سن ازدواج
ازدواج یکی از مهم ترین مسائل زندگی انسان است. افراد مختلف معیار گوناگونی برای ازدواج دارند. یکی از این معیارها می تواند سن افراد باشد. در چند سال اخیر این سوال در ذهن افراد ایجاد شده که سن ازدواج چه زمانی است؟ و دختران و پسران در چه سنی می توانند درباره ازدواج و تشکیل یک خانواده تصمیم گیری کنند.
در همین ابتدا باید بگوییم پاسخ این سوال برای همه یکسان نیست و به عوامل بسیار زیادی بستگی دارد. همین حالا افرادی در دنیا هستند که سن ازدواج را محدود به عدد خاصی می کنند. حتی عده ای تصور می کنند سنشان از عدد خاصی که بگذرد دیگر نمی توانند ازدواج موفقی داشته باشند، اما بابد بدانید براساس نطر متخصصانی که در حوزه مشاوره قبل از ازدواج سن یک معیار بسیار جزئی برای ازدواج است.
به طور قطع کودکان و نوجوانان در سن ازدواج به سر نمی برند، حتی بسیاری از افراد در سنین 20 تا 25 سالگی نیز به رشد عقلی مورد نیاز برای ازدواج نرسیده اند. پس زمانی که قرار است سن ازدواج را تعیین کنید باید به مسائل زیاد توجه داشته باشید. در ادامه به بررسی این موارد می پردازیم.
نکات مهم راجع به سن ازدواج
زمانی که از سن ازدواج و رسیدن به بلوغ کافی صحبت می شود باید نکات مرتبط با این موضوع را هم در نظر بگیرید. این نکات عبارت اند از:
- سن فرزند آوری
اگر می خواهید ازدواج کنید و درگیرو دار انتخاب یک سن مناسب برای ازدواج هستید، موضوعاتی مانند تولد فرزند هم در نظر بگیرید. زیرا فرزندآوری به یک محدوده سنی خاص محدود می شود و اگر بخواهید از سنی بیشتر از حد تعادل ازدواج کنید باید قید بچه دار شدن را بزنید.
- روبرو شدن با مشکلات
نکته دیگر اینکه، بهتر است در سنی ازدواج کنید که کمی مستقل شده باشید. زیرا دختران و پسرانی که تنها با حمایت خانواده زندگی می کنند و هیچ مهارتی برای عبور از مشکلات ندارند، به خوبی نمی توانند زندگی خود را مدیریت کنند. اگر قبل از ازدواج طعم استقلال را چشیده باشید، بهتر می توانید از پس مشکلات و سختی های گوناگون زندگی مشترک برآیید.
- وضعیت مالی و پشتوانه مناسب
شاید همین الان سنتان برای ازدواج بالا رفته باشد اما هنوز هم توانایی تامین هزینه های زندگی را نداشته باشید، در این صورت با وجود بالا رفتن سن نباید به ازدواج فکر کنید. حتی خانواده ها نیز برای همیشه نمی توانند از فرزندان خود در زندگی زناشویی شان حمایت کنند. پس بدون درآمد مناسب برای ازدواج اقدام نکنید.
- خودشناسی
موضوع دیگری که در رابطه با سن ازدواج وجود دارد، خودشناسی است. بعضی افراد تنها به دلیل بالا رفتن سنشان برای ازدواج اقدام می کنند، در حالی که هیچ شناختی به خود ندارد. زمانی که خودتان را نشناسید، انتخاب های مناسبی برای ازدواج نخواهید داشت، هدفتان از زندگی مشخص نیست و حتی بعد از ازدواج احساس پوچی خواهید کرد. پس اول به یک شناخت نسبی نسبت به خود برسید.
- ازدواج به صلاحتان باشد
از بالا رفتن سن نترسید زیرا در آن صورت میزان بروز رفتارهای اشتباه بیشتر می شود. اگر هنوز آمادگی ازدواج ندارید و تنها فشار خانواده، جامعه و افکارتان باعث شده نگران زندگی خود باشید، هیچگاه نباید وارد زندگی مشترک شوید. زیرا در اینصورت تنها شرایط خود را بدتر می کنید. فراموش نکنید تنهایی بهتر از یک ازدواج اشتباه است.
- فشار جنسی را کنترل کنید
نیاز جنسی یک نیاز مهم در زندگی همه انسان ها است و نمی توان این نیاز را نادیده گرفت. اما لطفا تنها برای ارضای نیاز جنسی خود تن به ازدواج ندهید. در این صورت نیز در هر سن و سالی که باشید، در نهایت متوجه اشتباه خود می شوید.
- زندگی، سخت است
تصورات رویایی خود را نسبت به زندگی زناشویی کنار بگذارید. بعضی از افراد بدون هیچ توجهی به واقعیت های زندگی می خواهند وارد زندگی زناشویی شوند. در حالی که زندگی مشترک هیچ شباهتی به عکس های شبکه اجتماعی ندارد. زندگی مشترک با فرد دیگر در کنار لذت هایش، سختی های فراوانی هم دارد که نباید آن ها را نادیده بگیرید و تنها با ملاک سن وارد یک زندگی شوید. زیرا بعدها از رفتار ناآگاهانه خود پشیمان خواهید شد.
- از نظر جسمی و روانی سالم باشید
قبل از سن، موارد دیگری مانند سلامت کامل جسمی و روحی برای ازدواج مهم است. وقتی از سلامت کافی در این زمینه ها برخوردار باشید، انتخاب هایی مناسب برای زندگی خود دارید و در مواجهه با چالش ها نیز به خوبی عمل می کنید.
آیا سن ازدواج مهم ترین نکته در زندگی مشترک زوج ها است؟
خیر، سن ازدواج مهم ترین عامل موفقیت زندگی زناشویی نیست. هرچند که نمی توان تاثیر را آن را نادیده گرفت، اما سن به تنهایی نمی تواند موجب خوشبختی یا بدبختی زوج ها شود. زیرا در کنار این موضوع باید موارد دیگری مانند وضعیت اقتصادی و اجتماعی، شرایط اخلاقی، فرزندان و غیره را هم در نظر گرفت.
سن ازدواج در فرهنگ ایرانی
شاید اگر همین حالا از پدربزرگ و مادربزرگ خود سوال کنید که در چه سنی ازدواج کرده اند با عدد عجیبی رو به رو شوید! در سال های گذشته دختران در سنین بسیار پایین حتی در بعضی موارد در 9 تا ده سالگی ازدواج می کردند. در آن زمان معیار ازدواج یک دختر و پسر سن تکلیف بود. بعدها و با گذشت زمان افراد متوجه شدند که ازدواج در سنین پایین یک اشتباه بزرگ است. به این صورت رفته رفته سن ازدواج در ایران افزایش یافت. در حال حاضر نیز اغلب جوانان در سنین بزرگسالی ازدواج می کنند. البته این نکته را باید بدانید هنوز هم مناطقی در ایران وجود دارد که افراد و به خصوص دختران را در سنین پایین مجبور به ازدواج می کنند!
سن مناسب ازدواج به چه مسائلی بستگی دارد؟
- بلوغ جنسی
- رشد عقلانی
- رشد عاطفی
- رشد اخلاقی
- رشد اجتماعی
تاثیر رشد جنسی بر سن ازدواج
بلوغ جنسی یکی از مهم ترین عواملی است که می تواند در تعیین سن مناسب ازدواج دخیل باشد. افرادی که از نظر جنسی به بلوغ نرسیده باشند و توانایی جنسی مناسبی نداشته باشند، شرایط ازدواج ندارند. منظور از بلوغ جنسی این است که اندام های جنسی دختران و پسران به رشد مناسب رسیده باشند. طبق بررسی هایی که انجام شده دختران در سن 13 تا 14 سالگی و پسران نیز در سنین 14 تا 17 سالگی به بلوغ جنسی لازم برای ازدواج می رسند.
موضوع مهمی که درباره بلوغ جنسی افراد وجود دارد، نیاز غریزی و فیزیولوژیکی آن ها است. نیاز جنسی یک خواسته غریزی است که در همه افراد وجود دارد، در فرهنگ و آیین ما ازدواج راهی مناسب برای پاسخ به این نیاز طبیعی بشر است. اما اگر افراد در سنین مناسبی ازدواج نکنند از نظر جنسی می توانند آسیب های روانی زیادی را متحمل شوند. از این رو ازدواج در سنین بسیار بالا به هیچ عنوان پیشنهاد نمی شود.
نشانه های بلوغ جنسی در دختران و پسران
نشانه های بلوغ جنسی دختران
- اولین نشانه های بلوغ جنسی دختران با رشد اندام های آن ها آغاز می شود. برای مثال پستان خانم ها بزرگ تر می شود به طوری که تغییرات آن کاملا محسوس است.
- موی بدن دختران نشانه دیگری است که می توان به واسطه آن به بلوغ جنسی شان پی برد. در این سنین موی بدن خانم ها در قسمت بازوها، زیربغل، پاها و واژن رشد میکند.
- نشانه دیگری که می تواند با آن بلوغ جنسی دختران را تشخیص داد، قاعدگی یا عادت ماهانه آن ها است. در این دوران قاعدگی خانم ها آغاز می شود.
- افزایش وزن و تجمع چربی در قسمت ران ها، بازوها نشانه دیگر بلوغ جنسی خانم ها است.
- از دیگر نشانه های بلوغ جنسی دختران می توان به پهن شدن باسن، بوی بدن و ترشحات واژن اشاره کرد.
نشان های بلوغ جنسی پسران
- تورم زیر نوک پستان
- بم شدن صدای پسران از نشانه های واضح دیگری است که می توان به آن به بلوغ جنسی آن ها پی برد.
- رشد موهای زائد در قسمت آلت تناسلی و زیر بغل و همچنین ریش شان از جمله مهم ترین نشانه های بلوغ جنسی پسران است.
- همچنین پسران در دوران بلوغ خود دچار نوسانات خلقی مختلف مثل افسردگی، اضطراب و غیره می شوند.
تاثیر رشد عقلانی بر سن مناسب ازدواج
رشد عقلی مسئله بسیار مهم دیگری است که می تواند در تعیین سن مناسب ازدواج تاثیرگذار باشد. یک انسان بدون رشد عقلی مناسب نمی تواند در زندگی تصمیمات درستی بگیرد. از طرفی در زندگی زناشویی هزاران مشکل مختلف وجود دارد که بدون رشد عقلانی کافی نمی توان از پس آن ها برآمد. اگر در یک رابطه خانم یا آقا، رشد عقلانی مناسبی نداشته باشد و در موقعیت های مختلف رفتارهایی بچگانه بکند، به طور قطع آن زندگی پایدار نخواهد بود. این موضوع را هم باید بدانید که سن رشد عقلانی در هر فردی متفاوت است. ممکن است یک فرد در سنین پایین 20 سال به این رشد برسد و یا در سنین بالای 25 سال، پس نمی توان برای رسیدن به رشد عقلانی سن خاصی را تعیین کرد.
تاثیر رشد عاطفی در سن ازدواج
بلوغ عاطفی نیز از جمله دیگر عوامل تاثیرگذار در سن ازدواج است. بلوغ عاطفی می تواند به معنای کنترل احساسات و هیجانات در موقعیت های مختلف معنی شود. زمانی که یک فرد به بلوغ عاطفی مورد نیاز برای ازدواج رسیده باشد، می تواند به خوبی در شرایط غم و شادی، خود را کنترل کند. همچنین این فرد توانایی بروز عواطف و احساسات خود به همسرش را دارد. پس بلوغ عاطفی نیز یک پیش نیاز مهم برای ازدواج افراد است. این نکته را هم باید بدانید که بلوغ عاطفی هم سن مخصوصی ندارد و ممکن است هر فردی در هر سن و سالی این نوع بلوغ را تجربه کند.
تاثیر رشد اخلاقی بر سن ازدواج
از دیگر نکات مهمی که در تعیین سن مناسب ازدواج افراد تاثیرگذار است، رشد اخلاقی است. اخلاق و منش درست انسان عامل مهمی است که می تواند در پایداری یک ازدواج بسیار تاثیرگذار است. خانم ها و آقایانی که هنوز ویژگی های اخلاقی لازم برای درک فرد متقابل خود را ندارند یا کسانی که انعطاف لازم برای پذیرش مشکلات و کمبودهایی که ممکن است در مسیر زندگی زناشویی ایجاد شود را ندارند، نمی توانند ازدواج موفقی داشته باشند. رشد اخلاقی می تواند موارد بسیار مهمی مانند فداکاری، درک بالا، انعطاف پذیری، صداقت، آرامش و غیره را در بر بگیرد.
تاثیر رشد اجتماعی بر سن مناسب ازدواج
رشد اجتماعی نیز یک عامل مهم تعیین کننده سن ازدواج است. افراد بعد از ازدواج دایره روابط گسترده تری را تجربه می کنند، از این رو باید بتوانند روابط اجتماعی خود را تقویت کنند. آشنایی با رفتار اجتماعی مناسب یک قدم بزرگ برای ازدواجی موفقیت آمیز است. خانم یا آقایی که بلوغ اجتماعی مناسبی ندارد نمی تواند نسبت به وظایف و مسئولیت های خود در زندگی زناشویی دید خوبی داشته باشد. همچنین این دسته از افراد با خانواده همسر خود نمی توانند رفتاری مناسب داشته باشند. پس بلوغ اجتماعی نیز می تواند سن مناسب ازدواج در افراد مختلف را تعیین کند.
بهترین سن برای ازدواج از نظر روانشناسان
اگر بخواهیم این موضوع را از دید و نظر یک روانشناس بررسی کنیم، متوجه می شویم که آن ها حتی سن را معیار درستی برای ازدواج نمی دانند! در واقع روانشناسان اذعان دارند که به جای مقوله سن باید زمان را در نظر گرفت. زمانی برای ازدواج دختران و پسران مناسب است که بتوانند به شناخت مناسب از خود و زندگی شان برسند.
اگر دختران و پسران بدون آگاهی و شناخت کافی خود تصمیم به ازدواج بگیرند، دچار مشکلات فراوان خواهند شد. همچنین افراد باید بتوانند قبل از ازدواج جایگاه مناسب خود را در جامعه تعیین کنید. آقایانی که هنوز توانایی تامین هزینه های زندگی را ندارند و از شغل مناسبی نیز برخوردار نیستند نباید به ازدواج فکر کنند. همچنین خانم هایی که روش درست ارتباط با همسر را نمی دانند و یا به جایگاه خود به عنوان یک همسر و مادر آینده آشنایی ندارند برای ازدواج آماده نیستند. به همین دلیل هم به این سوال که افراد در چه سنی می توانند آمادگی لازم برای ازدواج را کسب کنند نمی توان پاسخ قطعی داد. شاید فردی در سن 20 سالگی یا 30 سالگی و یا حتی اعدادی پایین تر و بالاتر از 20 یا 30 سالگی به این آمادگی برسند.
دلایل اهمیت ازدواج در سن مناسب
- دلایل روانی
با ازدواج می توانید بهتر با محیط اطراف خود ارتباط بگیرید و سلامت روان خود را بالاتر ببرید. مطالعات روانشناسان نشان می دهد افرادی که تنها هستند، کمتر از افراد متاهل می توانند با افراد مختلف ارتباط بگیرند و درواقع همیشه تنها هستند. این موضوع برای سلامت روان انسان خطرناک است.
- دلایل جسمی
برای یک زندگی زناشویی مناسب باید از نظر جسمی سلامت باشید. ازدواج مسئولیت های زیادی دارد که بدون سلامت جسمی قادر به انجام آن ها نخواهید بود. پس حتما باید سنی را برای ازدواج انتخاب کنید که از نظر جسمی سالم و سرحال باشید. از طرفی هم فرزندآوری سن خاصی دارد. پس همه این موارد را باید در نظر بگیرید.
مزایای ازدواج در سن مناسب
- ساختن آینده در کنار یک فرد مناسب
- خوش گذرانی با همسر
- احساس امنیت و آرامش در زندگی
- پیر شدن در کنار فردی دیگر
- زندگی سالم
- ارتباطات اجتماعی بهتر
- لذت بردن از بهترین دوران زندگی در کنار همسر
- شریک بودن در موفقیت ها و شکست های یکدیگر
یک عدد دقیق برای سن مناسب ازدواج دختران و پسران
با وجود بسیاری از توضیحاتی که تا به حال در این مورد داشتیم، احتمالا هنوز هم افرادی هستند که می خواهند سن دقیقی برای ازدواج خانم ها و اقایان داشته باشند.
- دختران
به صورت کلی در روانشناسی می گویند بهترین سن ازدواج برای خانم ها 25 تا 28 سال است. زیرا دختران در این سن و سال، از آگاهی کامل برخوردارند و می توانند برای ازدواج بهترین انتخاب را داشته باشند. همچنین این سن، جایی است که شخصیت واقعی اکثر دختران شکل گرفته و مسیر خود را از جهات مختلف مانند مسیر شغلی وغیره انتخاب کرده اند. از این رو 25 تا 28 سال سن مناسبی برای ازدواج خانم ها محسوب می شود.
- پسران
روانشناسان معتقدند بهترین سن ازدواج پسران 30 تا 32 سالگی است. زیرا اغلب اقایان در این سنین، حرفه اصلی خود را انتخاب کرده و در آن مستقر شده اند. علاوه بر این، تا به این سن فرصت کافی برای رشد در تمامی جوانب عاطفی، اجتماعی و غیره را نیز داشته اند. از طرفی هم پسران در سنین 30 تا 32 سالگی هدف اصلی خود از زندگی را می دانند و از همان ابتدا به دنبال دختری متناسب با معیارهای خود می روند و نظرات و انتقادات سایر افراد باعث نمی شود، مسیر زندگی خود را تغییر دهند. به همین دلیل از نظر روانشناسی بهترین سن ازدواج مردها 30 تا 32 است.
احتمال طلاق در ازدواج های سن پایین چقدر است؟
میزان طلاق در زوج هایی که سن پایینی برای ازدواج داشته اند، بسیار زیاد است. از آنجا که در سنین پایین رشد و آگاهی افراد کامل نشده و دیدگاه درستی نسبت به وقایع زندگی خود ندارند، احتمال طلاق بسیار زیاد است. حتی بسیاری از زوج هایی که در سنین پایین ازدواج کردند بعد از مدتی به این نتیجه می رسند که هنوز برای زندگی زناشویی آمادگی ندارند.
سن ازدواج زود هنگام و دیر هنگام و افزایش احتمال طلاق
ازدواج زود هنگام یا دیر هنگام یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در طلاق محسوب می شود. زیرا در هر دو حال زوج ها ثبات درستی را در زندگی تجربه نمی کنند. در ازدواج زود هنگام دو طرف رشد مناسبی ندارند و ازطرفی هم در ازدواج های دیرهنگام میزان درک دو طرف نسبت به یکدیگر بسیار کم است. از این رو روانشناسان به هیچ عنوان ازدواج دیر هنگام یا زودهنگام را به زوجین پیشنهاد نمی کنند. البته به خاطر داشته باشید تمام نکاتی که در این مقاله بیان می شود، درباره اغلب افراد صدق می کند، در این میان شاید افراد حداقلی هم وجود داشته باشند که بر خلاف ازدواج دیر هنگام یا زود هنگام زندگی زناشویی موفقی دارند. توجه کنید که این افراد تنها جزو حداقل های جامعه اند و شما نباید با توجه به شرایط یک نمونه در زندگی تان، تصمیمات نادرستی بگیرید.
مشاوره قبل از ازدواج
یکی از بهترین راه های موجود برای تشخیص سن ازدواج مناسب زوج ها، مراجعه به مشاور است. زیرا مشاور می تواند با توجه به شرایط هر فرد و رشد و بلوغ او از جهات گوناگون، تشخیص دهد که سنی که برای ازدواج در نظر گرفته درست است یا نه. علاوه بر این جلسات مشاوره قبل از ادواج به زوج ها کمک می کند، نقاط قوت و ضعف خود را تشخیص دهند و اگر لازم است مواردی را هم اصلاح کنند. بنابراین پیشنهاد ما این است که قبل از ازدواج حتما به روان درمانگر مراجعه کنید تا با توجه شرایط تان تعیین کند، سنتان برای ازدواج مناسب است یا خیر.
مقوله ازدواج، بسیار پیچیده و مهم است. از نظر کارشناسان ازدواج یکی از مهم ترین تصمیمات زندگی افراد است و شکست در آن می تواند آسیب بزرگی به آن ها بزند. پس قبل از اینکه تنها سن را معیار ازدواج قرار دهید و بدون آگاهی قدم در مسیر ازدواج بگذارید بهتر است با مشاوره ای آگاه مشورت کنید. مشاوران و متخصصان کلینیک پیروزی همیشه پاسخگوی سوالات مراجعان هستند و می توانند شما را در این مسیر به خوبی راهنمایی کنند.