد یا خیر
- آیا درمانگرتان به جای شما تصمیم گیری و انتخاب می کند؟
- آیا خارج از جلسه درمان هم با درمانگرتان ارتباط دارید؟
- آیا برای جلسات روان درمانی خود هزینه ای پرداخت می کنید؟
- آیا جلسه روان درمانی شما بدون مزاحمت و وقفه برگزار می شود؟
- آیا جلسات روان درمانی تان تنها روی مشکلات شما متمرکز است یا مسائل حاشیه ای و خارج از بحث نیز در آن وجود دارد؟
- آیا درمانگرتان در طول جلسه روان درمانی شما به کارهای دیگری از قبیل جواب دادن تلفن یا جواب دادن به ایمیل را هم انجام می دهد.
- آیا درمانگر شما وقت شناس است؟
- آیا درمانگر شما قابل احترام است؟
پرسش و پاسخ روان درمانگر با بیمار:
سلام من پزشک درمان شما هستم وبه جلسه درمان خوش آمدید.
دینا:من دینا هستم 28سالمه واز نظر روحی حال خیلی بدی دارم وحالم بده وبارها قصد خودکشی داشتم اما دلایل مختلف باعث شده افکارم هیچ وقت تبدیل به اقدام نشود وفقط فکرش رو داشته باشم مثلاً گاهی دلم برای مادرم می سوخت که زحمت زیادی برای من کشیده و همینطور ترس از مرگ باعث شده انجام ندم وهیچ گاه عملیش نکنم ویک چیز دیگر ،یه حسی به من میگه خوب می شم نمی دونم ولی اون حس به من انرژی می ده انگار مثل یک نور خیلی کم تو عمق وجودمه که می گه خوب میشی برای همین من تصمیم گرفتم به اون حسم گوش کنم ونزد شما بیایم وبرای درمان خودم تلاش کنم
درمانگر:چرا قصد خودکشی داشتی ؟چه چیزی باعث شده به فکر خودکشی باشی و وسواسداشته باشی و نیاز به درمان وسواس فکری داشته باشی و هرچیزی که فکر می کنی باید به من بگویی را راحت با من درمیان بگذار.
دینا:من الان که28سالمه ازسن 21سالگی تا3ماه گذشته مد…
اقای دکتر محمد پیروزی: وانجام این رفتار کاملاً غلط است و در سیستم روح وروان او آثار به شدت بدی به جا می گذارد و اگر روح یک کودک را مانند یک پارچه سفید،درنظر بگیریم شما هربار با انجام رفتار غلط یک جوهر مشکی روی این پارچه می ریزید وبه مرور پارچه ازحالت سفید به مشکی تبدیل میشود وفرد درسیاهی وتاریکی زندگی خودش اسیر میشود ،پس مراقب باشیم از این روح وروان پاک مراقبت کنیم ودرهنگام محبت نقاط حساس کودک لمس نشود وحریم شخصی او حفظ شود واموزش دهیم که حریم شخصی او مخصوص او میباشد و اجازه لمس ودیده شدن توسط کسی را ندهد .در3ماه گذشته دختر جوان 21ساله ای مراجعه کرد که از افسردگی شدید رنج میبرد وبعد از بررسی های مکرر در جلسات متعدد مشخص گردید نوجوانی مورد آزار جنسی لفظی و کلامی مادرش قرار میگرفت ،بهتره از زبان خودش بشنوید .
درمانگر: سلام من پزشک درمان شما هستم وبه اتاق درمان خوش آمدید
ساحل:سلام من21ساله هستم وامید به زندگی و آینده ندارم واکثر اوقات بی دلیل گریه می کنم واحساس می کنم فردی هستم که کسی نیست از من مراقبت کنه و من در این دنیا به تنهایی گیر افتاده ام و نمیدانم چطور باید زندگی ام را هدایت کنم و الان که مقابل شما نشسته ام در لجن زاری بزرگ گرفتار شده ام و در مورد آن تا کنون نتوانستم صحبت کنم چون که خیلی خجالت می کشم ازبیان آن واحساس می کنم مورد تمسخر دیگران قرار میگیرم واحساس می کنم زندگی من مثل خورشید مرده خاموش میباشد و هدایت کننده کشتی زندگی من مرده است .
درمانگر :چه چیزی باعث شده امید به زندگی و آینده نداشته باشی لطفا بیشتر توضیح دهید .
ساحل:من مدام احساس میکنم ما فقیر هستیم ودراینده از فقر مطلق بدبخت خواهیم شد .
درمانگر:آیا شما واقعا فقیر هستید ؟
ساحل:درحال حاضر خیر ولی مدام این فکر واحساس بامن همراه است ومن مدام این فکر را دارم که در آینده از بدبختی خواهیم مرد ویک مسیله دیگر نیز هست اینکه من در زمانی که تنها هستم درمنزل خودارضایی میکنم وحرف هایی که مادرم در کودکی به من میزد را درآن هنگام مرور میکنم ومرور آنها به من احساس لذت وارامش میدهد .
درمانگر:صدای مادرت؟چه حرف های ازمادرت به تو احساس آرامش و لذت میدهد؟
ساحل:مادر من در زمانی که من کودک بودم وشیطنت می کردم باعث عصبانیت مادرم می شدم و به یکباره ازخشم وعصبانیت زیاد به من حرف ها وفحش ها وناسزاهایی میگفت که من درآن سن معنی آن حرف های زشت را نمی دانستم واکثراچقات درتنهایی خود به آن حرف ها فکر میکردم (تو فاحشه هستی و تو درخیابان ها فاحشه خواهی شد و……)وبه معنی آنها وگاهی از دوستانم وگاهی از اینترنت معنی آنها را پیدا میکردم وبه مرور احساس میکردم شاید من واقعا این هستم .شاید من حقم هست که این حرف هارا بشنوم واکنون که به این سن رسیدم هنوز ذهنم درگیره ودرگیره همان حرف ها وخیلی حس بدی دارم ومسیله دیگر این است که من متاسفانه با2اقا وارد رابطه جنسی شدم و درتمام طول رابطه به آنها تاکید میکردم که همان حرف را به من بزنند ولی بعد از رابطه من به شدت مضطرب می شوم وگریه میکنم واحساس حقارت وکوچکی میکنم ، وزمانی که من را ترک میکردند من به شدت احساس تنهایی وحال روحی ام بد میشد ودوست نداشتم من را ترک کنند باتوجه به اینکه رابطه فقط جنبه جنسی وسواستفاده کی داشت .
والان درحال حاضر احساس میکنم افسرده شدم وحال روحی خودم رو دوست ندارم و میخوام خوب بشم واحساس شادی کنم .
در اینجا STOP میکنیم و مورد بررسی قرار می دهیم کودکی که در سنین کم به شدت مورد خشم جنسی مادر قرار می گرفته،زمانی که کودک به دنیا می آید دایره ارتباطات امن کودک مادرش است .وامن ترین جای ممکن فقط نزد مادرش هست وزمانی که مادری که کودک اورا به شدت قبول داشته واکنون مورد خشم جنسی قرار گرفته و کودک هربار که این اتفاق می افتاده درلاک تنهایی خود فکر میکرده اگر دنیایی که مادر (مراقب اصلی)این چنین خشمگین است.جای امن نیست و نباید به کسی اعتماد کرد زیرا همه آدم ها قصد آسیب رساندن وخشم به من را دارند .وکسی مرا دوست ندارد ومن فرد بی ارزشی هستم ولایق هیچ چیز باارزشی نیستم وکسی دراین دنیا نیست که ازمن حمایت کند وتکیه گاه من باشد پس به اولین شخصی که برخورد میکنم دچار تضاد وابستگی وعدم اطمینان میشود از طرفی نمیداند آیا باید اطمینان کرد یانه از طرفی تشنه محبت و عشق هست ووزنه عشق و محبت سنگینی میکند ومحکم باتمام قدرت به او می چسبد تا نقش والد را برای او بازی کند و گاها این اتفاق نمی افتاد وفرد رابطه را ترک میکند وفرد بیشتر درلاک تنهایی خود فرو میرود .
دوست عزیز ازارجنسی همیشه فیزیکی نیست وازارکلامی درکودکی می تواند منجر به آزار بدنی یا فیزیکی در فرد در بزرگسالی شود .درواقع کودک جامعه عمل به کلام میبخشد. و کلام را به حقیقت می پیوندد .بار انرژی کلام بسیار بالا هست مراقب کلام خود باشیم به خصوص در رابطه با کودکانمان ،انها فرشته هایی در قالب انسان هستند. که نیاز به عشق و محبت درست وخالصانه ما والدین دارند تا بتوانند آینده آیی درست و درخشان برای خود رقم بزنند
روان درمانگران افرادی هستند که به مردم کمک می کنند مشکلات و مسائل روحی خود را از طریق روش های مختلف حل کنند. اگر شما خواننده عزیز نیز از مشکل روحی رنج می برید، درمانگرهای کلینیک پیروزی در خدمتتان هستند تا بتوانید در جلسات مشاوره به راحتی آن ها را برطرف کنید.
روان درمانگر فردی است که افراد مختلف با کمک آن می توانند مشکلات مختلف روحی و روانی خود را حل کنند. روان درمانگرها به چند دسته مختلف مانند روانشناسان، روانپزشکان، مددکاران و روانکاوها تقسیم می شوند. در این مقاله به طور مفصل درباره روان درمانگرها و وظایف آن ها توضیح داده ایم.