فواید و مضرات شب زنده داری/اثرات شب بیداری

اگر شما هم از آن دسته از افرادی هستید که نسبت به سایرین خواب شبانه کمتری دارید یا بنا به دلایلی مانند شغل خود مجبور به شب بیداری هستید، پیشنهاد می کنیم تا پایان این مقاله همراه ما باشید تا فواید و مضرات و به طور کلی تاثیراتی که شب بیداری می تواند در زندگی شما داشته باشد را در ادامه بررسی کنیم. به طور خلاصه شب بیداری اغلب دارای مضراتی می باشد که آسیب های آن بیشتر از فوایدش است و می تواند در طول زمان، بدن و عملکرد شما را دچار اختلال کند چرا که خواب شب یک عمل ضروری برای بازیابی بدن شماست و نداشتن خواب کافی شبانه می تواند سیستم ایمنی بدن را تهدید کند.

چه افرادی بیشتر دچار مشکل شب نخوابیدن می شوند؟

  • سالمندانی که به دلیل بالا رفتن سن و ابتلا به برخی بیماری ها نمی توانند خواب مداوم 8 ساعته داشته باشند.
  • افرادی که در طول روز می خوابند به خصوص کسانی که به خواب عصرانه عادت دارند، معمولا شب با دشواری به خواب می روند؛ حد کافی برای خواب عصرانه نیم ساعت است.
  • کسانی که در طول روز بیشتر از حد معمول به صفحه های نمایشی مانند گوشی، لب تاب، کامپیوتر و … نگاه می کنند.
  • کسانی که قبل از خواب عادت به مصرف نوشیدنی های کافئین دار دارند.

یک نکته جالب: محققان در بوداپست به این نکته پی برده اند که ماه می تواند بر اختلالات خواب و همینطور سلامت روانی انسان ها تاثیر بسزایی داشته باشد و معمولا زمان هایی که ماه کامل در آسمان می درخشد، خواب تمامی افراد کمی سبک تر از روزهای دیگر می شود.

شب رنده داری

عواملی که باعث شب بیداری می شوند

مصرف الکل

نوشیدن الکل به خصوص در ساعات شب، می تواند یکی از مهم ترین دلایل بیخوابی باشد.

نداشتن محیط مناسب برای خواب

محیطی که آن را برای خوابیدن انتخاب میکنید، باید به دور از سر و صدا باشد، دمای مناسبی داشته باشد و عوامل حساسیت زا در آن وجود نداشته باشد.

ورزش کردن و داشتن فعالیت های جسمانی سنگین در شب

هرگونه فعالیت سنگینی که موجب افزایش غیر عادی ضربان قلب شود، می تواند تمرکز بدن برای داشتن خواب راحت را از بین ببرد.

رژیم غذایی نامناسب

افرادی که مصرف بیش از حد کافئین را در رژیم غذایی روزانه خود دارند، بیشتر از بقیه در معرض شب زنده داری قرار دارند.

استرس و اضطراب

داشتن نگرانی و دلشوره و هرگونه مشکل روانی دیگر می تواند روند عادی خواب را به راحتی مختل کند.

عوارض خطرناک شب زنده داری برای بدن انسان

افراد زیادی عادت دارند که شب ها را کامل بیدار بمانند و در پی آن صبح ها بیشتر بخوابند اما باید به این نکته توجه کنید که شب بیداری عوارض زیادی در پی دارد که باید تک تک آنها را جدی بگیرید. برخی از عوارض آن شامل:

  • ایجاد اختلال در عملکرد ذهن
  • ابتلا به فشار خون
  • اختلالات روانی مختلف
  • افزایش یا کاهش وزن ناگهانی
  • ضعف سیستم ایمنی بدن
  • ایجاد اختلال در باروری
  • ابتلا به دیابت
  • امکان ابتلا به افسردگی
  • سردرد های مکرر پس از بیدار شدن
  • ناتوانی در تمرکز و توجه
  • بروز مشکلات گوارشی
  • بدخلقی و خشمگینی
  • مشکلات بینایی
  • ریزش مو و …

عوارض شب زنده داری

فواید شب زنده داری

شاید برای شما هم جالب باشد ولی افرادی که در شب ساعت های طولانی بیدار می مانند معمولا نسبت به دیگران هوش و حافظه بهتری دارند. افرادی که شب زنده داری می کنند اغلب زمان بیشتری را به فعالیت هایی مانند یوگا، کتاب خواندن و … می پردازند تا استرسی که در طول روز به آنها وارد شده است را از خود دور کنند تا بتوانند به یک آرامش ذهنی مطلوب برسند. طبق تحقیقات صورت گرفته افرادی که شب ها از دیگران دیرتر می خوابند و صبح ها از بقیه دیرتر بیدار می شوند، توانایی های ذهنی بهتری دارند، آنها همچنین دارای هوش خلاق بیشتری نسبت به سایرین هستند. اگر از این افراد آزمون خلاقیت بگیرید، می توانید شاهد نتیجه فوق العاده باشید. (البته همیشه در چنین موضوعاتی استثناهایی هم وجود دارند که نباید نادیده گرفته شوند.)

راه هایی برای داشتن خواب بهتر

اگر شما هم از آن دسته افراد هستید که شب ها دیرتر از سایر افراد به خواب می روید، یا خواب مداوم 8 ساعته ندارید، در طول خواب چند بار بیدار می شوید و به خواب رفتن مجدد برایتان سخت است باید هر چه سریع تر به دنبال راهکاری باشید که بتوانید این مشکل را برطرف کنید چرا که در صورت عدم درمان این مسئله، ممکن است به مشکلاتی که پیش تر اشاره کردیم، مبتلا شوید.

اگر به خواب عصر عادت کرده اید، پیشنهاد میکنیم این خواب بین 20 تا 30 دقیقه باشد. یک ساعت قبل خواب از نگاه کردن به هر وسیله الکترونیکی ای پرهیز کنید. دو ساعت قبل خواب نوشیدنی های کافئین دار مانند چایی یا قهوه اصلا مصرف نکنید.

برای کمک به خود برای خواب بهتر، در ساعات انتهایی شب شام نخورید به دلیل اینکه بر ترشح طبیعی هورمون ملاتونین تاثیر منفی می گذارد.

تکنیک های ریلکسیشن نیز می توانند به خواب بهتر در طول شب کمک زیادی کنند؛ مثلا می توانید نیم ساعت قبل از تایم خوابتان دوش آب گرم بگیرید، موسیقی های بی کلام گوش کنید یا کتاب بخوانید.

درمان شناختی رفتاری (CBT) یکی از موثر ترین روش های درمانی است که می تواند در درمان اختلالات خواب موثر باشد. در این گونه موارد (بی خوابی، کم خوابی، مشکل در به خواب رفتن و …) پیشنهاد ما به شما مشاوره فردی می باشد تا با بهره گیری از راهنمایی های مشاور بهداشت خواب بهتری داشته باشید؛ در جلسات مشاوره فردی راهکارهایی برای رفع این موارد به شما پیشنهاد می شود و علت دقیق و ریشه این مشکلات توسط مشاورین کلینیک پیروزی به صورت کامل بررسی خواهد شد.

راه هایی برای داشتن خواب بهتر

کلام پایانی

مرکز روانشناسی پیروزی به شما همراهان عزیز توصیه می کند که با ایجاد یک محیط خواب آرام، برنامه ریزی ثابت برای خواب، تمرین تکنیک های آرام سازی ذهن و بدن و در نهایت شرکت در جلسات مشاوره این مرکز، کیفیت خواب خود را بهبود بخشیده و  به همین ترتیب احتمال ابتلا به بیماری هایی که در اثر شب بیداری به وجود می آیند را به حداقل برسانید. ایجاد عادات سالم در جهت داشتن خواب شبانه بهتر، برای سلامت جسم و روان و داشتن عملکرد مطلوب در زندگی روزمره بسیار با اهمیت می باشد.

دریافت نوبت:

جهت دریافت مشاوره فردی از متخصصین و مشاورین کلینیک پیروزی کافی‌ست با شماره‌های زیر تماس بگیرید:

شماره تماس یپروزی: ۰۲۱۷۷۴۳۱۶۴۹
شماره تماس قیطریه: 02126456903

ساعات کار

روزهای هفته 8:00 – 17:00
پنج شنبه با هماهنگی
جمعه تعطیل

آخرین مطالب

  • شب رنده داری

فواید و مضرات شب زنده داری

مهر 26ام, 1403|بدون دیدگاه

فواید و مضرات شب زنده داری/اثرات شب بیداری اگر شما هم از آن دسته از افرادی هستید که نسبت به سایرین خواب شبانه کمتری دارید یا بنا به دلایلی مانند شغل خود مجبور به [...]

بازدید روزانه 4

ثبت قرار ملاقات

شما می‌توانید از طریق این دکمه، جلسه مشاوره تنظیم نمایید…