سن ازدواج
ازدواج یکی از مهم ترین مسائل زندگی انسان است. افراد مختلف معیار گوناگونی برای ازدواج دارند. یکی از این معیارها می تواند سن افراد باشد. در چند سال اخیر این سوال در ذهن افراد ایجاد شده که سن ازدواج چه زمانی است؟ و دختران و پسران در چه سنی می توانند درباره ازدواج و تشکیل یک خانواده تصمیم گیری کنند.
در همین ابتدا باید بگوییم پاسخ این سوال برای همه یکسان نیست و به عوامل بسیار زیادی بستگی دارد. همین حالا افرادی در دنیا هستند که سن ازدواج را محدود به عدد خاصی می کنند. حتی عده ای تصور می کنند سنشان از عدد خاصی که بگذرد دیگر نمی توانند ازدواج موفقی داشته باشند، اما بابد بدانید براساس نطر متخصصانی که در حوزه مشاوره قبل از ازدواج سن یک معیار بسیار جزئی برای ازدواج است.
به طور قطع کودکان و نوجوانان در سن ازدواج به سر نمی برند، حتی بسیاری از افراد در سنین 20 تا 25 سالگی نیز به رشد عقلی مورد نیاز برای ازدواج نرسیده اند. پس زمانی که قرار است سن ازدواج را تعیین کنید باید به مسائل زیاد توجه داشته باشید. در ادامه به بررسی این موارد می پردازیم.
سن ازدواج در فرهنگ ایرانی
شاید اگر همین حالا از پدربزرگ و مادربزرگ خود سوال کنید که در چه سنی ازدواج کرده اند با عدد عجیبی رو به رو شوید! در سال های گذشته دختران در سنین بسیار پایین حتی در بعضی موارد در 9 تا ده سالگی ازدواج می کردند. در آن زمان معیار ازدواج یک دختر و پسر سن تکلیف بود. بعدها و با گذشت زمان افراد متوجه شدند که ازدواج در سنین پایین یک اشتباه بزرگ است. به این صورت رفته رفته سن ازدواج در ایران افزایش یافت. در حال حاضر نیز اغلب جوانان در سنین بزرگسالی ازدواج می کنند. البته این نکته را باید بدانید هنوز هم مناطقی در ایران وجود دارد که افراد و به خصوص دختران را در سنین پایین مجبور به ازدواج می کنند!
سن مناسب ازدواج به چه مسائلی بستگی دارد؟
- بلوغ جنسی
- رشد عقلانی
- رشد عاطفی
- رشد اخلاقی
- رشد اجتماعی
تاثیر رشد جنسی بر سن ازدواج
بلوغ جنسی یکی از مهم ترین عواملی است که می تواند در تعیین سن مناسب ازدواج دخیل باشد. افرادی که از نظر جنسی به بلوغ نرسیده باشند و توانایی جنسی مناسبی نداشته باشند، شرایط ازدواج ندارند. منظور از بلوغ جنسی این است که اندام های جنسی دختران و پسران به رشد مناسب رسیده باشند. طبق بررسی هایی که انجام شده دختران در سن 13 تا 14 سالگی و پسران نیز در سنین 14 تا 17 سالگی به بلوغ جنسی لازم برای ازدواج می رسند.
موضوع مهمی که درباره بلوغ جنسی افراد وجود دارد، نیاز غریزی و فیزیولوژیکی آن ها است. نیاز جنسی یک خواسته غریزی است که در همه افراد وجود دارد، در فرهنگ و آیین ما ازدواج راهی مناسب برای پاسخ به این نیاز طبیعی بشر است. اما اگر افراد در سنین مناسبی ازدواج نکنند از نظر جنسی می توانند آسیب های روانی زیادی را متحمل شوند. از این رو ازدواج در سنین بسیار بالا به هیچ عنوان پیشنهاد نمی شود.
نشانه های بلوغ جنسی در دختران و پسران
نشانه های بلوغ جنسی دختران
- اولین نشانه های بلوغ جنسی دختران با رشد اندام های آن ها آغاز می شود. برای مثال پستان خانم ها بزرگ تر می شود به طوری که تغییرات آن کاملا محسوس است.
- موی بدن دختران نشانه دیگری است که می توان به واسطه آن به بلوغ جنسی شان پی برد. در این سنین موی بدن خانم ها در قسمت بازوها، زیربغل، پاها و واژن رشد میکند.
- نشانه دیگری که می تواند با آن بلوغ جنسی دختران را تشخیص داد، قاعدگی یا عادت ماهانه آن ها است. در این دوران قاعدگی خانم ها آغاز می شود.
- افزایش وزن و تجمع چربی در قسمت ران ها، بازوها نشانه دیگر بلوغ جنسی خانم ها است.
- از دیگر نشانه های بلوغ جنسی دختران می توان به پهن شدن باسن، بوی بدن و ترشحات واژن اشاره کرد.
نشان های بلوغ جنسی پسران
- تورم زیر نوک پستان
- بم شدن صدای پسران از نشانه های واضح دیگری است که می توان به آن به بلوغ جنسی آن ها پی برد.
- رشد موهای زائد در قسمت آلت تناسلی و زیر بغل و همچنین ریش شان از جمله مهم ترین نشانه های بلوغ جنسی پسران است.
- همچنین پسران در دوران بلوغ خود دچار نوسانات خلقی مختلف مثل افسردگی، اضطراب و غیره می شوند.
تاثیر رشد عقلانی بر سن مناسب ازدواج
رشد عقلی مسئله بسیار مهم دیگری است که می تواند در تعیین سن مناسب ازدواج تاثیرگذار باشد. یک انسان بدون رشد عقلی مناسب نمی تواند در زندگی تصمیمات درستی بگیرد. از طرفی در زندگی زناشویی هزاران مشکل مختلف وجود دارد که بدون رشد عقلانی کافی نمی توان از پس آن ها برآمد. اگر در یک رابطه خانم یا آقا، رشد عقلانی مناسبی نداشته باشد و در موقعیت های مختلف رفتارهایی بچگانه بکند، به طور قطع آن زندگی پایدار نخواهد بود. این موضوع را هم باید بدانید که سن رشد عقلانی در هر فردی متفاوت است. ممکن است یک فرد در سنین پایین 20 سال به این رشد برسد و یا در سنین بالای 25 سال، پس نمی توان برای رسیدن به رشد عقلانی سن خاصی را تعیین کرد.
تاثیر رشد اخلاقی بر سن ازدواج
از دیگر نکات مهمی که در تعیین سن مناسب ازدواج افراد تاثیرگذار است، رشد اخلاقی است. اخلاق و منش درست انسان عامل مهمی است که می تواند در پایداری یک ازدواج بسیار تاثیرگذار است. خانم ها و آقایانی که هنوز ویژگی های اخلاقی لازم برای درک فرد متقابل خود را ندارند یا کسانی که انعطاف لازم برای پذیرش مشکلات و کمبودهایی که ممکن است در مسیر زندگی زناشویی ایجاد شود را ندارند، نمی توانند ازدواج موفقی داشته باشند. رشد اخلاقی می تواند موارد بسیار مهمی مانند فداکاری، درک بالا، انعطاف پذیری، صداقت، آرامش و غیره را در بر بگیرد.
تاثیر رشد اجتماعی بر سن مناسب ازدواج
رشد اجتماعی نیز یک عامل مهم تعیین کننده سن ازدواج است. افراد بعد از ازدواج دایره روابط گسترده تری را تجربه می کنند، از این رو باید بتوانند روابط اجتماعی خود را تقویت کنند. آشنایی با رفتار اجتماعی مناسب یک قدم بزرگ برای ازدواجی موفقیت آمیز است. خانم یا آقایی که بلوغ اجتماعی مناسبی ندارد نمی تواند نسبت به وظایف و مسئولیت های خود در زندگی زناشویی دید خوبی داشته باشد. همچنین این دسته از افراد با خانواده همسر خود نمی توانند رفتاری مناسب داشته باشند. پس بلوغ اجتماعی نیز می تواند سن مناسب ازدواج در افراد مختلف را تعیین کند.
رشد عاطفی
بلوغ عاطفی نیز از جمله دیگر عوامل تاثیرگذار در سن ازدواج است. بلوغ عاطفی می تواند به معنای کنترل احساسات و هیجانات در موقعیت های مختلف معنی شود. زمانی که یک فرد به بلوغ عاطفی مورد نیاز برای ازدواج رسیده باشد، می تواند به خوبی در شرایط غم و شادی، خود را کنترل کند. همچنین این فرد توانایی بروز عواطف و احساسات خود به همسرش را دارد. پس بلوغ عاطفی نیز یک پیش نیاز مهم برای ازدواج افراد است. این نکته را هم باید بدانید که بلوغ عاطفی هم سن مخصوصی ندارد و ممکن است هر فردی در هر سن و سالی این نوع بلوغ را تجربه کند.
بهترین سن برای ازدواج از نظر روانشناسان
اگر بخواهیم این موضوع را از دید و نظر یک روانشناس بررسی کنیم، متوجه می شویم که آن ها حتی سن را معیار درستی برای ازدواج نمی دانند! در واقع روانشناسان اذعان دارند که به جای مقوله سن باید زمان را در نظر گرفت. زمانی برای ازدواج دختران و پسران مناسب است که بتوانند به شناخت مناسب از خود و زندگی شان برسند.
اگر دختران و پسران بدون آگاهی و شناخت کافی خود تصمیم به ازدواج بگیرند، دچار مشکلات فراوان خواهند شد. همچنین افراد باید بتوانند قبل از ازدواج جایگاه مناسب خود را در جامعه تعیین کنید. آقایانی که هنوز توانایی تامین هزینه های زندگی را ندارند و از شغل مناسبی نیز برخوردار نیستند نباید به ازدواج فکر کنند. همچنین خانم هایی که روش درست ارتباط با همسر را نمی دانند و یا به جایگاه خود به عنوان یک همسر و مادر آینده آشنایی ندارند برای ازدواج آماده نیستند. به همین دلیل هم به این سوال که افراد در چه سنی می توانند آمادگی لازم برای ازدواج را کسب کنند نمی توان پاسخ قطعی داد. شاید فردی در سن 20 سالگی یا 30 سالگی و یا حتی اعدادی پایین تر و بالاتر از 20 یا 30 سالگی به این آمادگی برسند.
سخن آخر
مقوله ازدواج، بسیار پیچیده و مهم است. از نظر کارشناسان ازدواج یکی از مهم ترین تصمیمات زندگی افراد است و شکست در آن می تواند آسیب بزرگی به آن ها بزند. پس قبل از اینکه تنها سن را معیار ازدواج قرار دهید و بدون آگاهی قدم در مسیر ازدواج بگذارید بهتر است با مشاوره ای آگاه مشورت کنید. مشاوران و متخصصان کلینیک پیروزی همیشه پاسخگوی سوالات مراجعان هستند و می توانند شما را در این مسیر به خوبی راهنمایی کنند.