نحوه برخورد با نوجوانانی که دوست دختر/ دوست پسر دارند
چطور باید با دختر یا پسر نوجوانی که دوست پسر یا دوست دختر دارد برخورد کنیم؟
آیا ارتباط با جنس مخالف برای نوجوانان مسئله ای عادی است؟
والدین چطور باید با فرزندی که دوست پسر یا دختر دارد برخورد کنند؟
نحوه برخورد با نوجوانانی که دوست دختر/ دوست پسر دارند
این قبیل سوالات جزو مسائل عادی خانواده هایی است که یک فرزند نوجوان دارند. با وجود اینکه در فرهنگ ما دیدگاه درستی نسبت به این روابط وجود ندارد و والدین نسبت به این موضوع همیشه گارد دارند، اما باید این موضوع را بپذیرند. زیرا کاملا عادی است که فرزندشان از سنین بلوغ به سمت این قبیل دوستی ها کشانده شود. اما بهتر است والدین یاد بگیرند که در چنین موقعیت هایی چطور با فرزند خود رفتار کنند. در ادامه بیشتر راجع به این موضوع صحبت خواهیم کرد.
آیا داشتن دوست دختر یا دوست پسر یک امری طبیعی برای نوجوانان است؟
اگر این سوال را از خانواده ها بپرسید در پاسخ تنها جواب خیر را می شنوید. اما واقعیت ماجرا با دیدگاه خانواده ها تفاوت دارد و در اصل باید بگوییم این موضوع بسیار طبیعی است که نوجوانان (چه دختر و چه پسر) در سنین نوجوانی به رابطه با جنس مخالف خود تمایل داشته باشند.
دلیل اصلی این موضوع به رشد و تغییر هورمون های بدن نوجوانان باز می گردد. همه افراد در سنین بلوغ تمایلات دگر جنس خواهانه را تجربه می کنند. این تمایل، نوجوان را به سوی برقراری ارتباط جسمی و عاطفی با جنس مخالف سوق می دهد. حال اگر خانواده ها نیازهای فرزند خود در سنین بلوغ را مورد توجه قرار ندهند، این تمایل بیش از پیش افزایش می یابد. با این حال موضوع اصلی این است که تمایل به برقراری ارتباط با جنس مخالف، کاملا برای نوجوانان کاملا طبیعی است. این موضوع را هم در نظر داشته باشید که این نوع از تمایلات هیچ ارتباطی به نوع تربیت فرد، مذهنبی بودن و غیره ندارد. زیرا منبع اصلی این نیاز از تغییرات فیزیکی نوجوان نشآت می گیرد.
چه زمانی ارتباط با جنس مخالف برای نوجوانان خطرساز است؟
ارتباط با جنس مخالف گاهی خطرناک می شود. اگر نوجوان به درستی نسبت به شرایط خود آگاه نباشد، رابطه او برایش خطرات زیادی را ایجاد می کنند. به صورت کلی رابطه با دوست پسر یا دوست دختر در موارد زیر خطرساز است.
- زمانی که نوجوان ناگاه باشد
همه رفتارهای هیجانی و از روی غریزه خطرناک هستند. حتی اگر فرزند شما وارد رابطه با جنس مخالف شود، باید بداند حد و حدود این رابطه ها چیست و رعایت چه نکاتی مهم است. بگذارید اینطور بگوییم افرادی که حد و حدود رابطه خود را نمی دانند و با ناآگاهی و تنها از روی غریزه وارد رابطه با افراد دیگر می شوند، در نهایت آسیب های جبران ناپذیری تحمل می کنند. باید این واقعیت را بپذیریم که یک نوجوان هرقدر هم که باهوش و زیرک باشد با واقعیت های جامعه آشنا نیست. از طرفی یک فرد در سنین نوجوانی همه مردم را همانند خود می بیند و تصور او این است که هیچ انسان بدذاتی وجود ندارد. در حالی اصلا اینطور نیست. شاید هدف اصلی یک فرد در رابطه، سوءاستفاده از طرف مقابل باشد. اما نوجوان به دلیل ناآگاهی خود به این موضوع واقف نباشد. از این رو ناآگاهی یکی از مهم ترین خطراتی است که در ارتباط با جنس مخالب برای نوجوانان وجود دارد.
- زمانی که نوجوان پنهان کاری کند
باید قبول کنیم که همه نوجوانان کمی پنهان کارند. در اصل این رفتار کاملا طبیعی است که یک فرد همه امور زندگی خود را با والدینش به اشتراک نگذارد. اما اگر پنهان کاری به حدی برسد که نوجوان هیچ یک از موضوعات زندگی خود را با خانواده در میان نگذارد و هیچ خبر مثبت با منفی برای آن ها نداشته باشد، موضوع خطرساز می شود. این موضوع در رابطه با دوست دختر یا دوست پسر هم صدق می کند. پنهان کاری در این موارد، می تواند آسیب های جبران ناپذیری به نوجوان وارد کند.
- زمانی که نوجوان مهارت های ارتباطی درستی ندارد
مهارت ارتباطی به خصوص برای نوجوانانی که یه تازگی در حال ورود به اجتماع هستند بسیار مهم است. زمانی که نوجوان مهارت ارتباطی درستی ندارد در روابط خود سرخورده می شود. آسیب پذیری نوجوانان از این نظر در رابطه با جنس مخالف بسیار شدیدتر است. اهمیت مهارت های ارتباطی یا همان هوش هیجانی به قدری زیاد است که همه روان درمانگرها در جلسات مشاوره کودک به والدین توصیه می کنند برای آموزش مهارت های ارتباطی فرزند خود از سنین خردسالی وقت بگذارند.
- زمانی که امکان سوءاستفاده از نوجوان وجود داشته باشد!
نوجوانی حساس ترین سن هر دختر و پسری است. در سنین نوجوانی، افراد احساسات و نیازهای گوناگونی را تجربه می کنند و در اغلب موارد به دنبال فردی هستند که بتواند نیازهای روحی و جسمی شان را برآورده کند. حال تصور کنید فرزند شما با فردی رابطه داشته باشد که تنها هدفش سوءاستفاده از فرزند شما است. در چنین شرایطی احتمال دارد فرد از دختر یا پسر نوجوان شما سوءاستفاده جنسی کند، یا به هر نحوی از او پول اخاذی کند. احتمال بروز این موارد بسیار بالا است و نباید با عدم فکر کردن به این قبیل موارد ذهن خود را گول بزنید.
والدین در این شرایط باید چه رفتاری در قبال نوجوانان داشته باشد؟
همانطور که پیش از این گفتیم کاملا طبیعی است که یک پسر یا دختر نوجوان به برقراری ارتباط با جنس مخالف خود علاقه مند باشد. اما سوال اصلی اینجاست که وظایف خانواده ها در چنین شرایطی چیست؟ والدین چطور باید با فرزند خود ارتباط برقرار کنند؟
- از کنترل کردن فرزندتان دست بردارید
شاید تیتر این مطلب کمی برایتان عجیب باشد، اما واقعیت دارد. کنترل شدید فرزندان به خصوص در دوران نوجوانی، آن ها را به افرادی منزوی و بی اعتماد تبدیل می کنند. همیشه در جلسات مشاوره خانواده، به والدین توصیه می شود از سرک کشیدن بیش از حد در زندگی فرزندشان جلوگیری کنند. شما نمی توانید با گیر دادن های بیش از حد یا چک کردن موبایل و وسایل شخصی فرزندتان به درستی از او مراقبت کنید. هرچند که لازم است والدین برکارهای نوجوانان نظارت داشته باشند و آگاهی های لازم را در شرایط گوناگون به فرزند خود منتقل کنند، اما هیچ لزومی ندارد که در حریم شخصی فرزند خود سرک بکشند.
- محدودیت های مناسبی را در نظر بگیرید
تجربه نشان داده کودکانی که با محدودیت درستی بزرگ می شوند در بزرگسالی نیز رفتارهای بهتری از خود نشان می دهند. بهتر است از همان کودکی قوانینی درست و بجا برای فرزند خود تعیین کنید تا در صورت عدم پیروی از قوانین منتظر عواقب آن باشد. البته منظور ما از قانون، محدودیت های بیش از حد نیست. زیرا در صورت وجود قوانین سخت گیرانه نیز نوجوانان به درستی رشد نمی کنند. یک نمونه درست از قوانین می تواند درباره گواهینامه باشد. برای مثال اگر فرزندتان گواهینامه خود را دریافت کرده، به این معنی نیست که همیشه می تواند از اتومیبل والدین خود استفاده کند. او باید بداند که هر زمان به اتومبیل نیاز دارد لازم است ابتدا نیاز خود را با والدین در میان بگذارد، سپس از ان استفاده کند. همچنین در صورت استفاده از اتومیبل بدون هماهنگی تا مدتی حق استفاده از آن را ندارد. این دسته از قوانین در عین محدود کردن نوجوان، از سرکشی او نیز جلوگیری می کنند. با استفاده از این قوانین می توانید روابط فرزند خود را بهتر مدیریت کنید.
وظایف والدین پیش از برقراری ارتباط با جنس مخالف چیست؟
وظایفی وجود دارد که والدین باید از قبل آن ها را در قبال فرزند خود انجام دهند. درواقع همه والدین باید در نظر داشته باشند که زمانی فرزندشان به سوی رابطه با جنس مخالف کشیده می شود. از این رو لازم است آموزش هایی را از قبل در اختیار فرزند خود بگذارند.
- واضح درباره این موضوع صحبت کنید
والدین وظیفه دارند در هر سنی آموزش های لازم را به فرزندان خود انتقال دهند. زمانی که فرزند شما به سنین نوجوانی می رسد باید او را از تغییرات و مسائلی که ممکن است پشت سر بگذارد، آگاه کنید. برای مثال درباره روابط با جنس مخالف، خطرات اینگونه رابطه ها، مزایا، محدودیت ها و غیره به طور دقیق و واضح توضیح دهید. به این صورت حتی اگر پسر یا دختر نوجوان شما بخواهد وارد رابطه با جنس مخالف شود، از تمام خطرات و مسائل مرتبط با این موضوع آگاه است.
- آمادگی برخورد با فرزندتان را داشته باشید
هر خانواده ای که یک نوجوان در خانه دارد باید منتظر روزی باشد که فرزندش کنجکاوی های جنسی و عاطفی خود را آغاز کند. از طرفی هم بعد از رویارویی با این موضوع نباید عصبانی و سردرگم شوید، زیرا این مرحله یک روند بسیار عادی در مسیر رشد یک انسان است. پس لطفا برخود مسلط باشید و به جای سختی دادن به خود و فرزندتان، منبع آرامش او باشید.
توصیه ما به والدین عزیز این است که برای کنترل بهتر شرایط نوجوان خود با یک مشاور مناسب صحبت کنند. برای مثال یک مشاور خانواده می تواند شما را برای رویارویی با این سنِ فرزندتان آماده کند. علاوه بر این اگر زمانی شرایط سخت تری را در این موارد تجربه کنید، مشاور تکنیک های مناسبی در اختیارتان قرار می دهد تا اوضاع را به روال سابق برگردانید.
به همین منظور کلینیک پیروزی یکی از بهترین کلینیک های روانشناسی ایران خدمات خود را مراجعان عزیز ارائه می کند. شما می توانید از طریق مشاوره حضوری یا آنلاین با روانشناس های این مجموعه ارتباط بگیرید و به آسان ترین روش ها مشکل خود را حل کنید.