عوارض نخوردن صبحانه
از گذشته تا به حال محققان به خوردن صبحانه تاکیدداشته اند. طی تحقیقاتی که انجام شده، صبحانه تاثیر زیادی بر بدن و عملکرد افراد در ادامه روز دارد. همچنین برای کودکان و نوجوانانی که به مدرسه می روند نیز صبحانه یک وعده ضروری است.
به صورت کلی یک صبحانه خوب می تواند انرژی که افراد برای ادامه روز نیاز دارند، تامین کند. کسانی که وعده صبحانه را حذف می کنند در طی روز کسل و بی حوصله اند. حتی در داستان های قدیمی نیز به این موضوع اشاره شده که صبحانه خود را شاهانه بخورید. این سخن، نشانه اهمیت زیاد این وعده غذایی است. احتمالا با این توضیحات متوجه شده اید نخوردن صبحانه عوارض زیادی دارد. عوارض نخوردن صبحانه آنقدر زیاد است که بعد از آگاه شدن از این عوارض قطعا برای همیشه خوردن صبحانه را در برنامه روزانه خود قرار می دهید. اگر می خواهید به خوبی با عوارض نخوردن صبحانه آشنا شوید، با ادامه این مقاله همراه باشید.
عوارض نخوردن صبحانه برای کودکان و بزرگسالان چیست؟
عوارض نخوردن صبحانه تنها مختص کودکان یا نوجوانان نیست. بزرگسالان نیز با نخوردن صبحانه دچار مشکلات فراوانی می شوند. البته این موضوع را هم باید بدانید خوردن هر غذایی در وعده صبحانه درست نیست. اگر شما جزو آن دسته از افرادی هستید که تصور می کنید با خوردن هر نوع غذایی در وعده صبحانه می توانید از عوارضی که در ادامه نام می بریم جلوگیری کنید، باید بدانید کاملا در اشتباهید. زیرا همان قدری که خوردن صبحانه اهمیت دارد، نوع غذا و تغذیه ای که برای این وعده انتخاب می کنید نیز مهم است. پس تنها با خوردن یک غذای بی ارزش و پرکالری نمی توانید از آسیب های نخوردن صبحانه فرار کنید. بهتر است در ابتدا با عوارض نخوردن صبحانه آشنا شوید. در ادامه این عوارض را نام می بریم.
کاهش کلی کیفیت زندگی
برای شروع کردن یک روز پرانرژی به وعده غذایی مناسبی نیاز دارید. خوردن صبحانه می تواند نیرو و انرژی زیادی برای رسیدگی به باقی کارهای روزانه تان به شما بدهد. به همین دلیل به صورت کلی خوردن صبحانه می تواند کیفیت زندگی شما را بالا ببرد. جالب است بدانید کارشناسان در طی تحقیقاتی متوجه شده اند افرادی که صبحانه می خورند تمایلی به انجام کارهای پرخطری مثل نوشیدن الکل یا کشیدن سیگار نشان نمی دهند. همچنین باید بدانید اغلب افرادی که تا صد سالگی عمر می کنند جزو آن دسته از افرادی هستند که وعده غذایی صبحانه را در برنامه خود دارند.
بی نظمی در قائدگی
افرادی که صبحانه نمی خورند در قائدگی آن ها بی نظمی و اختلال ایجاد می شود. این اتفاق در دانش آموزان و دانشجویانی که برای انجام کارهای روزانه خود به انرژی زیادی نیاز دارند بیشتر است.
ابتلا به دیابت
خوردن صبحانه می تواند از ابتدای همه افرا به خصوص بانوان به دیابت جلوگیری کند. افرادی که وعده صبحانه خود را حذف می کند 32 درصد بیشتر از افراد دیگر دچار دیابت می شوند. نخوردن صبحانه موجب مقاومت به انسولین می شود، مقاومت به انسولین هم دیابت را در بدن افراد ایجاد می کند. پس برای جلوگیری از دیابت هم که شده باید به فکر خوردن یک صبحانه مناسب در هر روزتان باشید.
میگرن و کاهش عملکرد قلب
یکی از بدترین عوارض نخوردن صبحانه ابتلا به میگرن است. عدم خوردن صبحانه یا یک صبحانه ناقص قند خون را کاهش می دهد. قند خون پایین نیز منجر به فشار خون بالا و میگرن در بدن می شود.
عده ای از محققان متوجه ارتباط نخوردن صبحانه و بروز حملات قلبی شده اند. همچنین تحقیقات نشان داده افرادی که صبحانه می خورند ریسک ابتلا آن ها به حملات قلبی کمتر است. توصیه ما به شما این است که برای جلوگیری از انسداد شریانی و خطر ابتلا به فشار خون و میگرن های دردناک، صبحانه ای مفید در ابتدای روز میل کنید.
ورم معده یا گاستریت
ورم معده یکی دیگر از آن عوارض مهم نخوردن صبحانه در افراد است. ورم معده در اثر گازی به نام گاستریت در معده ایجاد می شود.
کاهش متابولیسم
زمانی که صبح خود را بدون خوردن صبحانه آغاز می کنید، در طول روز بیشتر گرسنه می شوید. این گرسنگی باعث می شود از مواد غذایی با ارزش پایین در طول روز مصرف کنید. در نتیحه عادات غذایی بسیار بدی در شما ایجاد می شود. با این مشکل سوخت و ساز و متابولیسم بدن تان را نیز کاهش پیدا می کند. در نهایت نیز با کاهش سوخت و ساز نمی توانید به فعالیت های روزانه خود درست رسیدگی کنید.
کاهش سیستم ایمنی بدن
صبحانه مناسب هورمون های مربوط به سلول ایمنی بدن را فعال می کند. از این رو یکی از عوارض نخوردن صبحانه، پایین آمدن سیستم ایمنی بدن است. با پایین آمدن سیستم ایمنی بدن نیز بیش از پیش دچار بیمارهای مختلفثی مانند سرما خوردگی و آنفولانزا می شوید.
چاقی
زمانی که شما صبحانه خود را حذف می کنید یا آن را به طور کامل نمی خورید و تا وعده ناهار گرسنه می مانید، میزان تحمل گرسنگی شما پایین می آید. به این صورت در وعده ناهار حجم زیادی غذا میل می کنید. این اتفاق منجر به جذب کالری بسیار بالایی در بدنتان می شود. حتی طی تحقیقاتی ثابت شده افرادی که صبحانه مصرف نمی کنند 4 برابر بیشتر از افرادی که صبحانه می خورند دچار چاقی و اضافه وزن می شوند.
اخلاق بد
خوردن صبحانه میزان قند خون افراد را تنظیم می کند. از این رو زمانی که صبحانه می خورید و مواد غذایی مغذی و ویتامین های لازم را دریافت می کنید در طی روز نیز خوش اخلاق و با روحیه هستید. اما نخوردن صبحانه موجب گرسنگی مکرر و در نهایت بدخلقی در ادامه روز می شود.
کاهش ادراک و حافظه
خوردن صبحانه مناسب بر عملکرد مغز تاثیر می گذارد. همچنین نخوردن صبحانه باعث می شود مغز عملکرد مناسبی نداشته باشد و در نتیجه تمرکز افراد کاهش یابد. یکی دیگر از عوارض بد نخوردن صبحانه کاهش سطح حافظه است. این موضوع به خصوص در کودکان و نوجوانانی که مدرسه می روند تاثیر بسیار بدی در آن ها می گذارد.
خوردن چه مواد غذایی در وعده صبحانه ممنوع است؟
با وجود اینکه خوردن صبحانه بسیار مهم است و نخوردن آن نیز عوارض بدی در پیش دارد اما هر نوع ماده غذایی برای مصرف در این وعده مناسب نیست.
چای و قهوه
یکی از عادات اکثر ایرانیان خوردن چای و قهوه در وعده صبحانه است. اما باید بدانید خوردن این دو نوشیدنی در اول صبح کار درستی نیست. مصرف چای و قهوه با معده خال،ی اسید معده را افزایش می دهد در نتیجه نیز موجب سوءهاضمه و سوزش سر دل در طول روز می شود. همچنین نوشیدن چای و قهوه در صبح موجب اختلال در روند تنظیم کلسترول و هضم غذا می شود.
کورن فلکس
یکی از پرطرفدارترین غذاها در صبح کورن فلکس است. این ماده غذایی از مواد شیمیایی و رنگ تولید شده از این رو خوردن آن رادر صبح را پیشنهاد نمی کنیم.
نوتلا و دیگر شکلاتها
نوتلا قند زیادی دارد. خوردن یک وعده شیرین در ابتدای صبح شاید به نظر هیجان انگیز برسد اما باید بدانید مصرفهر نوع قند و شکر در ابتدای روز، قند خون شما را به سرعت بالا می برد و به همان سرعت نیز کاهش می دهد، به همین دلیل بعد از گذشت دو یا سه ساعت دوباره احساس گرسنگی می کنید. از طرفی مصرف زیادی این نوع مواد غذایی می تواند منجر به دیابت شود. پس بهتر است در ابتدای صبح از مواد غذایی بسیار شیرینی مثل شکلات و نوتلا استفاده نکنید.
انواع شیرینی و دونات
بسیاری از افراد برای خوردن صبحانه، انواع شیرینی و دونات را انتخاب می کنند. مصرف این نوع مواد غذایی ارزان است و از طرف دیگر نیز نیاز به صرف زمان زیادی ندارد. اما خوردن آن ها در وعده صبحانه به هیچ عنوان درست نیست. همانطور که پیش از این گفتیم مواد قندی تنها برای کوتاه مدت شما را سیر نگه می دارند، همینطور هم موجب دیابت در شما می شوند. دونات ها و شیرینی های مختلف علاوه بر قند زیاد، چربی و کربوهیدرات بالایی هم دارند. ترکیب کربوهیدرات، چربی و قند بالا نتیجه ای جز چاقی ندارد.
غذاهای سریع مثل فست و فود
به طور کلی در فرهنگ غرب، خوردن مواد غذایی مثل کالباس و سوسیس در وعده صبحانه بسیار متداول است. هر چند ما ایرانی ها نیز گاهی خوردن آن ها برای صبح ترجیح می دهیم. اما باید بدانید این نوع مواد غذایی از مقدار زیادی نمک، نیترات، سدیم، روغن و چربی فراوان تشکیل شده اند. از این رو مداومت در استفاده از آن ها بیماری های زیادی را در پی دارد. حتی اگر خوردن سوسیس و کالباس در صبحانه را ترجیح می دهید، بهتر است از سوسیس و وکالباس خانگی و با رسپی سالمی استفاده کنید. اما به طور کلی پیشنهاد ما به شما حذف این نوع مواد غذایی از همه وعده های غذایی تان است.
برای صبحانه چه مواد غذایی بخوریم؟
- میوه و سبزیجات
- تخم مرغ
- انواع اسموتی
- انواع مغزها
- اوتمیل
- کینوا
- عسل
عوارض نخوردن صبحانه از نظر طب سنتی
در طب سنتی نخورن صبحانه موجب عوارض زیر می شود.
- مشکلات تیروییدی
- خشکی پوست
- ضعف فرایند گوارش
- ریزش موها و ابروها
- کوتاهی قد در کودکان
- دیابت در سنین بالا
- چاقی مفرط
- پوکی استخوان
سخن آخر
صبحانه مهم ترین وعده روز است. همه افراد در همه سنین به خصوص کودکان و نوجوانان باید برای خوردن صبحانه وقت کافی بگذارند. حتی اگر لازم است چند دقیقه زودتر بلند شوید و صبحانه ای مناسب برای خود آماده کنید؛ به این صورت می توانید در ادامه روز خود نیز انرژی کافی برای انجام کارهایتان داشته باشید. باید بدانید صرف هزینه و زمان مناسب برای وعده صبحانه ارزشش را دارد، زیرا عوارض نخوردن صبحانه بسیار زیاد است.