ارتباط احتمالی بین فتیش و تروما
فتیش یا اختلال فتیشیسم جنسی را می توان به عنوان یک کشش جنسی شدید به یک شی یا یکی از اعضای بدن، تعریف کرد. این اختلال گاهی آنقدر پیش رفته و شدید شده که موجب خجالت و شرمندگی شخص مبتلا به آن می شود. برای درمان فتیش جنسی می توانید از متخصصان مرکز روانشناسی پیروزی در شرق تهران کمک گرفته تا علاوه بر رسیدن به آگاهی در رابطه با فتیش، جهت درمان، اقدامات لازم را انجام دهید. در حال حاضر، گمانه هایی در رابطه با ارتباط بین فتیش و تروما بیان شده اند، که در این مقاله علاوه بر تعریف دقیق فتیش و تروما و درمان این دو، به ارتباط بین فتیش و تروما اشاره خواهیم کرد.
فتیش چیست؟
فتیشیسم به معنای ابراز میل جنسی و کشش جنسی شدید نسبت به شی بی جان مانند شانه، پارچه و یا یکی از اندام های غیر جنسی بدن مانند ناف، پا و … می باشد. امروزه فتیش پا و افرادی که به این نوع فتیشیسم مبتلا می باشند رو به افزایش است.
طبق راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی، نشانه های فتیشیسم باید حداقل به مدت 6 ماه به طول بیانجامند و به طور کلی باعث اختلال در عملکرد اجتماعی، شغلی یا سایر حوزه های زندگی شوند که در صورت تشخیص پزشک و روانشناس مربوطه، می بایست درمان به صورت تخصصی آغاز شود.
روانشناس و روانپزشکان مرکز روانشناسی پیروزی در شرق تهران، با استفاده از تکنیک های به روز، قادر به تشخیص دقیق این اختلال و درمان به صورت تخصصی و در کوتاه ترین زمان ممکن می باشند. همچنین با بررسیهای دقیق به ارتباط بین فتیش و تروما پیی میبرند.
تروما یعنی چه؟
تروما به معنی وارد شدن هرگونه ضربه، ایجاد حادثه، شوک و … به بدن شده که آسیب آن ممکن است به جسم یا روح و روان وارد شود و اثرات مختلفی در روان افراد بگذارد. همچنین تروما قادر است شما را درگیر احساسات ناراحت کننده، خاطرات تلخ و حتی اضطراب کند که در طول زمان آسیب زننده باشند. می توان گفت تروما یا همان ضربه روحی روانی در نتیجه رویدادهای ناراحت کننده و استرس زایی به وجود می آید که می تواند احساس امنیت افراد را از بین ببرد و حتی باعث شود افراد در برخی از مواقع به صورت ناخودآگاه احساس خطر کنند. اگر شما هم درگیر ترومایی هستید که قادر به رفع آن نمی باشید، پیشنهاد میکنیم از خدمات مرکز روانشناسی پیروزی استفاده نمایید تا علاوه بر شناسایی تروما، اثرات آن را به حداقل برسانید و ارتباط بین فتیش و تروما را بفهمید و روشهای درمان آن را را به کار گیرید.
گمانه هایی در مورد ارتباط بین فتیش و تروما
فتیش گاهی در ارتباط تنگاتنگ و چند مرحله ای با فضای تروماتیک شکل می پذیرد؛ آن هنگامی که اُبژه بیش از حد ترسناک شده و لاجرم بدی های او بر خوبی هایش در ذهن کودک مسلط می گردد، کودک مجبور به تکه تکه نمودن اُبژه شده و سپس تکه ای از اُبژه که تصور می کند عامل اصلی آسیب به اوست را به عنوان فتیش برمی گزیند. برای مثال در فتیش پا، ممکن است کودک پای مادر را عامل اصلی آسیب به خود ادراک کند؛ اینکه هر بار مادر برای تحقیر، تهدید یا کتک زدن کودک، به وسیله پاهای خود به سمت کودک آمده یا با هدف طرد و بی اعتنایی از او فاصله گرفته است سبب می شود تا در فانتزی این عضو از بدن، عامل اصلی آسیب ادراک شود.
در مرحله بعد، کودک با اروتیک نمودن آن تکه (پا)، نه تنها بر آن تکه ی آسیب زا سلطه پیدا می کند، چرا که همیشه جزئی از وجود اُبژه قابل کنترل تر است تا کل اُبژه و تمامیت آن؛ بلکه به وسیله ی شهوانی ساختن آن تکه (پا)، او می تواند خشم خود را به اُبژه تحت سلطه ی خویش قرار دهد. لذا گاهی فتیش تبدیل به ابزار کنترل نمودن خشم به اُبژه از طریق اروتیک نمودن آن (خشم) می شود؛ اُبژه ای که از خشم ورزیدن به او می ترسیم، هم به دلیل ترس از آسیب به او و هم ترس از انتقام او، حالا تبدیل به دوست داشتنی ترین پارت اُبژه می شود!
در واقع در فتیش، ما با نوعی از reaction formation مواجهیم؛ خشم به اُبژه تبدیل به عشق به او می شود و این گونه از اُبژه در برابر خشم شدید سوژه جلوگیری می شود! حتی تصور می شود در فتیش، ما با جلوگیری کردن از دیدن چهره و کل بدن اُبژه و تمرکز بر تکه ای از بدن او، از بروز خشم خود به اُبژه جلوگیری می نماییم؛ شبیه کسی که لب ساحل از دیدن ساختمان هایی که نزدیک ساحل به صورت بی رویه در حال ساخته شدن است و لذا سبب تغییر منظره ی طبیعی ساحل شده اجتناب ورزیده و صرفا به دریا می نگرد تا بتواند از خشم، ناامیدی و غمی که با دیدن آن پیشروی های ساختمان ها و تخریب ساحل در او فوران می کند اجتناب نماید.
از طرفی مکانیزم و داینامیک موجود در فتیش بسیار شبیه به وسواس کثیفی –پاکی عمل می کند؛ در وسواس، بدی اُبژه به میکروب و کثیفی در محیط اطراف تبدیل و پرتاب می شود (پروجکشن بدی به بیرون)؛ حالا فرد می تواند به جای سر و کله زدن با اُبژه ی خطرناک آسیب رسان که به هیچ عنوان قابل پیش بینی و کنترل نیست با ایده ی (کثیفی) که در مقایسه با اُبژه به مراتب ساده تر قابل شناسایی و کنترل است درگیر شود.
شاید بتوان گفت فتیش مصالحه ای است میان عشق به اُبژه و خشم به او؛ گویی در رابطه عاطفی هنگامی که فرد از طریق فتیش مورد نظرش به اُبژه (شریک عاطفی) نزدیک می شود، هم می تواند با میل ورزیدن به آن تکه از بدن، حس دلبستگی خویش را به اُبژه ابراز نماید و هم همزمان با این کار تنفر خود را نیز به او تجربه کند؛ اینکه من پاها، موها یا گوش تو را می خواهم و نه (خود تو) را! در وسواس نیز ماجرا همین است، درگیری و شک دائمی میان عشق به اُبژه یا خشم به او!
درمان انحرافات جنسی مانند فتیشیسم
مبتلایان به انحرافات جنسی به طور مکرر در رفتار انحرافی خود گرفتار هستند و قادر به کنترل تکانه خود نمی باشند. در درمان انحرافات جنسی هم روش های روان شناختی و هم زیست شناختی مورد استفاده قرار گرفته اند که در زیر به آنها اشاره می شود.
یکی از معمول ترین روش هایی که در درمان انحرافات جنسی به کار گرفته می شود، روان درمانی بینش مدار می باشد. در این روش درمانی بیمار فرصت این را پیدا می کند که پویایی های خود را دریافته و اتفاقاتی را که به بروز انحرافات جنسی منجر شده است، بشناسد.
از روش های درمانی دیگر رفتار درمانی می باشد که برای الگوی آموخته شده ی در انحرافات جنسی مورد استفاده قرار می گیرد. محرک های مضر همزمان با تکانه ها به کار رفته و موجب خاموشی آن می شود.
در درمان های زیست شناختی هم، قدیمی ترین درمانی که به کار گرفته شده است، اخته کردن است. البته گذشته از اینکه اخته کردن درمانی افراطی و منزجر کننده است، ممکن نیست در تغییر رفتار خیلی موثر باشد.
درمان دارویی از جمله استفاده از نورولپتیک ها و ضدافسردگی ها در درمان اسکیزوفرنی، افسردگی، در صورتی که انحراف جنسی جزئی از این اختلال ها باشد، ضروری است.
(منبع: ارجمند قجور، کیومرث، آسیب شناسی جنسی، زنجان، نیکان کتاب)
مرکز روانشناسی پیروزی با گردآوری تیمی از بهترین متخصصان در شرق تهران محدوده پیروزی و قیطریه قادر به درمان هرگونه اختلال جنسی می باشد. اگر احساس می کنید درگیر نوعی از اختلالات جنسی شده اید و این مسئله در روند زندگی شما اختلال ایجاد کرده است، می توانید جلسه مشاوره ای را با یکی از بهترین روان درمانگران مرکز پیروزی، رزرو نمایید.
انواع روش های درمان تروما
درمان شناختی رفتاری (CBT)
این روش یکی از پرکاربرد ترین روش ها برای درمان تروما محسوب می شود. CBT به افراد کمک می کند تا افکار و پاسخ های خود را دسته بندی نموده تا از این طریق بتوانند زندگی خود را کنترل کنند.
مواجهه درمانی
این روش افراد را قادر می سازد تا با خاطرات تلخ خود به صورت تدریجی روبه رو شوند و به همین ترتیب ترس و اجتناب از محرک های مرتبط با تروما را کاهش دهند. (موسسه ملی بهداشت روان آمریکا)
روایت درمانی
این روش به تشویق افراد جهت به اشتراک گذاشتن تجربیات آسیب زای خود می پردازد. از این طریق افراد می توانند احساس قدرت و کنترل نسبت به داستان های خود را به دست بیاورند. (هرمن، 2015)
درمان مبتنی بر ذهن آگاهی
این روش به افراد آموزش می دهد که در تجربیات خود حضور داشته باشند و قضاوت نکنند. درمان مبتنی بر ذهن آگاهی قادر به کاهش اضطراب و افزایش کنترل هیجانی می باشد. (انجمن روانشناسی آمریکا)
روان درمانگران متخصص مرکز روانشناسی پیروزی که توسط دکتر محمد پیروزی در محدوده شرق تهران تاسیس شده، با توجه به نوع تروما، شدت و … بهترین درمان را انتخاب کرده تا شما را به نتیجه برسانند. همچنین خانم دکتر سمیرا ابراهیم (همسر دکتر محمد پیروزی) با در نظر گرفتن منحصر به فردترین تست ها و تفسیر تخصصی آنها می توانند میانبری در مسیر درمان شما ایجاد کنند.
دریافت نوبت:
شماره تماس یپروزی: ۰۲۱۷۷۴۳۱۶۴۹
شماره تماس قیطریه: 02126456903
ساعات کار
روزهای هفته | 8:00 – 17:00 |
پنج شنبه | با هماهنگی |
جمعه | تعطیل |
تماس:۰۲۱-۷۷۴۳۱۶۴۹
آخرین مطالب
علائم اختلال دو قطبی و روشهای درمان آن
اختلال دو قطبی اختلال دو قطبی یکی دیگر از انواع بیماری های روانی می باشد که تشخیص و درمان دقیق آن بر عهده متخصص مربوطه است که دارای تخصص و سابقه در این زمینه [...]
چه ارتباطی میان فتیش و تروما وجود دارد؟
ارتباط احتمالی بین فتیش و تروما فتیش یا اختلال فتیشیسم جنسی را می توان به عنوان یک کشش جنسی شدید به یک شی یا یکی از اعضای بدن، تعریف کرد. این اختلال گاهی آنقدر [...]