تاثیر ورزش بر سلامت روان

تاثیر ورزش برسلامت روان یکی از مواردی‌ست که شاید کم‌تر درباره آن شنیده باشیم در واقع، قطعا همه ما با فواید ورزش برای بدن و سلامت جسمی آشنایی داریم و شنیده ایم که چقدر ورزش برای سلامت قلب و خوب کار کردن آن، بهبود مفاصل و … مفید است ولی آیا از تاثیرات ورزش بر سلامت روان هم اطلاع دارید؟

شاید برایتان جالب باشد، تحقیقات نشان داده اند، افرادی که در طول روز زمانی را برای ورزش کردن اختصاص می دهند، معمولا از اوضاع روحی روانی بهتری برخوردار هستند و کمتر به اختلالات روانی مبتلا می شوند.

نه تنها ورزش باعث پیشگیری از بیماری های روانی می شود بلکه خود نوعی درمان جهت بهبود برخی اختلالات مانند اضطراب و افسردگی نیز به شمار می آید.

تاثیر ورزش بر سلامت روان | کلینیک روانشناسی پیروزی

نقش ورزش در تامین سلامت روانی

در تحقیقات انجام شده بر روی اثر ورزش بر سلامت روانی کودکان، مشخص شد فعالیت بدنی نقش مهمی در برقراری سلامت کودکان بیمار دارد. همچنین در سال 1991 بر اساس تحقیقی که انجام گرفت، مشخص شد تمرینات هوازی عامل مهمی در کاهش آثار استرس است.

علاوه بر این مشخص شد، ورزش تاثیر بسیاری در آرام کردن افراد مسن بستری و غیر بستری، از نظر علائم اضطراب، افسردگی، خلق و خو و واکنش های ناشی از فشار های روانی دارد.

بر اساس یافته های براندون نیز تمرینات هوازی نقش مهمی در کاهش استرس دارد. در سال 1990 مشخص شد تمرین ورزشی سبب بهبود خلق و خو و سلامت روان و افزایش خودباوری و اعتماد به نفس می شود.

پرانک و همکاران در سال 1995 مشخص کردند تمرین شدید می تواند مزایای زیادی بر روی خلق و خو و رفتار داشته باشد و با کم کردن استرس، تنش و افزایش اعتماد به نفس ارتباط دارد.

تاثیر ورزش بر سلامت روان | کلینیک روانشناسی پیروزی

ارتباط ورزش با افسردگی

مطالعات انجام شده حاکی از آن است که ورزش قادر به درمان افسردگی می باشد.
مطالعه ای در دانشگاه هاروارد انجام شده که نشان داد روزانه 15 دقیقه دویدن یا یک ساعت پیاده روی در طول روز می تواند تا 26 درصد خطر ابتلا به افسردگی ماژور را در افراد کاهش دهد.
ورزش کردن علاوه بر کاهش علائم افسردگی می تواند از عود مجدد این بیماری نیز جلوگیری کند.
ورزش با ایجاد برخی تغییرات در مغز، باعث کاهش التهاب و ایجاد الگوی فعالیتی جدید می شود که تمامی این موارد در نهایت منجر به احساس آرامش و شادی در افراد می شوند.
اندورفین ماده شیمیایی موجود در مغز است که می تواند روحیه شما را تقویت کند که ورزش باعث ترشح این ماده نیز می شود.
ورزش 5/1 برابر بهتر از دارو برای افسردگی مناسب است. دانشمندان استرالیایی گفته اند که ورزش باید درمان اصلی افسردگی باشد.
آنها مطالعه ای انجام دادند که طبق آن مشخص شد، داشتن فعالیت بدنی به مدت 12 هفته یا کمتر علائم افسردگی و اضطراب را کاهش داده و در برخی بیماران حتی سلامت روان را به طور کلی بهبود می بخشد.
فعالیت نداشتن در دوران کودکی به افسردگی در دوران بزرگسالی منجر می شود. رابطه بین رفتارهای بدون تحرک بدنی و وضعیت ضعیف سلامتی به خوبی مشخص شده است ولی به تازگی نتایج یک مطالعه نشان داده که نداشتن فعالیت بدنی می تواند بر سلامت روانی کودکان در سال های بعدی زندگی تاثیر بگذارد.
محققان دانشگاه (کالج لندن) به این نتیجه رسیدند که نوجوانان رده سنی 12 تا 16 سالی که کم تحرک هستند، در دوران 18 سالگی به بعد در معرض ابتلا به بیماری افسردگی قرار می گیرند.
مطالعاتی که در سال های دورتر انجام شده نشان داده اند که عدم فعالیت فیزیکی در دوران کودکی با افزایش خطر ابتلا به بیماری های جسمی مانند چاقی، بیماری قلبی عروقی و … در دوران بزرگسالی ارتباط مستقیم دارد اما ارتباط بین رفتارهای بدون تحرک در نوجوانی و بروز مشکلات در سلامت روانی آنها کمتر مورد مطالعه های تخصصی قرار گرفته، به هر حال دانشمندان معتقدند که انجام مرتب فعالیت های ورزشی می تواند از ابتلا به افسردگی پیشگیری کند.
نتایج این مطالعه حاکی از افزایش رفتارهای بدون تحرک و کاهش فعالیت های سبک در دوران نوجوانی بود که هر دو آنها موجب بروز علائم افسردگی در 18 سالگی و سال های بعدی آن شدند.
بر اساس نتایج این مطالعه، انجام فعالیت های ورزشی متوسط تا شدید عامل پیشگیرانه ای برای ابتلا به افسردگی در سال های بعدی زندگی است.
محققان خاطر نشان کرده اند که اهمیت ورزش بر سلامت روان هر سال روشن تر می شود. ورزش با کاهش علائم افسردگی از جمله تقویت حالت روحی و توجه، تنظیم خواب و افزایش عزت نفس ارتباط دارد.
ورزش در فضای باز و قرار گرفتن در طبیعت با افزایش احساس سلامتی دارای ارتباط است.
(منبع: سایک نیوز)

تاثیر ورزش بر سلامت روان | کلینیک روانشناسی پیروزی

آیا ورزش موجب کاهش استرس می شود؟

تجربه استرس در طولانی مدت می تواند باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن شده و فرد را در برابر بسیاری از بیماری ها مانند سرما خوردگی، آنفولانزا، انواع عفونت ها و … آسیب پذیر کند.
یکی از مهم ترین کارهای توصیه شده، ورزش کردن است. ورزش تقریبا به هر شکلی که انجام شود، می تواند به عنوان عامل تسکین دهنده استرس عمل کند.
فعال بودن و فعالیت کردن می تواند تسکین دهنده های طبیعی (اندروفین) را در بدن ما تقویت کرده و ذهن را از مشغول شدن به نگرانی های روزمره باز دارد.
همچنین می تواند روحیه ما را بهبود بخشد، علائم مرتبط با اضطراب را کاهش دهد و خوابمان را که اغلب توسط استرس مختل می شود، تنظیم کند و از این راه باعث کاهش استرس و احساس بهتر در ما شود.
بنابراین توصیه روانشناسان کلینیک پیروزی این است که هر روز هر مقدار که می توانید ورزش کنید، البته شاید خیلی ها تصور کنند ورزش کردن یعنی باشگاه رفتن یا انجام یک ورزش خاص مانند بدنسازی که این تصور اشتباه است.
شما در طول روز می توانید نیم ساعت پیاده روی کنید، چند حرکت کششی و نرمشی در منزل انجام دهید یا هر نوع فعالیتی که باعث تحرک و تنفس سریع تر می شود را انجام دهید.
هیچ کتاب یا تحقیقی در خصوص اختلالات اعصاب و روان وجود ندارد که در آن به نقش ورزش اشاره نکرده باشد!

تاثیر ورزش بر سلامت روان | کلینیک روانشناسی پیروزی

بحث پایانی

در این مقاله سعی کردیم تاثیر ورزش بر سلامت روان و افزایش عملکرد را تا حدودی برای شما روشن کنیم
همانطور که گفتیم تحرک و فعالیت بدنی تاثیر بسزایی بر پیشگیری و حتی بهبود برخی اختلالات روانی دارد.
ورزش کردن با اثرگذاری بر برخی از هورمون های بدن، نشاط و شادی فراهم کرده و باعث می شود فرد ارتباط بهتری با سایرین داشته باشد.
حتی در صورت انجام حرکات ورزشی ساده ولی مستمر در طی مدت زمانی کوتاه متوجه تاثیر آن روی خلق و خوی خود خواهید بود.
چنانچه با ورزش نتوانستید در جهت بهبودی افسردگی یا اضطراب قدم بردارید، مشاوره با روانشناس یا روانپزشکان مرکز پیروزی قطعا تاثیرگذار خواهد بود چرا که تیم ما دارای تجارب موفق زیادی در این زمینه بوده است.

دریافت نوبت:

جهت دریافت مشاوره فردی از متخصصین و مشاورین کلینیک پیروزی کافی‌ست با شماره‌های زیر تماس بگیرید:

شماره تماس یپروزی: ۰۲۱۷۷۴۳۱۶۴۹
شماره تماس قیطریه: 02126456903

ساعات کار

روزهای هفته 8:00 – 17:00
پنج شنبه با هماهنگی
جمعه تعطیل

آخرین مطالب

  • آدم نفهم

آدم‌های نفهم چه ویژگی دارند؟

آبان ۳۰ام, ۱۴۰۳|بدون دیدگاه

از کجا بفهمیم آدم نفهمی هستیم؟ در زندگی همه ما انسان ها دوره ای وجود داشته که تصور کنیم تمامی آدم های دور و اطرافمان در امور خود نهایت حماقت را به کار می [...]

بازدید روزانه 1

ثبت قرار ملاقات

شما می‌توانید از طریق این دکمه، جلسه مشاوره تنظیم نمایید…