دوران آشنایی قبل از ازدواج
دوران آشنایی دختر و پسر، یکی از حیاتیترین مراحل قبل از ازدواج است؛ چرا که جهت داشتن تصمیم مطمئن در این زمینه، میبایست ارزیابیهای کامل صورت گیرد. همچنین دختر و پسر به طور کامل با ویژگیهای شخصیتی یکدیگر آشنایی پیدا کنند. شناخت ناکافی یا عدم اختصاص زمان برای آشنایی قبل ازدواج، می تواند منجر به تصمیم نادرست شده و زندگی مشترک را به نابودی بکشاند. دوران آشنایی قبل از ازدواج فرصتی برای طرفین میباشد که با خانواده یکدیگر، نوع رفتار، ویژگیهای اخلاقی و سایر موارد مهم آشنا شوند. طرفین بررسی کنند که آیا با این شرایط توانایی زندگی کنار یکدیگر را دارند یا خیر؟
در ادامه مقاله تمام نکاتی را که باید در آشنایی قبل از ازدواج به آن دقت کنید، آوردهایم.
آشنایی قبل از ازدواج
آشنایی، فرایند تبادل اطلاعات و عواطف بین دو نفر از جنس مقابل به منظور تصمیمگیری برای ازدواج است. به طور سنتی در جامعهی ما آشنایی قبل از ازدواج از طریق خواستگاری انجام میشود که شکل آن در نقاط مختلف ایران متفاوت است.
معمولاً اولین عنصر محرک برای آشنایی با یک نفر جذابیت اوست. جذابیت در آغاز و گسترش آشنایی زن و مرد تاثیر بسزایی دارد. در مطالعهای که توسط نوید (1984) انجام شد اولویتهای مردان برای آشنایی، بیشتر جنبههای جذابیت ظاهری را در بر میگرفت و اولویتهای خانمها برای آشنایی مخلوطی از ویژگی های ظاهری و شخصیتی بود.
نظریههای آشنایی
دو نظریه قدیمی در آشنایی قبل از ازدواج وجود دارد. یکی نظریه همسان همسری و دیگری نظریه ناهمسان همسری.
نظریه همسان همسری
نظریه همسان همسری استوار بر این فرض است که هرچه شباهتها و همانندیها بیشتر باشد دو طرف بیشتر مایل به آشنایی با یکدیگر هستند. به عبارت دیگر (کبوتر با کبوتر، باز با باز کند هم جنس با هم جنس پرواز)
نظریه ناهمسان همسری
نظریه ناهمسان همسری بیان میکند که ما بیشتر به افرادی علاقهمند میشویم که ما را کامل میکنند. مثلا فرد خجالتی از فرد جسور خوشش میآید، یا یک فرد اجتماعی و اهل رفت و آمد یک فرد منزوی و اهل مطالعه را جذاب میداند.
همسانی و هماهنگی، بیشتر معطوف به شخصیت، علایق، باورها و ارزش هاست، هر چه افراد به لحاظ این چند عامل با هم هماهنگی بیشتری داشته باشند، احتمال این که با هم ازدواج کنند، بیشتر است.
(میر محمد صادقی، مهدی، آموزش پیش از ازدواج، چاپ اول، تهران، سازمان بهزیستی کشور، معاونت امور فرهنگی و پیشگیری، دفتر پیشگیری از آسیب های اجتماعی)
فواید آشنایی قبل از ازدواج
- در طول روند آشنایی قبل از ازدواج متوجه می شویم که دقیقا از چه چیزهایی خوشمان میآید یا چه مواردی برایمان نامطلوب میباشد. این دوران آشنایی قبل از ازدواج در واقع به ما کمک میکند تا بهتر بدانیم دنبال چه نوع شخصیتی هستیم و چه ویژگیهایی را در شریک زندگیمان جستجو میکنیم.
- آشنایی قبل از ازدواج به ما کمک میکند تا مهارتهای ارتباطی را آموزش ببینیم. چرا که فرصتی است برای تجربه ارتباط با افراد گوناگون.
- آشنایی قبل از ازدواج فرصتی است برای این که افراد به صورت صادقانه، اولویتها، اهداف و ارزشهای خود را با یکدیگر در میان بگذارند.
- دختر و پسر در صورت داشتن فرصتی برای آشنایی پیش از ازدواج، میتوانند در بستری امن، علایق یکدیگر را کشف کنند.
- این دوره به افراد اجازه میدهد در رابطه با مسائل گوناگون مانند مسائل مالی، برنامهریزی برای آینده، تحصیل، نوع روابط و … به تفاهم برسند.
- آشنایی قبل از ازدواج مهلتی است برای این که زوجین عملکرد یکدیگر را در موقعیتهای گوناگون ارزیابی کنند.
اگر قصد ازدواج دارید، مطالعه مقاله “آمادگی برای ازدواج” به شما در داشتن یک ازدواج درست و موفق کمک میکند.
محدودیتهای آشنایی قبل از ازدواج
- در طول فرآیند آشنایی قبل از ازدواج معمولاً هر دو نفر تلاش میکنند تا فقط نقاط مثبت خود را نمایان کنند و سعی بر پوشش نقاط ضعف خود را دارند.
- اگر مشغول آشنایی جدی باشیم، ممکن است تا حدی از فعالیتهای روزمره خود دور شویم، چون توجه ما بیشتر سمت آن شخص معطوف است. امکان دارد مقداری از دیگر مسائل زندگی مانند درس، دوستان و خانواده خود فاصله بگیریم.
- آشناییهایی که بدون رعایت حد و مرز باشند، نه تنها شانس داشتن ازدواج موفق را کاهش میدهند بلکه ممکن است تاثیرات منفی روی هر دو نفر داشته باشند.
- اختلال در حافظه کوتاه مدت
اشتباهات دوران آشنایی قبل از ازدواج
سؤالات کافی نپرسیدن
بسیاری از ما برای شروع یک ارتباط جدی، سؤالات کافی که ما را به شناخت برسانند، نمیپرسیم که این سوال نپرسیدن ممکن است دلایل خاصی داشته باشد؛ مانند این که قصد نداشته باشیم صفات منفی طرف مقابل را کشف کنیم، بترسیم طرف مقابل همان سؤالات را از ما بپرسد، اطلاعی در مورد این که چه سؤالاتی باید پرسیده شوند نداشته باشیم و …
باور به تغییر دادن طرف مقابل
در اکثر فرهنگها این باور غلط وجود دارد که با داشتن عشق و علاقه میتوان همسر را تغییر داد؛ این نوع تفکر بسیار غلط است! کسی که سالیان سال با ویژگیهای شخصیتی مختص به خود که ریشه در بسیاری از عوامل همچون ژنتیک و محیط دارد، رشد کرده، به راحتی نمیتواند تغییر کند.
با هر شرایطی سازش کردن
یکی از بزرگترین اشتباهات در دوران آشنایی قبل از ازدواج این است که ما به سرعت ارزشها و رفتارهای خود را تغییر دهیم تا بتوانیم خود را با شرایط طرف مقابل وفق دهیم و به او نشان دهیم که با هم توافق داریم.
صرفاً به مسائل مادی توجه کردن
امروزه برخورداری از شرایط مالی مناسب، یکی از مهمترین شرایط داشتن ازدواجی موفق است اما تنها عامل خوشبختی نمیباشد. رابطهای که صرفاً به دلیل مسائل مادی آغاز شود، قطعاً سرانجام خوبی نخواهد داشت.
سریعاً خود را در برابر نیاز جنسی تسلیم کردن
نیاز به داشتن ارتباط جنسی به صورت غریزی در وجود همه انسانها قرار گرفته اما دلیل نمیشود که برای داشتن این ارتباط تصمیم عجولانه برای ازدواج بگیریم. اگر فردی را برای ازدواج در نظر دارید، سعی کنید به ارتباط جنسی با او فکر نکنید تا بدون تأثیر این افکار، تصمیم عاقلانهتری بگیرید.
به هشدارها توجه نکردن
نادیده گرفتن برخی از نشانهها که از وجود مشکل خبر میدهند، میتواند آینده رابطه را به خطر بیندازد. گاهاً پیش آمده که ما علائمی از وجود یک مشکل را مشاهده میکنیم اما ناخودآگاه سعی در نادیده گرفتن آن داریم.
سؤالاتی که باید در دوران آشنایی از یکدیگر بپرسید
داوران آشنایی قبل از ازدواج بهترین دورانی است که میتوانید تا حدودی یکدیگر را بشناسید. این که بدانید چه سؤالاتی بپرسید، بسیار مهم است؛ چرا که بر تصمیم شما و آیندهتان تأثیر به سزایی دارد. در ادامه تعدادی از بهترین سؤالاتی که به شما در انتخاب درست همسر آیندهتان کمک میکند، آورده شده است.
- هدف شما از ازدواج چیست؟
- چقدر خودتان را میشناسید؟
- در مقابل مشکلات چه نوع رفتاری از خود نشان میدهید؟
- آیا از نظر جسمی و روحی سلامت هستید؟
- خیانت را چطور تعریف میکنید؟
- درونگرا هستید یا برونگرا؟
- از نظر شما مهمترین وظیفه همسر در زندگی مشترک چیست؟
- ترجیحتان برای تعطیلات استراحت است یا گردش؟
- در موضوعاتی که مخالف هستید، چگونه اعتراض خود را نشان میدهید؟
- روابط اجتماعی شما به چه شکل است؟
- بهترین ویژگیای که دارید چیست؟
- بزرگترین نقطه ضعفتان چیست؟
- به داشتن فرزند علاقه دارید؟
- در زندگی مشترک هدف خاصی دارید؟
- مهمترین اولویت حال حاضرتان در زندگی چه چیزی میباشد؟
- عشق و محبت را چگونه تعریف میکنید؟
- آیا احساسات خود را بروز میدهید؟
- به چه چیزهایی علاقه دارید؟
جلسات مشاوره پیش از ازدواج
یکی از مراحل آشنایی یا بهتر است بگوییم یک بخش حیاتی از آشنایی، جلسات مشاوره پیش از ازدواج است. در این جلسات مشاور مربوطه با انجام برخی تستها و در طی چندین جلسه مصاحبه، میتوان میزان سازگاری و موفقیت ازدواج شما را تا حد زیادی مشخص کند. همچنین در این جلسات شما مهارتهای حل مسئله و نحوه برخورد با تعارضات را آموزش میبینید.
گاهی پیش آمده مطابق با نتایج تستها، روانشناس به این نتیجه رسیده که دو نفر با یکدیگر تفاهم کافی ندارند اما با گذراندن دورههای پیش از ازدواج و یادگیری برخی مهارتها، به تفاهم و هماهنگی لازم رسیده و شرایط خوبی را برای خود رقم زده اند.
اگر قصد ازدواج با شخصی دارید یا در مرحله آشنایی قبل از ازدواج هستید، پیشنهاد ما به شما گذراندن جلسات مشاوره پیش از ازدواج میباشد؛ تا کلیه شرایط را به خوبی بررسی نموده و به شناخت کامل برسید. در این زمینه میتوانید از کلینیک پیروزی که متشکل از تیم متخصصین حرفهای میباشد، کمک بگیرید.
دریافت نوبت:
شماره تماس یپروزی: ۰۲۱۷۷۴۳۱۶۴۹
شماره تماس قیطریه: 02126456903
ساعات کار
روزهای هفته | 8:00 – 17:00 |
پنج شنبه | با هماهنگی |
جمعه | تعطیل |
تماس:۰۲۱-۷۷۴۳۱۶۴۹
آخرین مطالب
علائم اختلال دو قطبی و روشهای درمان آن
اختلال دو قطبی اختلال دو قطبی یکی دیگر از انواع بیماری های روانی می باشد که تشخیص و درمان دقیق آن بر عهده متخصص مربوطه است که دارای تخصص و سابقه در این زمینه [...]
چه ارتباطی میان فتیش و تروما وجود دارد؟
ارتباط احتمالی بین فتیش و تروما فتیش یا اختلال فتیشیسم جنسی را می توان به عنوان یک کشش جنسی شدید به یک شی یا یکی از اعضای بدن، تعریف کرد. این اختلال گاهی آنقدر [...]