طرحواره محرومیت هیجانی و راهکارهای درمان آن
طرحواره درمانی (ST) یک رویکرد تلفیقی است. طرحواره درمانی یک روش موثر در ایده پردازی و درمان اختلالات شخصیت در نظر گرفته می شود. آیا احساس تنهایی و پوچی میکنید؟ یا احساس میکنید از دیگران جدا هستید، حتی وقتی در کنار مردم هستید؟ یا برای شناسایی نیازهای عاطفی خود تلاش می کنید؟ شاید حتی فکر کنید که نیاز عاطفی ندارید. شاید شما احساس نامرئی بودن، جدا شدن یا تنها بودن کنید. اگر این افکار و احساسات را تشخیص میدهید، تنها نیستید. این افکار و احساسات متعلق به طرحوارهای به نام طرحواره محرومیت هیجانی است. در حقیقت این یک طرحواره رایج است، محرومیت هیجانی رایجترین مشکل افرادی است که به کارشناسان ما در کلینیک پیروزی مراجعه میکنند. با ما همراه باشید تا شما را با این طرحواره بیشتر آشنا کنیم.
طرحواره محرومیت هیجانی
طرحواره محرومیت هیجانی می تواند تأمین نیازهای عاطفی شما را در بزرگسالی دشوار کند. این اغلب به این دلیل است که شما فکر می کنید نیازهای شما مهم نیستند، احساس می کنید مردم فقط شما را جلب نمی کنند یا تمایل دارید شرکایی را انتخاب کنید که از نظر احساسی اجتناب می کنند زیرا این همان چیزی است که شما می دانید. محرومیت هیجانی زمانی اتفاق می افتد که کودکان در دوران کودکی نیازهای خود را برای پرورش، همدلی و محافظت از بین ببرد. محرومیت عاطفی حتی وقتی والدین بدرفتاری نکنند و به طور کلی سعی کنند همه تلاش خود را انجام دهند، ممکن است رخ دهد.
شاید والدین شما بیش از حد مشغول کار و زندگی باشند، مهارت تنظیم عاطفی ضعیفی داشته باشند، به دلیل بیماری در کنار شما نباشند یا در دسترس نباشند یا مهارت لازم برای مشاهده و پاسخگویی به نیازهای عاطفی شما را نداشته باشند.
غالباً در درمان ما در کلینیک پیروزی به افراد کمک می کنیم تا علائم اضطراب و افسردگی یا مشکلات ارتباطی را با قسمت آسیب پذیر آنها که درد طرحواره محرومیت هیجانی را در خود دارد پیوند دهند. در حالی که افراد می خواهند کمتر احساس خالی یا جدا شدن کنند، اما اغلب این عدم پرورش عاطفی و ارتباط در زندگی آنهاست که علائم آنها را ایجاد می کند. ما به افراد کمک می کنیم تا نیازهای خود را برای پرورش، همدلی و حمایت از کودکان و همچنین نیازهای عاطفی فعلی خود را تأیید کنند. بسیاری از مردم حتی نمی دانند که چه چیزی را از دست داده اند، زیرا گاهی اوقات شما نمی توانید بدانید که چه چیزی بدست نیاورده اید. این موضوع بسیار مهمی است.
طرحواره درمانی چیست؟
همه نیازهای عاطفی دارند. این نیازها عبارتند از: ایمنی، ثبات، پرورش، پذیرش، خودمختاری، شایستگی، هویت، بیان، خودانگیختگی. سلامت روانشناختی توانایی تأمین نیازهای فرد به روشی سازگار است.
در دوران کودکی، افراد دارای طرحواره هایی هستند، اصول گسترده سازماندهی، که به آنها کمک می کند تا از زندگی و تجربیات خود بهره ببرند. اینها در طول عمر شرح و بسط داده شده اند. طرحواره ها به عنوان “میانبر” کار می کنند. آنها به ما کمک می کنند تا سریع به آنچه فکر می کنیم درست باشد برسیم و ما را از فکر کردن / پردازش همه جزئیات نجات می دهد. آنها همیشه دقیق نیستند.
برخی از طرحواره ها به عنوان طرحواره های ناسازگار اولیه توصیف می شوند و مسئول مشکلات مربوط به افراد دیگر، اختلالات شخصیتی و برخی از مشکلات سلامت روانی هستند.
چهار نوع تجربه زندگی منجر به ایجاد طرحواره های ناسازگار اولیه می شود:
- هنگامی که محیط اولیه کودک موارد مهمی مانند عشق، ثبات یا درک را از دست می دهد؛
- هنگامی که کودک آسیب می بیند یا قربانی می شود (زمانی که نیاز به ایمنی برآورده نشده است) و دچار طرحواره هایی می شود که منعکس کننده خطر، تهدید یا درد است.
- هنگامی که کودک با استفاده از قوانین با محافظت بیش از حد مواجه شده و آزادی کافی یا استقلال را دریافت نکرده است.
- وقتی کودک به طور انتخابی با افکار، احساسات، تجربیات و رفتارهای یک فرد بزرگسال تأثیرگذار مانند پدر و مادر همذات پنداری می کند.
طرحواره ها ما را به مراجعه و به خاطر سپردن اطلاعاتی که با طرح سازگار است هدایت می کند و از نظر رفتاری ما را به سمت وقایع و محیط های آشنا می کشاند. بنابراین آنها خود را تداوم می بخشند.
طرحواره های ناسازگار اولیه از نظر عملکرد ناکارآمد می شوند زیرا ما را به سمت حفظ انواع خاصی از پیوست ها، روابط یا محیط ها سوق می دهد و به همین دلیل باعث می شوند حتی در صورت عدم وجود مشکل شرایط را سمی یا تهدیدآمیز بدانیم.
بیشتر بخوانید: ” تأثیر باورها و ذهنیت های طرحواره ای “
انواع طرح های ناسازگار اولیه
یانگ و همکارانش 18 طرحواره ناسازگار اولیه را شناسایی کرده اند که می توان با استفاده از پرسشنامه طرح یانگ (YSQ) ارزیابی کرد. آنها عبارتند از:
- رها کردن/ بی ثباتی
- بی اعتمادی / سو استفاده
- طرحواره محرومیت هیجانی
- نقص / شرم
- انزوای اجتماعی / بیگانگی
- وابستگی / بی کفایتی
- آسیب پذیری در برابر آسیب یا بیماری
- محاصره / خود توسعه نیافته
- شکست
- استحقاق / بزرگواری
- خود کنترل / انضباط کافی نیست
- انقیاد
- ایثار
- تأیید جویی / شناخت به دنبال
- منفی / بدبینی
- مهار عاطفی
- استانداردهای بی امان / انتقاد
- مجازات
تکنیک های طرحواره
طرحواره درمانی شامل وظیفه بازپروری محدود است که در آن رابطه درمانی، رابطه ای است که نیازهای بیمار را تشخیص، بیان می کند، اعتبار می بخشد و (تا حدی) برآورده می کند.
دومین “ستون مرکزی” طرحواره درمانی رویارویی همدلانه است که در آن درمانگر با همدلی و بدون قضاوت، بیمار را در مقابل رفتارها و شناخت های ناسازگار خود قرار می دهد و بر ماهیت خود شکست دهنده آنها تأکید می کند.
طرحواره درمانی به طور گسترده ای از تصاویر هدایت شده به عنوان یک ابزار ارزیابی و همچنین به عنوان یک روش برای مداخله استفاده می کند.
- تکنیک های شناختی مورد استفاده در طرحواره درمانی شامل: جمع آوری داده ها، بازآرایی مجدد / تخصیص مجدد، کارت حافظه و خاطرات طرحواره و گفتگوی طرحواره.
- تکنیک های متمرکز بر احساسات که با طرحواره درمانی استفاده می شوند عبارتند از: بازی در نقش / کار روی صندلی و تصاویر هدایت شده.
- تکنیک های رفتاری مورد استفاده در طرحواره درمانی عبارتند از: تمرین رفتار سازگارانه در تصویرسازی یا نقش آفرینی، انجام تکالیف رفتاری و رفتار سازگار با پاداش.
اثرات طرحواره محرومیت هیجانی
طرحواره محرومیت هیجانی یکی از اصلی ترین طرح های اصلی است. این طرحواره احتمالاً یکی از رایج ترین طرح هایی است که افراد دارند اما در ابتدا تشخیص آن دشوار است زیرا اغلب نشانه های واضح وجود ندارد.
این می تواند مانند یک خلا واقعاً واقعی احساس شود این خلا نیازهای عاطفی برآورده نشده است.
شاید شما تمام نیازهای جسمی خود را برآورده کرده باشید ، شاید اسباب بازی هایی داشته باشید که با آنها بازی کنید، اما در واقع هیچ کس به احساسات و نیازهای عاطفی شما توجه نکرده است. این وضعیت برای یک کودک خردسال بسیار استرس زا است.
وقتی نیازهای عاطفی ما برآورده نشود احساس می کنیم غیر قابل مشاهده، بی اهمیت هستیم.
ما اصولاً احساس می کنیم اهمیتی نداریم. ما با افراد اطراف خود احساس ارتباط نمی کنیم.
و این می تواند ما را به چند مسیر مختلف هدایت کند:
شروع می کنیم به خود بگوییم که باید مشکلی برای ما پیش آمده باشد – اینکه از نظر اساسی نقص داریم – و طرح نقص و شرم ایجاد می شود.
ما شروع به تلاش برای جلب علاقه مردم می کنیم و طرحواره تأیید بوجود می آید.
یکی از موارد بسیار شایع محرومیت هیجانی، برنامه خود فداکاری است.
ما یاد می گیریم که با کمک به دیگران و قرار دادن دیگران در اولویت، احساس ارزشمند بودن و قابل توجه بودن کنیم. احساس ارزشمندی ما صرفاً از میزان ارزشمندی ما برای دیگران ناشی می شود و این قلب Codependency است.
طرح محرومیت هیجانی با شناخت اولین چگونگی بازی در زندگی شما بهبود می یابد. ابتدا باید روی این طرح های ثانویه کار کنید، سپس می توانید ریشه محرومیت عاطفی را پیدا کنید.
علائم طرحواره محرومیت هیجانی
- رشد ناکافی زندگی عاطفی
- توانایی برقراری ارتباط اجتماعی ارادی با دیگران، اما نه در یافتن رضایت عاطفی در آن.
- احساس تنهایی و ناراحتی در موقعیت های اجتماعی.
- ممکن است فرد مبتلا بیش از حد شجاع و پرانرژی به نظر برسد.
- عدم اطمینان و ناامنی
- ترس از آسیب رساندن به احساسات شخص دیگر.
- نیاز به اطمینان مکرر.
- حساسیت بیش از حد نسبت به قضاوت ها، انتقادات و یا اظهارنظرهای دیگران.
- تمایل به جلب رضایت دیگران به امید جلب رضایت و جلوگیری از انتقاد و طرد.
- نگران نظر دیگران بودن
- حقارت و عدم کفایت
- اعتقاد به ناتوانی در مورد دوست داشته شدن.
- باور ناتوانی در دوست داشتن دیگری.
- سوظن به اطمینان و محبت ناشی از ترس از انگیزه های باطنی.
- اختلالات حس
- حس توسعه نیافته لمس، چشایی، بینایی، بویایی
- خستگی
- احساس گناه عمیق
- نیاز به جمع آوری و احتکار چیزهای بی فایده است
درمان طرحواره محرومیت هیجانی
شما عزیزان میتوانید توسط یک درمانگر ابتدا کودک بیپناه درونتان را پیدا کرده و با او ارتباط برقرار نمایید. سعی کنید کودک درون خود را درک کرده و با همدلی به حرف های او گوش دهید. این می تواند به شما کمک کند تا درمانتان را هر چه سریع تر پیش ببرید. سعی کنید از روابطی که سبب فعال شدن طرحواره محرومیت هیجانی می شود اجتناب کنید.
در دوره درمان سعی کنید وارد روابط عاطفی و جنسی نشوید زیرا ممکن است بعد از مدتی از نظر عاطفی خود را در موقعیتی قرار دهید که با احساس شکست مواجه شده و آسیب بسیاری ببینید.
برای هر آشنایی نیاز است شما به خود 6 ماه زمان دهید و طی این 6 ماه نباید رابطه عاطفی و جنسی برقرار کنید. در صورتی که شخص مناسبی را یافتید نیاز های عاطفی خود را به زبان آورده و نسبت به آسیب پذیری های خود با او صحبت کنیم.
باید این موضوع را درک کنید که انسانها به یکدیگر نیازمند هستند و اگر کسی بخواهد نیاز های عاطفی شما را برطرف کند این نشانه ضعف شما نیست. بهتر است سعی کنید در ارتباطات خود محبت های طرف مقابل را دیده و قدردان باشید و از سرزنش برای محبت نکردن دست بردارید.
جهت درمان محرومیت هیجانی میتوانید با کارشناسان ما در کلینیک پیروزی ارتباط برقرار نمایید. کارشناسان ما در تمامی روزهای هفته و 24 ساعته شبانه روز آماده خدمات رسانی به شما عزیزان هستند. با شماره تماس های درج شده با ما ارتباط برقرار نموده و از مشاوره ما بصورت تلفنی، آنلاین و حضوری بهره مند شوید.