اختلال وحشت زدگی: علائم روش‎‌های رهایی از ترس‌های ناگهانی

اختلال وحشت زدگی به معنای حملات مکرر و وحشت یا اضطراب است. این حملات معمولاً با برخی از نشانه ‌های فیزیکی همراه هستند، مانند تپش قلب، تنگی نفس، سرگیجه، تعرق زیاد، تهوع و لرزش. در برخی از موارد، فرد احساس می ‌کند که خودش نیست و اعمال و واکنش ‌های بدنش تحت کنترل او نیست. این احساس به طور خاص زمانی ایجاد می ‌شود که فرد در موقعیت ‌هایی قرار می‌ گیرد که به نظر خود بی ‌دفاع و در معرض خطر است.

اغلب افراد زمانی که دچار اختلال وحشت می‌ شوند، احساس می ‌کنند که کنترل کاملی بر بدن خود ندارند و حتی ممکن است حس کنند که در حال از دست دادن ارتباط با محیط اطرافشان هستند. این اختلال می ‌تواند در موقعیت ‌های استرس‌ زا و در نتیجه تجارب فردی ایجاد شود. در این مقاله، به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت که چگونه اختلال  وحشت زدگی، حملات مکرر و وحشت را ایجاد می ‌کند و چه نشانه ‌هایی در بدن همراه آن است.

وحشت زدگی

اختلال وحشت زدگی چیست؟

همانطور که از نامش پیداست، بیماری پانیک یا اختلال وحشت زدگی یعنی حملات مکرر وحشت یا اضطراب. این حملات با بعضی نشانه های فیزیکی همراه هستند که پیش تر به آنها اشاره کردیم. اکثر مردم در زندگی خود حداقل یکبار به حمله پانیک دچار می شوند اما اختلال وحشت زدگی زمانی تشخیص گذاری می شود که حملات پانیک به طور دائم و غیر منتظره روی بدهند و تا یک ماه احتمال روی دادن دوباره آنها وجود داشته باشد. حملات پنیک برای بعضی افراد غیر قابل پیش بینی هستند ولی ممکن است برای دیگران با موقعیت ها یا رویدادهای خاص تداعی شود.

حملات پانیک ممکن است این گونه احساس شود:

  • گرگرفتی و تعریق
  • تپش قلب یا درد قفسه سینه
  • ترس از دیوانه شدن
  • سرگیجه یا احساس سبکی سر
  • احساس غیر واقعی بودن یا جدا شدن از خود
  • تنگی نفس یا مشکل در تنفس

اختلال وحشت زدگی چیست؟

شیوع اختلال وحشت ‌زدگی

طبق گزارش DSM-5، نرخ شیوع ۱۲ ماهه اختلال وحشت ‌زدگی در میان نوجوانان و بزرگسالان ایالات متحده و چند کشور اروپایی حدود ۲ تا ۳ درصد است. این اختلال در زنان تقریباً دو برابر شایع ‌تر از مردان است. همچنین شیوع آن در کودکان زیر ۱۴ سال کمتر از ۰.۴ درصد گزارش شده است. نرخ ابتلا در افراد مسن کاهش می ‌یابد.

بر اساس DSM-5، میانگین سن شروع اختلال وحشت‌ زدگی در آمریکا بین ۲۰ تا ۲۴ سالگی است. موارد بسیار کمی از این اختلال در دوران کودکی آغاز می ‌شود و شروع آن پس از ۴۵ سالگی غیرمعمول، اما ممکن است.

به نظر می ‌رسد که شیوع و نحوه بروز اختلال وحشت ‌زدگی تحت تأثیر تفاوت ‌های فرهنگی قرار دارد. برای مثال، در برخی کشورهای آسیایی مانند تایوان، شیوع این اختلال بسیار پایین است که احتمالاً به دلیل اجتناب افراد از پذیرش و اعلام مشکلات روانی است. با این حال، در برخی فرهنگ ‌ها، اختلال وحشت ‌زدگی ممکن است با علائم بسیار متفاوتی خود را نشان دهد.

شیوع اختلال وحشت ‌زدگی

چند باور نادرست درباره اختلال وحشت زدگی

باور نادرست: اختلال پانیک نتیجه تلقین است و فرد باید خودش را کنترل کند.

واقعیت: خیر! اختلال پانیک ناشی از اختلال در عملکرد مغزی است و مانند سایر بیماری ‌ها نیاز به درمان دارویی و غیردارویی دارد.

باور نادرست: اختلال پانیک کشنده است و ممکن است منجر به سکته قلبی یا مرگ شود.

واقعیت: خیر! حمله پانیک به خودی خود هیچ خطر مرگ، سکته قلبی یا عوارض جدی دیگری ندارد.

باور نادرست: برای کنترل حمله پانیک، فرد باید حتماً به بیمارستان مراجعه کند و از داروهای تزریقی استفاده کند.

واقعیت: خیر! با مصرف منظم داروها و استفاده از مهارت‌ های آموخته ‌شده، حملات پانیک در هر مکانی به‌ راحتی قابل مدیریت هستند.

باور نادرست: اختلال پانیک قابل درمان نیست.

واقعیت: خیر! اختلال پانیک به درمان به ‌خوبی پاسخ می ‌دهد. درمان باعث کاهش شدت و تعداد حملات و عوارض ناشی از آن می ‌شود و به بهبود کیفیت زندگی کمک می ‌کند.

نکته مهم:

اختلال پانیک به‌ تنهایی مخرب نیست اما عوارض ناشی از آن، مانند ترس شدید، اجتماع‌ هراسی و افسردگی، می ‌توانند به ‌شدت کیفیت زندگی را کاهش دهند و تمام جنبه‌ های زندگی فرد را تحت تأثیر قرار دهند. بنابراین درمان این اختلال باید در اسرع وقت آغاز شود.

باورهای نادرست اختلال وحشت زدگی

6 راه متوقف کردن حمله پنیک در لحظه

  1. دست هایتان را تا مچ زیر آب سرد بگیرید.
  2. یک چیز ترش مثل لیمو مزه کنید.
  3. تکنیک دم و بازدم را انجام دهید.
  4. یک چیز سرد مثل قالب یخ را روی مچ دست، گردن و صورتتان بگذارید.
  5. چند دقیقه روی زمین دراز بکشید.
  6. یک بوی قوی یا آرامبخش را استشمام کنید.

537

 به عبارتی 5.3.7 یکی از تکنیک ‌های جادویی، برای کاهش اضطراب و رفع حمله پنیک است

5 ثانیه نفستو داخل ببر (دم). 3 ثانیه نگه دار در سینه. 7 ثانیه آرام بیرون بده نفستو(بازدم)

این عمل به مدت ۵-۱۵ دقیقه انجام شود، بهتر است قبل از اوج گرفتن اضطراب انجام شود.

روش‌ های درمان اختلال وحشت ‌زدگی

درمان دارویی

یکی از روش‌ های معمول برای درمان این اختلال، دارو درمانی است. اگرچه این روش در بسیاری از موارد کمک‌ کننده است ولی پژوهش ‌ها نشان داده ‌اند که درمان دارویی نمی ‌تواند به طور کامل از بازگشت اختلال جلوگیری کند.

درمان‌‌های روان‌ شناختی

بر اساس تحقیقات، رویکردهای روان ‌شناختی به نظر مؤثرتر و پایدارتر از درمان ‌های دارویی هستند. این درمان ‌ها برای افرادی که به دلایل مختلف نمی‌ خواهند دارو مصرف کنند یا شرایط استفاده از دارو را ندارند، گزینه‌ های مناسبی به شمار می ‌روند.

  1. درمان با ذهن ‌آگاهی

در این روش، فرد یاد می‌ گیرد تا با قضاوت نکردن نسبت به افکار و احساسات خود، تنها به آنچه در لحظه در حال وقوع است توجه کند. این نوع آگاهی باعث می‌ شود تا فرد بتواند کنترل بیشتری بر افکار خود داشته باشد. بسیاری از افراد مبتلا به اختلال وحشت ‌زدگی به دلیل افکار خودکار منفی که در ذهنشان ایجاد می‌ شود، از ترس و اضطراب بیشتری رنج می ‌برند. با کمک ذهن ‌آگاهی، فرد می‌ تواند به درستی ارزیابی کند که آیا خطر واقعی است یا خیر و اینگونه از افکار منفی که به افزایش اضطراب کمک می‌ کنند، رها شود.

  1. نوروفیدبک

یکی دیگر از روش‌ های درمانی مؤثر، نوروفیدبک است. در این روش از ابزارهای پیشرفته برای نمایش فعالیت ‌های مغزی استفاده می ‌شود. با مشاهده آنچه که در مغز فرد در حال رخ دادن است، او می ‌تواند مشکلات و الگوهای نادرست مغزی خود را شناسایی کرده و در جهت اصلاح آن ‌ها اقدام کند. پژوهش ‌ها نشان داده ‌اند که نوروفیدبک می‌ تواند به کاهش اضطراب و افزایش اعتماد به نفس کمک کند.

  1. درمان‌های شناختی

در درمان ‌های شناختی، به فرد آموزش داده می‌ شود که چگونه افکار منفی و اضطراب ‌آور خود را شناسایی و کنترل کند. این روش شامل تکنیک ‌هایی مانند کنترل تنفس است که به فرد کمک می ‌کند تا هنگام وقوع حملات اضطرابی آرامش خود را حفظ کند. در مرحله بعد، فرد تحت حمایت درمانگر قرار می‌ گیرد تا با شرایطی که از آن ‌ها می ‌ترسد، روبه ‌رو شود و یاد بگیرد که چگونه با این ترس ‌ها به شکلی منطقی و کنترل‌ شده برخورد کند.

این روش ‌های درمانی می‌ توانند به شما کمک کنند تا زندگی خود را از ترس و اضطراب رها کرده و کیفیت زندگی بهتری داشته باشید.

درمان اختلال وحشت زدگی

کلام پایانی

درمان حمله پانیک می ‌تواند به کاهش شدت و دفعات بروز علائم کمک کرده و کیفیت زندگی شما را در زمینه‌ های مختلف بهبود بخشد. بسته به شرایط سلامت و ترجیحات شخصی شما، ممکن است درمان شامل روان‌ درمانی، دارودرمانی یا ترکیبی از هر دو باشد.

در صورتی که به مشاوره با متخصص سلامت روان نیاز دارید، می‌توانید به وب ‌سایت کلینیک روانشناسی پیروزی مراجعه کرده و با بهترین پزشکان متخصص از جمله روانشناس آنلاین مشاوره کنید. مرکز مشاوره پیروزی همچنین این امکان را فراهم آورده است که از طریق سیستم نوبت‌دهی آنلاین، برای مراجعه حضوری به روانشناس یا روانپزشک مورد نظر خود نوبت بگیرید و مشاوره ‌های لازم را دریافت کنید.

دریافت نوبت:

جهت دریافت مشاوره فردی از متخصصین و مشاورین کلینیک پیروزی کافی‌ست با شماره‌های زیر تماس بگیرید:

شماره تماس یپروزی: ۰۲۱۷۷۴۳۱۶۴۹
شماره تماس قیطریه: 02126456903

ساعات کار

روزهای هفته 8:00 – 17:00
پنج شنبه با هماهنگی
جمعه تعطیل

آخرین مطالب

  • نحوه برخورد پدر با اشتباه فرزند

اهمیت نقش پدر در تربیت فرزند و سلامت روان کودک چیست؟

اسفند ۲۴ام, ۱۴۰۳|بدون دیدگاه

نقش پدر در تربیت فرزند و سلامت روان کودک به دلیل اهمیت ویژه نقش مادری، برای مدت‌های طولانی تمرکز پژوهش‌ها در زمینه تأثیر والدین بر رشد کودکان، عمدتاً بر مادران بوده است. با این [...]

  • درباره اختلال نارکولپسی

علائم اختلال نارکولپسی: چگونه بفهمیم دچار این اختلال هستیم؟

اسفند ۲۳ام, ۱۴۰۳|بدون دیدگاه

درباره اختلال نارکولپسی اختلال نارکولپسی یک اختلال عصبی است که با خواب ‌آلودگی مفرط روزانه و حملات ناگهانی خواب همراه است. برخی مبتلایان علاوه بر خواب ناگهانی، دچار ضعف ناگهانی عضلانی یا کاتاپلکسی نیز [...]

بازدید روزانه 3

ثبت قرار ملاقات

شما می‌توانید از طریق این دکمه، جلسه مشاوره تنظیم نمایید…