روانشناسی زرد
روانشناسی زرد مفهومی است که امروزه در بسیاری از مسائل مختلف مربوط به روانشناسی به چشم میخورد. روانشناسی زرد در غالب اوقات توسط پایه های علمی و اصول و مفاهیم منطقی پشتیبانی نمی شود. در این رویکرد، بیشتر یک سری تئوری ها و رویکردهای مختلفی که به صورت زودگذر حلال مشکلات هستند، به چشم میخورد. برخی از آزمون های روانشناسی ساده در حوزه های متنوع، بعضی کتاب های انگیزشی پرفروش، یک سری کارگاه ها و کنفرانس ها جزو روانشناسی زرد هستند که به عنوان یک رویکرد سطحی و غیر علمی به حل مشکلات می پردازند و سعی بر امید و انگیزه دادن واهی به افراد را دارند.
بررسی دقیق مفهوم روانشناسی زرد
روانشناسی زرد (POPULAR PSYCHOLOGY) هر نوع مطلب غیر علمی و عامه پسندی می باشد که امروزه از سوی بسیاری از افراد غیر متخصص ارائه می شود و عاری از هر نوع پایه و اساس علمی است. این مطالب در فضای مجازی و وبینار ها بسیار دیده می شود که تاکید آنها بر این است که انسان موجود فوق العاده قدرتمندی می باشد که هر چیزی را اراده کند، به سمت خود جذب خواهد کرد. روانشناسی زرد سعی دارد افراد را قانع کند که رسیدن به خوشبختی آسان است و برای رسیدن به هر چیزی فقط نیاز است که از ته دل آن را آرزو کنیم! البته ناگفته نماند متاسفانه این نوع روانشناسی دارای دوستداران بسیاری است و افراد زیادی را به خود جذب نموده.
انواع روانشناسی زرد
- برخی وبلاگ های روانشناسی که توسط افراد غیر متخصص نوشته شده اند.
- برخی از کانال های یوتیوب
- کتاب های خودآموز که شواهد علمی ندارند.
- محصولات خود یاری بدون پایه علمی
- بعضی برنامه های تلویزیونی که توسط غیر روانشناسان تولید شده اند.
- برخی از انجمن های اینترنتی
نشانه های روانشناسی زرد
- مطالب ذکر شده صرفا انگیزشی هستند و شواهد علمی ندارند.
- عدم شفافیت در ارائه اطلاعات
- فرد ادعای تخصص در درمان را داشته باشد اما این مورد در رزومه اش وجود نداشته باشد.
- ارائه توصیه های کلی
- به مدرک، صلاحیت یا گواهی خاصی اشاره نشده باشد.
- تمرکز بر راه حل های ساده و سریع
- تجویز نسخه مشترک برای همه
(موارد ذکر شده صرفا به عنوان زنگ خطر تلقی می شوند و لزوما در همه موارد صدق نمی کنند.)
تفاوت روانشناسی زرد با روانشناسی تخصصی
روانشناسی زرد و روانشناسی تخصصی تفاوت های بسیاری دارند که هدف آنها، از مهم ترین موارد تفاوتشان است.
اصرار روانشناسی زرد بر این مسئله است که هر شخصی به تنهایی توانایی حل تمامی مشکلات را خواهد داشت یعنی عملا قصد نادیده گرفتن عوامل بیرونی را دارد و موفقیت را صرفا وابسته به عملکرد خود شخص می داند. این نظریه در روانشناسی واقعی نادرست است چرا که همه ما به خوبی می دانیم برای رسیدن به موفقیت عوامل محیطی، شرایطی که در آن زندگی میکنیم، پشتیبانی خانواده و … تاثیر گذار خواهد بود مثلا فردی که به یک اختلال مبتلا می شود، به تنهایی نمی تواند مشکل خود را برطرف کند و باید از افراد خبره در این حوزه کمک بگیرد.
افزایش انگیزه و خوش بینی در میان مردم امری پسندیده است که در روانشناسی مثبت گرا هم شاهد این مسئله هستیم اما برای ایجاد انگیزه و امید دادن هم باید حد افراط و تفریط را رعایت کنیم زیرا از نظر علم تخصصی روانشناسی، امید کاذب داشتن، افراد را از تلاش و کوشش باز می دارد و آنها را به حالت منفعل در می آورد که فقط منتظر رسیدن روزهای خوش هستند.
به طور کلی هدف روانشناسی زرد، افزایش درآمد از طریق رویا فروشی به افراد است در حالی که غایت روانشناسی واقعی، کمک منطقی به افراد برای ریشه یابی دقیق و حل مشکلاتشان می باشد.
دلیل جذاب بودن روانشناسی زرد برای مردم
در این روز ها درصد تقریبا زیادی از مردم با انواع اختلالات روحی روانی دست و پنجه نرم می کنند همین موضوع فرصت را برای روانشناسان زرد فراهم میکند تا با مطالب فوق انگیزشی و غیر علمی و بسیار ساده، افراد را به خود جذب کنند. همانطور که میدانیم تعرفه مراکز روانشناسی تقریبا بالاست، روانشناسان زرد در ابتدا سعی میکنند در ازای دریافت هزینه کمتر نسبت به کلینیک های تخصصی، مخاطب جذب کنند؛ از طرفی دیگر تلاش روانشناسان زرد بر این است که یک سری راه حل های کوتاه مدت برای مبارزه با چالش ها پیشنهاد کنند که مردم هم معمولا این روش ها را بر روش های طولانی مدت ترجیح می دهند اما شاید در جریان نباشند که این نوع روش درمان، تاثیری سطحی و بسیار زود گذر دارد و نمی تواند مشکلات را عمیقا حل کند. برای ریشه یابی، درمان تخصصی اختلالات و پیشگیری از مشکلات آینده می توانید از مشاوران حاذق مرکز پیروزی کمک بگیرید و در جلسات مشاوره فردی شرکت نمایید.
چطور از روانشناس زرد به روانشناس متخصص تبدیل شویم؟
به عنوان اولین قدم می بایست ضعف و کمبود های خود را پیدا کنید و بپذیرید که برای متخصص شدن نیاز به معلومات تخصصی بیشتری دارید که رسیدن به این معلومات صرفا با مطالعه چندین کتاب یا شرکت در کارگاه های آموزشی میسر نخواهد شد. بعد از دریافت مدرک آکادمیک، می بایست زیر نظر یک پزشک ماهر دوره های تخصصی را بگذرانید و همزمان از منابع آموزشی معتبر هم کمک بگیرید. منابع تایید شده از سوی بنیاد های علمی معتبر مانند انجمن روانشناسی آمریکا ارائه می شوند.
سخن پایانی
روانشناسی زرد هم در ایران و هم در برخی از کشورهای دیگر بسیار رایج شده است. این نوع روانشناسی سعی می کند در کوتاه ترین زمان ممکن مشکلات را حل کند. البته باید توجه کنیم این محتواها همیشه هم بی تاثیر نیستند و در برخی مواقع ممکن است با ایجاد جرقه ای از امید، سرآغاز تغییرات مثبتی در زندگی افراد باشند. این وظیفه ما است که با هوشیاری و درایت، صلاحیت افراد را بسنجیم و از توصیه های روانشناسی زرد استقبال کنیم یا دست رد به سینه آنها بزنیم!
دریافت نوبت:
شماره تماس یپروزی: ۰۲۱۷۷۴۳۱۶۴۹
شماره تماس قیطریه: 02126456903
ساعات کار
روزهای هفته | 8:00 – 17:00 |
پنج شنبه | با هماهنگی |
جمعه | تعطیل |
تماس:۰۲۱-۷۷۴۳۱۶۴۹
آخرین مطالب
فرسودگی شغلی و روشهای درمان آن
فرق استرس و فرسودگی شغلی چیست؟ فرسودگی شغلی معمولا با احساساتی مانند خستگی، استرس مداوم، بی انگیزگی نسبت به انجام امور و ... خود را نمایان می کند. مطابق با تحقیقات بدست آمده، تعداد [...]
هدف از مشاوره شغلی چیست و چه اصولی دارد؟
مشاوره شغلی همانطور که می دانید با توجه به تغییرات پیش آمده و پیشرفت تکنولوژی، در جامعه امروزی مشاغل گسترده با تنوع بالا به وجود آمده است که همین گستردگی تا حدی باعث سردرگمی [...]