مشاوره نوجوان
نوجوانی یکی از بهترین و در عین حال یکی از سخت ترین دوران زندگی هر فردی است. ورود کودکان به دنیای نوجوانی با تغییرات بسیار زیادی همراه است. از تغییرات خلق و خو گرفته تا ظاهر، صدا، شرایط جسمانی و غیره. درواقع باید بپذیریم این دوره از زندگی با تمامی زیبایی هایش چالش های فراوانی برای خانواده ها و فرزندان در پی دارد. در این شرایط مشاوره نوجوان یکی از واجباتی است که والدین باید به آن توجه کنند. مشاوران می توانند با در نظر گرفتن شرایط نوجوان راهکارهای مناسبی برای حل چالش های او ارائه کنند. بدون اغراق باید بگوییم حضور یک مشاور در کنار نوجوانان تاثیر فوق العاده ای بر شرایط آن ها خواهد داشت. فراموش نکنید اگر افراد در این دوره از زندگی خود دچار بحران شوند به سختی از پس حل کردن آن بر می آیند. از این رو بهتر است در کنار خود یک مشاور مناسب داشته باشند.
مشاوره نوجوانان به چه معناست؟
مشاوره نوجوانان به جلسات روانشناسی گفته می شود که روان درمانگر در آن به بررسی و ریشه یابی مشکلات مختلف نوجوانان می پردازد. از آنجا که تغییرات زیاد دوره نوجوانی تاثیرات شدیدی بر زندگی افراد دارد، مشاوران می توانند این تغییرات را برای نوجوانان دلپذیرتر کنند و همچنین به آن ها کمک کنند تا راحت تر با تغییرات ایجاد شده کنار بیایند.
یک مشاور نوجوان مناسب چه ویژگی هایی دارد؟
تحصیلات آکادمیک نمی تواند افراد را به یک متخصص تبدیل کند. درواقع آنچه که یک مشاور را از بقیه هم صنفان خود جدا می کند، میزان مهارت و دانشی است که دارد. علاوه بر این، یک مشاور برای بهترین بودن به ویژگی های شخصیتی گوناگونی نیاز دارد. برای مثال صبور بودن یکی از همین ویژگی ها است. به صورت کلی ویژگی های یک مشاور مناسب شامل موارد زیر می شود.
- یک مشاور نوجوان مناسب، صبور است.
- علاوه بر تحصیلات مرتبط در بسیاری از کارگاه ها و کلاس های مناسب نیز شرکت می کند.
- همیشه علم خود را بروز نگه می دارند و از جدیدترین تکنیک های درمانی آگاه است.
- یک مشاور نوجوان مناسب از روش های ارتباط با نوجوانان اگاه است و به راحتی می تواند با آن ها صحبت کند.
- به خوبی به صحبت های مراجع گوش می کند.
تفاوت مشاوره حضوری و غیر حضوری مخصوص نوجوانان در چیست؟
تنها تفاوت مشاوره حضوری و غیر حضوری در نوع ارائه خدمات روانشناسی است. نوجوان در جلسات حضوری باید به کلینیک مربوطه مراجعه کند، اما در روش غیرحضوری نیازی به مراجعه حضوری به مطب روانشناس نیست و فرد از طریق یکی از برنامه های اینترنتی و از منزل خود به راحتی در جلسه مشاوره شرکت می کند. بعضی از افراد نگران کیفیت خدمات مشاوره غیر حضوری هستند، در حالی که پیشرفت علم در دنیا به قدری زیاد بوده که حالا به راحتی با اپلیکیشن های متفاوت می توان در این جلسات حضور پیدا کرد، بدون اینکه نیازی به هزینه به رفت و آمد و انتظار کشیدن برای حضور در اتاق مشاوره باشیم. به همین دلیل از بابت مشاوره های غیر حضوری که می تواند شامل ارتباط آنلاین، ارتباط تلفنی و غیره باشد، خیالتان جمع باشد. زیرا کیفیت این نوع جلسات نیز کاملا شبیه نمونه حضوری است.
مرکز مشاوره نوجوان
دلیل تاکید متخصصان برای استفاده از خدمات مرکز مشاوره نوجوان چیست؟
اغراق نکرده ایم اگر بگوییم نوجوانی مهم ترین دوره زندگی هر فردی است. زیرا در این دوره فرد شیوه زندگی آینده خود و هر آن چیزی که مربوط به این مورد است را انتخاب می کند. برای مثال انتخاب رشته تحصیلی، انتخاب دوستان نزدیک، گرایش به اعتیاد و غیره در این دوران رخ می دهد و اگر نوجوان انتخاب های نامناسبی داشته باشد، آینده خود را نابود می کند. از این رو هر نوجوانی یه یک مشاور آگاه در کنار خود نیاز دارد. مشاوران نوجوانان کاملا به شرایط زندگی و موقعیت های گوناگونی که هر نوجوان تجربه می کند، واقف هستند. از این رو بهترین پیشنهادات را به آن ها ارائه می کنند. علاوه بر این به نوجوانان روش های درست زندگی را می آموزند تا در مراحل بعدی زندگی خود نیز، موفق عمل کنند. همه این موارد باعث می شود متخصصان تاکید زیادی بر استفاده از خدمات مشاوره نوجوان داشته باشند. البته بهتر است والدین در کنار مشاور نوجوان از کمک های یک مشاوره خانواده استفاده کنند تا به این طریق رفتار مناسب تری با فرزند خود داشته باشند.
مزایای خدمات مشاوره نوجوانان
- تقویت توانایی نوجوانان برای انتخاب های سالم
- یاد دادن مهارت مقابله ای مثبت به نوجوان برای درک بهتر وقایع زندگی
- ارائه بینش های مفید درباره چالش های مستقل بودن نوجوان
- بهبود عملکرد تحصیلی نوجوان
- تشخیص روابط سالم و درست از روابط ناسالم
- افزایش اعتماد به نفس نوجوان برای گذر از موقعیت های گوناگون زندگی
- آگاهی نسبت به مسائل جنسی و عاطفی
- شناخت بهتر خود
چطور بفهمیم فرزند نوجوان ما به مشاور نیاز دارد؟
والدین بهتر از هر کس دیگری می توانند به تغییرات فرزند خود را در دوران نوجوانی پی ببرند. در صورتی که احساس می کنید فرزندتان نوسانات خلقی شدیدی را تجربه می کند و شرایط زندگی اش هرروز سخت تر از دیروز می شود، باید به یک مشاوره نوجوان مراجعه کنید. برای درک بهتر این موضوع می توانید به نشانه های زیر دقت کنید.
- منزوی شدن از نظر اجتماعی
- محدود کردن روابط خود با دوستان و حتی خانواده
- گرایش به الکل و مواد مخدر
- دائما عصبانی، گوشه گیر، عصبانی، غمگین و غیره هستند.
- عدم توانایی برای تمرکز و تصمیم گیری
- تمایل به آسیب رساندن به خود یا دیگران
- افکار خودکشی
- احساس بی قراری و بی حالی
- پرخوابی شدید
- عملکرد تحصیلی ضعیف
- عدم علاقه به تفریحات سالم ( حتی به انجام تفریحاتی که پیش از این انجام می دانند نیز علاقه ای ندارند)
در جلسات مشاوره نوجوانان از چه تکنیک هایی استفاده می کنند؟
تعداد رویکردها و تکنیک های درمانی که مشاوران از آن ها برای حل مشکلات نوجوانان استفاده می کنند، بسیار زیاد است. از این رو، معرفی همه آن ها در این مقاله ممکن نیست. با این حال در ادامه تنها چند نمونه از پرکاربردترین آن ها را برایتان نام می بریم.
- مصاحبه انگیزشی
- درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT)
- رفتار درمانی دیالکتیکی
- گروهی درمانی
- خانواده درمانی
هدف اصلی از مشاوره نوجوانان چیست؟
هدف اصلی روانشناسان نوجوان این است که به افراد و خانواده ها کمک کنند دوره حساس نوجوانی خود را با آمادگی و آگاهی کامل طی کنند. وجود یک مشاور در دوران نوجوانی نگرانی والدین را کم می کند. از طرفی هم مشاوران با راهنمایی مناسب، نوجوانان را در مسیری درست و به دور اشتباهات رایج این دوران قرار می دهند تا بهترین عملکرد را از خود نشان بدهند. به این صورت نوجوان چالش های پیش رو را با کمترین ریسک پشت سر گذاشته و به راحتی وارد دوره جوانی می شود.
مشاوره نوجوان در چه مواردی ضروری است؟
گاهی والدین قصد دارند با استفاده از جلسات مشاوره آگاهی فرزند خود را افزایش بدهند. اما گاهی نوجوان در شرایطی قرار می گیرد که بسیار سخت و طاقت فرساست. برای مثال واقعه ای تلخ مانند فوت یک عزیز را تجربه می کند. در چنین شرایطی، کمک گرفتن از یک مشاور برای نوجوان به یک اجبار تبدیل می شود. زیرا تنها مشاور است که می تواند نوجوان را برای عبور از این مرحله از زندگی کمک کند. اگر نوجوان شما در هر یک از شرایط زیر قرار گرفت، حتما باید به مشاور مراجعه کنید.
- طلاق والدین
- مرگ یک عزیز مانند دوست صمیمی یا غیره
- آسیب های شدید روحی و روانی
- سوء استفاده جنسی
- سوء استفاده جسمی
- سوء استفاده عاطفی
- جابجایی خانواده یا نوجوان
- سوء مصرف مواد یا اعتیاد در خانواده
- بیماری های روانی مانند افسردگی، وسواس فکری و غیره
روانشناسان مخصوص نوجوانان در جلسات مشاوره چه اقداماتی انجام می دهند؟
- بررسی علائم مشکلات احتمالی (تشخیص شرایط ناامن روانی که می تواند بر رفتارهای نوجوان تاثیر بگذارد)
- تدوین یک برنامه درمانی جامع و مناسب که بتواند مهارت های نوجوان را بهبود ببخشد همچنین قدرت تصمیم گیری او را نیز بالا ببرد.
- هم فکری با نوجوان و خانواده ها برای به کار گرفتن راهکارهای بهتری که کمک می کند احساسات خود را در هر شرایطی مدیریت کنند.
- کمک به مدیریت رفتار نوجوانی که دچار چالش های عاطفی شدید شده است.
بهترین سن استفاده از خدمات روانشناسی برای نوجوانان چه زمانی است؟
بهترین سنین استفاده از خدمات مشاوره برای نوجوانان سنین 13 تا 18 سالگی است. زیرا تحقیقات نشان می دهد همه افراد در این بازه سنی، مشکلات مختلفی چون اضطراب شدید و افسردگی را تجربه می کنند. از این رو یک مشاور می تواند به آن ها کمک کند چالش های خود را به بهترین نحو پشت سر بگذارند و با افزایش عزت نفس و مهارت های درست، زندگی بهتری داشته باشند.
یک نوجوان چطور می تواند خانواده خود را متقاعد کند که به یک مشاور نیاز دارد؟
گاهی خانواده ها به این موضوع واقف نیستند که فرزندشان به یک مشاور نیاز دارند. حتی در برابر پیشنهاد فرزندشان برای مراجعه به مشاور بسیار مقاومت می کنند و با جملاتی مانند «تو هیچ مشکلی نداری» یا «چه اتفاقی برات افتاده که می خواهی به مشاور مراجعه کنی؟» از بابت این موضوع ابراز تعجب می کنند. در چنین شرایطی نوجوانان می توانند از طریق روش زیر، والدین خود را برای مراجعه به یک روانشناس متقاعد کنند.
- به والدین خود یادآوری کنید که در شرایط سنی خاصی هستید و حضور یک مشاور در زندگی تان یک دلگرمی بزرگ محسوب می شود.
- اگر والدین تان بعد از شنیدن این موضوع که به مشاور نیاز دارید بیش از اندازه احساس نگرانی کردند و سوالات زیادی پرسیدند با ارامش کامل پاسخ آن ها را بدهید.
- برای والدین خود از مزایای مختلف مشاوره نوجوان بگویید تا راحت تر با این مسئله کنار بیایند.
- قبل از صحبت با والدین چند مثال واقعی از دوستانی که مشکل خود را با مراجعه به مشاور حل کردند در ذهن داشته باشید تا نگرانی های والدین تان از بین برود.
عمده راهکارهای روانشناسان در جلسات مشاوره نوجوانان، شامل چه مواردی می شود؟
- راهکارهایی که به نوجوانان کمک می کند خود را بهتر بشناسند، استعدادهای ذاتی خود کشف کنند و نقاط قوت خود را تقویت کنند.
- راهکارهایی که به نوجوان کمک می کند بهتر با مشکلات خانوادگی خود کنار بیایند. همچنین این راهکارها به آن ها کمک می کند تا در صورت بروز مشکلات خانوادگی از پس حل آن ها بربیایند.
- راهکارهایی که به نوجوان کمک می کند مهارت نه گفتن و زمان استفاده از آن را یاد بگیرند.
- راهکارهایی که به نوجوان کمک می کند خود را در هر شرایطی دوست داشته باشد و به خود احترام بگذارد.
- راهکارهایی که کمک می کند نوجوان برنامه تحصیلی مناسبی داشته باشد.
- راهکارهایی که کمک می کند نوجوان از افکار خودکشی دور شود.
- راهکارهای مناسب برای کنترل خشم و عصبانیت
- راهکارهای عالی برای یاد گرفتن مهارت های ارتباطی با دوستان و همسن و سالان
- راهکارهای مناسب برای جلوگیری از افسردگی
- راهکارهای مناسب برای پذیرش شرایط زندگی و تلاش برای تغییر آن
کلینیک پیروزی یکی از بهترین مجموعه های روانشناسی در ایران است که خدمات مشاوره متفاوتی از جمله مشاوره نوجوان، مشاوره خانواده، مشاوره کودک، طلاق و غیره را به افرادی که نیاز دارند ارائه می کند. شما می توانید از طریق مشاوره آنلاین یا حضوری، چند جلسه مشاوره برای فرزند خود رزرو کنید تا از بابت شرایط ذهنی و فیزیکی او در سنین نوجوانی اسوده خاطر باشید.