اختلال دو قطبی

اختلال دو قطبی یکی دیگر از انواع بیماری های روانی می باشد که تشخیص و درمان دقیق آن بر عهده متخصص مربوطه است که دارای تخصص و سابقه در این زمینه باشد. تمامی روانشناسان مرکز مشاوره پیروزی، دارای چندین سال سابقه در زمینه تشخیص، مداخله بهنگام و … تمامی اختلالات روانی می باشند. از آنجایی که در برخی موارد علائم اختلال دوقطبی شدت می یابد، ممکن است عملکرد فرد مبتلا را در تمامی حوزه های زندگی مختل کند، به همین جهت ما در این مقاله علائم و نشانه ها و نیز انواع راه های درمانی را بررسی می کنیم، تا در صورت مشاهده این علائم سریعا به متخصص مربوطه مراجعه کرده تا عوارض آن، موجب ایجاد اختلال در زندگی تان نشود.

اختلال دو قطبی

شخصیت دوقطبی

در گذشته از شخصیت دوقطبی با عنوان افسردگی شیدائی نام برده میشد. همان گونه که از نام قبلی استنباط می شود چنین کسی دچار نوسانات خلقی شدید می باشد. این نوسانات معمولا هفته ها یا ماه ها طول می کشد و با آنچه مردم عادی در زندگی روزمره تجربه می کنند، بسیار متفاوت است.

جدا از حالت های طبیعی نوسان بالا و پایین که هر فردی آن را تجربه می کند، نشانه های اختلال دوقطبی شدید می باشند. این نشانه ها می توانند سبب تخریب روابط بین فردی، اختلال در عملکرد شغلی و تحصیلی و حتی اقدام به خودکشی گردند.

خلق افسرده: احساس شدید افسردگی

خلق شیدا: احساس شادمانی بسیار و گاه توام با ناامیدی

خلق مختلط: به عنوان مثال خلق افسرده همراه با بی قراری و فعالیت بیش از اندازه ناشی از شیدائی

(شعیبی، فاطمه، شخصیت دوقطبی، انتشارات الکترونیکی)

عوامل خطر و عوامل پیش آگهی

عوامل محیطی

تجربه های منفی در کودکی (از جمله ترومای هیجانی در اوایل کودکی، بیماری روانی والدین و اختلافات خانوادگی) یک ریسک فاکتور شناخته شده  برای اختلال دوقطبی هستند و ظاهرا فرد را آماده شروع زود هنگام اختلال دوقطبی می کنند.

عوامل ژنتیک و فیزیولوژیک

فرایند های ژنتیک قویا در استعداد ابتلا به اختلال دوقطبی تاثیر می گذارند و طبق بعضی تحقیقات در رابطه با دوقلوها، وراثت پذیری اختلال دوقطبی حدود 90 درصد است. ریسک اختلال دوقطبی در مردم عادی جامعه حدود 1 درصد است در حالی که ریسک آن در خویشاوندان درجه یک بین 5 تا 10 درصد است.

(انجمن روانشناسی آمریکا، راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی DSM-5-TR، دکتر مهدی گنجی، تهران، ساوالان)

شیوع اختلال دوقطبی

مطابق با تحقیقات صورت گرفته، می توان گفت تقریبا از هر 50 بزرگسال، 1 نفر در طول زندگی خود به اختلال دوقطبی مبتلا می شود. شروع این اختلال معمولا بین 15 تا 25 سالگی است و به ندرت بعد از 50 سالگی شروع می شود.

علائم اختلال دوقطبی

علائم برای دوره مانیا یا شیدایی

  • احساس اعتماد به نفس بالا
  • اختلالات خواب
  • احساس خوشی زیاد
  • پریشانی
  • افزایش تحرک
  • بالا رفتن میزان انرژی جنسی
  • تند حرف زدن
  • افزایش انرژی

علائم برای دوره افسردگی

  • احساس غمگین بودن
  • بی اشتهایی
  • احساس ناامیدی
  • بد خوابی
  • اضطراب و استرس
  • بی علاقگی نسبت به انجام کارهای روزانه
  • احساس درد
  • عدم تمرکز
  • کاهش عملکرد

پژوهش جدید: اختلال بیشتر از سیگار کشیدن با مرگ زودهنگام رابطه دارد

پژوهشگران با انجام تحقیق رویدوقطبی  هزاران نفر، به این نتیجه رسیدند که افراد مبتلا به اختلال دوقطبی می توانند 4 تا 6 برابر بیشتر از افراد عادی در معرض مرگ زودهنگام قرار بگیرند. پژوهشگران این تحقیق اعلام کردند، اختلال دوقطبی بیشتر از سیگار کشیدن، خطر مرگ زودهنگام را به دنبال دارد.

در یکی از مجموعه داده ای که محققان دانشگاه میشیگان آنالیز کردند، افرادی که به مدت 10 سال مبتلا به دوقطبی بودند، 6 برابر احتمال مرگ بیشتری نسبت به افراد بدون این اختلال داشتند. در همان گروه فرد سیگاری اما سالم از لحاظ بیماری های روحی روانی، تقریبا دو برابر کمتر از فرد غیر سیگاری که به اختلال دوقطبی مبتلا بود، در خطر مرگ زودهنگام قرار داشت.

ارتباط اسید چرب امگا 6 و کاهش ابتلا به اختلال دوقطبی

اسید چرب امگا 6 با کاهش خطر اختلال دوقطبی مرتبط است.

محققان ارتباط بین سطوح بالاتر اسید آراشیدونیک، اسید چرب امگا 6 موجود در غذاهایی مانند تخم مرغ و غذاهای دریایی و کاهش خطر اختلال دوقطبی را کشف کردند. این مطالعه با استفاده از روش تصادفی سازی مندلی، 33 متابولیت مرتبط با اختلال دوقطبی را شناسایی کرد که نشان می دهد سطح لیپید نقش مهمی در علت آن دارد.

این ارتباط راه را برای مداخلات غذایی بالقوه با هدف مدیریت یا پیشگیری از این اختلال خلقی باز می کند. این یافته ها همچنین به اهمیت اسید آراشیدونیک در رشد اولیه مغز اشاره می کند که با دیدگاه های مربوط به اختلال دوقطبی به عنوان یک بیماری رشد عصبی همسو می شود.

درمان اختلال دوقطبی

همانطور که می دانید بسیاری از بیماری های روانی قابل درمان نیستند و تنها می بایست کنترل شده تا عوارض ناشی از آنها، به حداقل برسند. این بیماری هم هیچگونه درمان قطعی ندارد و صرفا با به کارگیری یک سری روش های تخصصی، می بایست آن را کنترل کرد. مرکز مشاوره و روانشناسی پیروزی، با انتخاب بهترین رویکرد ها و در جهت کنترل علائم تمامی اختلالات روحی روانی فعالیت تخصصی دارد و با داشتن هزاران مراجع در این زمینه، سابقه درخشانی برای خود ثبت کرده. اگر خود یا یکی از اطرافیانتان به این اختلال مبتلا شده، می توانید سریعا زمان مشاوره ای را رزرو کرده تا شدت علائم افزایش نیابد.

روش های تخصصی کنترل این اختلال عبارتند از:

درمان شناختی رفتاری که متخصصانی که در مرکز روانشناسی پیروزی، فعالیت دارند، دارای تخصص ویژه ای در این رویکرد می باشند، خانواده درمانی، تحریک مغناطیسی مغز، نور درمانی، کار درمانی و دارو درمانی.

روانشناسان مرکز مشاوره پیروزی با توجه به نوع و شدت علائم، زمان ابتلا و به طور کلی شرایط فرد، بهترین نوع درمان را انتخاب کرده تا هر چه سریعتر در مسیر بهبودی قدم بگذارید.

دریافت نوبت:

جهت دریافت مشاوره فردی از متخصصین و مشاورین کلینیک پیروزی کافی‌ست با شماره‌های زیر تماس بگیرید:

شماره تماس یپروزی: ۰۲۱۷۷۴۳۱۶۴۹
شماره تماس قیطریه: 02126456903

ساعات کار

روزهای هفته 8:00 – 17:00
پنج شنبه با هماهنگی
جمعه تعطیل

آخرین مطالب

بازدید روزانه 3

ثبت قرار ملاقات

شما می‌توانید از طریق این دکمه، جلسه مشاوره تنظیم نمایید…