مشاوره وسواس
مشاوره وسواس کمک به درمان یکی از رایج ترین اختلال های روانی، اختلال وسواس است. این نوع اختلال در شدیدترین حالت ها، روان فرد را به نابودی می کشاند. از این رو حضور یک مشاور برای کنترل بیماری الزامی است. مشاوره وسواس کمک به فرد است برای درمان معضل وسواس.
کلینیک پیروزی نیز در زمینه مشاوره وسواس خدمات مختلفی برای مراجعان عزیز در نظر گرفته است. خوشبختانه خدمات مشاوره وسواس در کلینیک پیروزی به سه صورت رواندرمانی، دارو درمانی و دستگاه tdcs قابل انجام است. همچنین هزینه مشاوره وسواس کلینیک پیروزی بسیار مناسب در نظر گرفته شده تا بیماران از این جهت، درگیری فکری نداشته باشند.
هزینه مشاوره وسواس
هزینه مشاوره وسواس Obsessive Advice در سال ۱۴۰۲ به صورت زیر است برای اطلاعات بیشتر و رزرو وقت با کلینیک روانشناسی پیروزی 02177410792 در تماس باشید.
نوع | زمان | مبلغ |
مشاوره وسواس با رواندرمانی | ۴۵ دقیقه | ۳۵۰ هزار تومان |
مشاوره وسواس با دارودرمانی |
۳۶۰ هزار تومان (جلسه دوم ۱۸۰ هزار تومان) |
|
مشاوره وسواس با دستگاه تحریک الکتریک مغز tdcs | ۳۰ دقیقه | ۴۵۰ هزار تومان |
وسواس چیست؟
وسواس یک نوع اختلال روانی است که در آن ذهن فرد نسبت به موضوعات خاصی همیشه درگیر است. برای مثال دائما در حال شست و شوی وسایل مختلف است. افرادی که وسواس دارند، همیشه در حال تکرار یک رفتار خاص هستند و فشار روحی شدیدی را تحمل می کنند.
متاسفانه این بیماران به دلیل شرایط خاصی که دارند، حتی از زندگی روزمره خود نیز دور می شوند و به صورت عادی نمی توانند مانند سایر افراد فکر و رفتار کنند. با این حال بعضی از افراد تصور می کنند، وسواس بیماری نیست و فرد بیمار برای درمان آن نیازی به پزشک ندارد. در حالی که این طرز تفکر کاملا اشتباه است و جالب تر آنکه تنها راه درمان وسواس، کمک گرفتن از مشاور است.
بررسی انواع وسواس
اختلال وسواس به طور کلی به دو نوع فکری و عملی تقسیم می شود. هر یک از دو نوع نیز دارای چند دسته بندی متفاوت هستند که در ادامه به معرفی همه این موارد می پردازیم.
وسواس فکری
این نوع وسواس مربوط به فکر و ذهن آدمی است. افرادی که وسواس فکری دارند، دائما در حال فکر کردن به موضوعات خاص هستند. انواع وسواس فکری شامل موارد زیر می شود.
- وسواس آلودگی: در این نوع وسواس، افراد همیشه نسبت به آلودگی ترس دارند. برای مثال همیشه تصور می کنند وسایل و اشیاء دور و اطرافشان، آلوده هستند. از این رو دائما در حال شست و شوی لوازم زندگی خود هستند. حتی یک وسیله را چندین بار می شویند و سایر اشخاص را نیز به این کار وا می دارند.
- وسواس آسیب زدن به دیگران: این نوع وسواس باعث می شود افراد دائما نگران اسیب رساندن به دیگران باشند. برای مثال اگر در گروهی مشکلی پیش اید، خود را مقصر دعوا می دانند.
- وسواس جنسی: وسواس جنسی شامل تمام افکاری است که مربوط به رابطه جنسی باشد. برای مثال افرادی که وسواس جنسی دارند از اینکه در حین رابطه به اندازه کافی خوب و جذاب نباشند، همیشه نگرانی دارند. متاسفانه افرادی که وسواس جنسی دارد برای برقراری رابطه با همسر خود نیز با مشکلاتی عمیق روبرو می شوند.
- وسواس مذهبی: این افراد نیز برای عمل به نکات دینی دچار وسواس و افراط می شوند. ان ها تصور می کنند همه رفتارهایشان خلاف دین است و از این بابت همیشه استرس و نگرانی دارند.
- وسواس بیماری: این افراد نیز همیشه نگران اند خود یا عزیزانشان درگیر یک بیماری سخت شوند.
- وسواس کمالگرایی: افرادی که وسواس کمالگرایی دارند، با وجود تفکری که برای موفقیت دارند اما عملکرد درستی در جهت هدف خود ندارند. زیرا تصور می کنند اول باید همه شرایط برایشان مهیا باشد تا بتوانند عمل کنند. درواقع این افراد درگیر تفکر صفر و صدی هستند.
وسواس عملی
نوع دوم وسواس، عملی است. این نوع وسواس افراد را مجبور می کند یک رفتار را دائما تکرار کنند. در حالی که شاید نیازی به تکرار آن مسئله نباشد و حتی انجام مداوم آن ضروری هم نباشد. انواع وسواس عملی عبارت اند از:
- وسواس تقارن: افرادی که وسواس تقارن دارند همیشه در حال چیدمان وسایل خود آن هستند. آن ها می خواهند همه چیز با یکدیگر متقارن باشد. حتی برای این کار محیط را خط کشی می کنند.
- وسواس وارسی کردن: وسواس وارسی کردن افراد را مجبور می کند با وجود اطمینان از یک موضوع دوباره آن وارسی کنند. برای مثال کسانی که می خواهند به مسافرت بروند، چندین بار شیر گاز و اب را چک می کنند.
- وسواس نظم و ترتیب: این افراد نیز به شدت مرتب و منظم هستند و از اینکه قسمتی از محل زندگی شان تامرتب باشد، متنفرند. بنابراین همیشه در حال مرتب کردن وسایل مختلف هستند.
انواع مشاوره وسواس
مشاوره انواع وسواس شامل چه مواردی می شود؟
- مشاوره وسواس شستشو و آلودگی
- مشاوره وسواس جنسی
- مشاوره وسواس اسیب زدن به دیگران
- مشاوره وسواس تقارن
- مشاوره وسواس مذهبی
- مشاوره وسواس نجاست
- مشاوره وسواس در غسل
- مشاوره وسواس نظم و ترتیب
- مشاوره وسواس وارسی کردن
دلیل بروز اختلال وسواس چیست؟
مهم ترین دلایلی که می تواند منجر به بروز وسواس فکری و عملی شود، موارد زیر هستند.
- عوامل استرس زای محیطی
- علل نورولوژیکی
- عوامل ارثی و ژنتیکی
- مشکل خود ایمنی (بعضی از بیماری های خود ایمنی مانند عفونت استرپتوکوکی، عملکرد سلول های مغزی را دچار التهاب و اختلال می کند و در نتیجه فرد بیماری وسواس می گیرد)
- علل رفتاری
مشاوره وسواس فکری برای درمان این بیماری چه کاری انجام می دهد؟
اختلال وسواس، ریشه در روان افراد دارد. پس بهترین راهکار درمان این بیماری مراجعه به روانشناس است. مشاوران وسواس با بررسی ریشه و عوامل اصلی بروز این بیماری، آن را درمان می کنند. در این مسیر نیز از تکنیک های مختلفی استفاده می شود. بسیاری از بیماران با توجه به تکنیک هایی که مشاور به آن ها گفته توانسته اند بیماری خود را رفع کنند. اما نکته اصلی اینجاست که طول درمان اختلال وسواس طولانی است و بیماران برای رفع این اختلال، باید در جلسات روان درمانی زیادی شرکت کنند. از این رو بسیار مهم است که بیمار، در این مسیر ناامید نشود و به درمان خود ادامه دهد.
تست مشاوره وسواس فکری
معرفی تست وسواس فکری که در جلسات مشاوره از بیماران می گیرند
اغلب مشاوران در جلسات درمانی بیمار، یک تست مخصوص از او می گیرند. این تست مشخص می کند عمق این اختلال چقدر است و هر بیماری برای رفع اختلال وسواس فکری خود به چه تکنیک هایی نیاز دارد. بعضی از سوالاتی که که در این تست از بیماران می پرسند شامل موارد زیر می شود. (این سوالات با جواب بله و خیر پاسخ داده می شود)
- معمولا فکرهای بسیار بدی به ذهنم خطور می کند که بسیار آزارم می دهد.
- اغلب اوقات مجبورم یک کار را چند بار انجام دهم.
- حتی در مورد چیزهای ساده ای که انجام می دهم باید مدام آن ها را تکرار کنم.
- به جزئیات دیگران بیش از حد اهمیت می دهم.
- مدام اتاقم را بررسی می کنم که ببینم همه چیز سر جایش است یا نه.
- وقت زیادی صرف شستن و تمیز کردن وسائلم دارم.
- در مکان هایی مانند دستشویی احساس ناراحتی می کنم.
- نمی توانم از وسائل عمومی استفاده کنم برای مثال استفاده از توالت عمومی برایم بسیاری سخت و دشوار است.
- از مواد شوینده زیاد استفاده میکنم.
- به شدت نگران این هستم که بیمار نشوم.
- مدام چک می کنم که آیا کارهایم را درست انجام می دهم یا نه. گاهی آنقدر تکرار می کنم که عصبی می شوم.
- اغلب اوقات تا کردن لباس هایم و اتو زدن آن ها وقت زیادی از من می گیرد.
- به کسی دست نمی دهم و با کسی روبوسی نمی کنم.
*مراجعانی که حداقل 8 مورد از موارد بالا را باجواب (بله) پاسخ دهند، از وسواس فکری رنج می برند و به دوره های درمانی نیاز دارند. اما اگر جواب های مثبت مراجعان کمتر از 8 مورد باشد، به این معناست که از شرایط بحرانی رنج نمی برند و برای برطرف کردن مشکل خود تنها لازم است تغییراتی در سبک زندگی شان ایجاد کنند.
نشانه های وسواس فکری
اغلب نشانه های وسواس فکری شامل موارد زیر می شود.
- تمیزی بیش از حد
- نداشتن توانایی در کنترل افکار
- حساسیت بالا روی نقاطی که اجسام و وسایل مختلف برروی آن ها چیده می شوند.
- افکار ناخواسته جنسی (این افکار اغلب منفی هستند و فرد هیچ نقشی در بروز آن ها ندارد. برای مثال به طور ناخودآگاه به تجاوز فکر می کنند)
- بروز تیک های عصبی به خصوص زمانی که وسواس ان ها شدت می گیرد.
- ترس شدید از بیماری
- اعتقاد شدید به خرافات و بدعت در دین
مشاور وسواس عملی برای درمان این بیماری چه کاری انجام می دهد؟
بیمارانی که از وسواس عملی رنج می برند، همیشه در ترس و نگرانی هستند. مشاوران به این افراد کمک می کنند، نگرانی های خود را کنترل کنند. همچنین با استفاده از دارو و تکنیک های مختلف به رفع رفتارهای وسواس گونه آن ها کمک می کنند. از جمله مهم ترین نکاتی که به درمان وسواس عملی کمک می کند، موارد زیر است.
- خواب و استراحت بیشتر از 8 ساعت و کمتر از 10 ساعت در شبانه روز
- فاصله گرفتن از شبکه های مجازی به خصوص کانال های خبری
- انجام ورزش های مخصوص بدن و ذهن مانند یوگا
نشانه های وسواس عملی
علائم وسواس عملی اغلب شامل موارد زیر می شود.
- فرد بیمار بارها و بارها رفتار خود را مورد بررسی قرار می دهد تا مطمئن شود موجب ناراحتی دیگران نشده است.
- همچنین فرد بیمار چندین بار رفتار خود را چک می کند تا مطمئن شود، آسیبی به خودش هم وارد نکرده است.
- افراط شدید در انجام کارهایی مانند حمام کردن یا دسشویی رفتن
- تکرار چند باره اعمال دینی به دلیل شک و شبهه (برای مثال نماز خود را چندین بار می خواند)
- تغییر زیاد دکور خانه به دلیل اینکه تصور می کنند چیدمان مشکل دارد.
- مرتب و منظم بودن تا جایی که موجب خستگی و رنج خود و اطرافیانشان می شوند.
- دوباره نویسی و دوباره خوانی
- تیک گرفتن و تکرار یک سری از حرکات مانند چشمک زدن و غیره
بهترین روش های مقابله با وسواس
در ادامه راهکارهایی را نام می بریم که با استفاده از آن ها می توانید تا حد زیادی با وسواس فکری و عملی مقابله کنید.
درباره این اختلال تحقیق کنید
اگر از اختلال وسواس رنج می برید، در قدم اول لازم است اطلاعات خود را نسبت به این بیماری بالا ببرید. همچنین شرایط خود را بررسی کنید. علائم، نشانه ها و شرایطی که در آن میزان اختلال تان شدت می یابد و غیره یادداشت کنید. با این کار به شناخت بهتری نسبت به شرایط خود می رسید و راحت تر می توانید بیماری تان را کنترل کنید.
از یک مشاور کمک بگیرید
همانطور که پیش از این گفتیم درمان اختلال وسواس تنها با کمک یک روان درمانگر ممکن می شود. تفاوتی ندارد از کدام شاخه این اختلال رنج می برید، زیرا در هر صورت به یک راهنما و حامی در مسیر درمان خود نیاز دارید. علاوه بر این شما نمی توانید بسیاری از داروها را سرخود مصرف کنید، همچنین از بسیاری تکنیک های درمانی وسواس مطلع نیستید و تنها با کمک یک مشاور می توانید به این اطلاعات دست یابید.
از خودتان مراقبت کنید
برای خودتان وقت بگذارید. به فعالیت هایی بپردازید که از آنجام آن ها لذت می برید. برای مثال همراه با دوستان خود به کافه یا سینما بروید و وقت خود را صرف تهیه نوشیدنی ها و غذاهای مورد علاقه تان بکنید. همچنین سعی کنید زمانی در روز را به ورزش اختصاص دهید. پیاده روی یکی از ورزش هایی است که به شدت در سلامت روحی افراد تاثیرگذار است. نکته دیگر اینکه میزان استراحت خود را بالا ببرید. استراحت کافی و مفید می تواند میزان استرس شما را کاهش دهد و به درمان اختلال وسواس نیز کمک بزرگی کند.
مواد مخدر الکل مصرف نکنید
بسیاری از بیماران تلاش می کنند اختلال وسواس خود را با روی آوردن به مواد مخدر و الکل کنترل کنند. در حالی که این روش نه تنها موثر نیست بلکه می تواند شدت اختلال شما را بیشتر هم کند.
صبوری کنید
بهبود بیماری وسواس در یک دوره کوتاه اتفاق نمی افتد، پس لطفا در این مسیر صبور باشید. این مسیر علاوه بر اینکه بسیار طولانی است سختی های زیادی هم دارد. حتی ممکن است بارها و بارها لغزش کنید و دوباره همان رفتارهای اشتباه را تکرار کنید. تنها چیزی که مهم است این است که در مسیر خود بمانید، ناامید نشوید و به تلاش خود ادامه دهید. مطمئن باشید نتیجه ها کم کم پدیدار می شوند.