گفتار درمانی چیست؟ – روش های درمان اختلالات گفتاری
گفتار درمانی درمانی برای مشکلات در گفتار، زبان و بلع است. این دارو توسط یک متخصص گفتار درمانی ارائه می شود، همچنین به آن آسیب شناس گفتار زبان می گویند. گفتاردرمانی به استفاده صحیح از صدا و استفاده از ماهیچه ها برای ایجاد صداهای مناسب کمک می کند. این به مردم کمک می کند زبان را درک کنند و بیان کنند. گفتاردرمانی همچنین می تواند به فرد کمک کند بعد از سکته مغزی یا آسیب مغزی، دوباره بلعیدن را یاد بگیرد.
اختلالات گفتاری چیست؟
اختلال گفتاری به مشکلی در ایجاد صدا اطلاق می شود. اختلالات گفتاری عبارتند از:
- اختلالات مفصلی: اینها اشکال در ایجاد صدا در هجاها یا گفتن کلمات به اشتباه است تا حدی که شنوندگان قادر به درک مطلب نیستند.
- اختلالات روان بودن: این موارد شامل مشکلاتی از جمله لکنت زبان است که در آن جریان مکالمه با توقف غیرمعمول، تکرار کلمات جزئی یا طولانی شدن صدا و هجا قطع می شود.
- تشدید یا اختلالات صدا: اینها مشکلات مربوط به میزان صدا یا کیفیت صدا است که شنوندگان را از آنچه گفته می شود منحرف می کند. این نوع اختلالات همچنین ممکن است باعث درد یا ناراحتی کودک هنگام صحبت شود.
اختلالات زبان چیست؟
یک اختلال زبان به یک مشکل در درک یا کنار هم قرار دادن کلمات برای برقراری ارتباط ایده ها اطلاق می شود. اختلالات زبانی می تواند پذیرا یا رسا باشد:
- اختلالات پذیرایی: مشکلاتی در درک یا پردازش زبان است.
- اختلالات بیان: مشکلات در کنار هم قرار دادن کلمات، داشتن واژگان محدود یا عدم توانایی استفاده از زبان به روشی مناسب اجتماعی است.
- اختلالات شناختی-ارتباطی: مشكلات مهارتهای ارتباطی است که شامل حافظه، توجه، ادراک، سازماندهی، تنظیم و حل مشكلات است.
چه کسی گفتار درمانی را ارائه می دهد؟
درمانگران گفتار زبان (SLP) که غالباً گفتار درمانگر نامیده می شوند، در مطالعه ارتباطات انسانی، رشد و اختلالات آن آموزش می بینند. SLP مهارت های گفتاری، زبانی، شناختی- ارتباطی و دهانی/ تغذیه ای/ بلعشی را ارزیابی می کند. این به آنها اجازه می دهد تا مشکل و بهترین راه برای درمان آن را شناسایی کنند.
SLP ها چه کاری انجام می دهند؟
در گفتار درمانی، SLP برای غلبه بر مشکلات با کودک بصورت یک به یک، در یک گروه کوچک یا در کلاس کار می کند.
درمانگران از استراتژی های مختلفی استفاده می کنند، از جمله:
- فعالیت های مداخله زبان: SLP با کودک و بازی و گفتگو، با استفاده از تصاویر، کتاب ها، اشیا یا رویدادهای مداوم برای تحریک رشد زبان با کودک تعامل خواهد کرد. درمانگر ممکن است از واژگان و دستور زبان صحیح استفاده کرده و از تمرینات تکراری برای ایجاد مهارت های زبانی استفاده کند.
- مفصل درمانی: فن بیان یا تولید صدا شامل تمرینات صحیح مدل درمانی برای اصوات و هجا در کلمات و جملات برای کودک، اغلب در حین انجام فعالیت های بازی است. سطح بازی متناسب با سن و مربوط به نیازهای خاص کودک است. SLP به کودک نشان می دهد که چگونه برخی از صداها مانند صدای “ر” را ایجاد کند و ممکن است نحوه حرکت زبان برای ایجاد صداهای خاص را نشان دهد.
- درمان خوراکی حرکتی / تغذیه و بلع: SLP ممکن است از انواع تمرینات دهانی از جمله ماساژ صورت و تمرینات مختلف زبان، لب و فک برای تقویت عضلات دهان برای خوردن، آشامیدن و بلعیدن بهره بگیرند. SLP همچنین ممکن است برای افزایش آگاهی دهانی کودک در هنگام غذا خوردن و بلعیدن، بافت و درجه حرارت مختلف غذایی را معرفی کند.
اگر برای درمان اختلالات گفتاری به یک درمانگر نیاز دارید ما به شما درمانگران کلینیک روانشناسی پیروزی را پیشنهاد خواهیم داد. روانشناسان ما در تمامی روزهای هفته بصورت 24 ساعته آماده خدمات رسانی به شما عزیزان بصورت آنلاین، حضوری و تلفنی هستند.
درمان اختلالات گفتاری
کودکانی که به دلایل مختلف قادر به صحبت نیستند، به روش های ارتباطی جایگزین احتیاج دارند. مداخلات اولیه و SLP های پیش دبستانی به کودکان (و والدین آنها) می آموزد که چگونه تصاویر و زبان اشاره ساده آنها را قادر می سازد تا نیازهای خود را بیان کنند.
کودکان در سنین مدرسه ممکن است بتوانند از رایانه یا آی پد برای برقراری ارتباط از طریق متن یا سینت سایزر صدا استفاده کنند. علاوه بر این، گفتار درمانگرها می توانند از طریق دستگاه های مشابه، مهارت های گفتاری و زبانی را از طریق تعامل و انگیزه آموزش دهند.
چگونه والدین می توانند به کودکان کمک کنند؟
والدین کلید موفقیت کودک در گفتار یا زبان درمانی هستند. کودکانی که برنامه درمان را سریعتر و با طولانی ترین نتیجه به پایان می رسانند، کسانی هستند که والدین آنها در این امر دخیل بوده اند.
از درمانگر بپرسید چه کاری می توانید انجام دهید. به عنوان مثال، می توانید به کودک خود در انجام کارهای در منزل که SLP پیشنهاد می دهد، کمک کنید. این امر پیشرفت مداوم و انتقال مهارتهای جدید را تضمین می کند.
غلبه بر اختلال گفتاری یا زبانی نیاز به زمان و تلاش دارد. بنابراین مهم است که همه اعضای خانواده کودک را درک کرده و صبور باشند.
گفتار درمانی برای لکنت زبان
لکنت یک مشکل است که به طور معمول در دوران کودکی ایجاد می شود اما می تواند در بزرگسالی نیز ایجاد شود. لکنت معمولاً نوعی مشکل رفتاری تلقی می شود. گفتار درمانگران سعی می کنند به کودکان تکنیک های اصلاح لکنت زبان را که به نوبه خود به کنترل لکنت زبان کمک می کند، بیاموزند.
یک روش معمول که ممکن است در مورد کودک شما استفاده شود، آموزش دادن به او برای کنترل میزان گفتار است زیرا صحبت سریع می تواند لکنت را برای برخی از افراد بدتر کند. تمرین گفتار به روشی آرام و روان تر می تواند مفید باشد. همچنین می تواند برای کنترل تنفس مفید باشد.
حتی پس از درمان، افرادی که لکنت دارند ممکن است نیاز به جلسات پیگیری با گفتار درمانگر خود داشته باشند تا مشکل مجدداً تکرار نشود.
چرا برخی از کودکان به گفتار درمانی نیاز دارند؟
کودکان به دلایل زیادی ممکن است به گفتار درمانی نیاز داشته باشند، از جمله:
- اختلالات شنوایی
- تاخیرهای شناختی (فکری، تفکر) و یا سایر رشد
- عضلات ضعیف دهان
- گرفتگی صدا
- شکاف لب یا شکاف کام
- اوتیسم
- مشکلات برنامه ریزی حرکتی
- مشکلات بیان
- اختلالات روان بودن
- مشکلات تنفسی (اختلالات تنفسی)
- اختلالات تغذیه و بلع
- آسیب تروماتیک مغز
درمان باید در اسرع وقت شروع شود. کودکانی که زود درمان می کنند (قبل از 5 سالگی) نتایج بهتری نسبت به کسانی که دیرتر شروع می کنند، دارند.
این بدان معنا نیست که کودکان بزرگتر در درمان به خوبی عمل نخواهند کرد. پیشرفت آنها ممکن است کندتر باشد، زیرا آنها الگوهایی را آموخته اند که باید تغییر کنند. از این رو جهت مشاوره کودکان هرچه سریع تر به کارشناسان ما در کلینیک پیروزی مراجعه نمایید.