احساس طردشدگی

طردشدگی نوعی از احساس درونی است. فردی که احساس طرد شدگی دارد، همزمان در حال تجربه تصور ترک شدن، خواستنی نبودن، دوست داشته نشدن و رها شدگی و احساس تنهایی است. احساس طرد شدگی و احساس تنهایی لزوماً ارتباط قطعی با ارتباطات فیزیکی با دیگران ندارد. ممکن است شخصی از لحاظ فیزیکی نزدیک فرد مورد نظر خود باشد اما به دلیل دوری عاطفی احساس طردشدگی را تجربه کند. به وجود آمدن این پدیده در کودکان معمولاً با عوامل محیطی و خارجی دارای ارتباط می‌باشد.

فقدان سرپرست یا بد سرپرستی، عدم برخورداری از امکانات مناسب، تجربه سوء‌استفاده جنسی و … از دلایل بروز احساس طرد شدگی در سنین پایین هستند. ترس از طردشدگی به تنهایی یک اختلال به شمار نمی‌آید، ولی یکی از زیر مجموعه‌های اختلال اضطرابی است.

احساس طرد شدگی

احساس طردشدگی؛ زخم‌های عاطفی و خراش‌های زندگی

شاید احساس طردشدگی شایع‌ترین زخم، در بین تمامی زخم‌های عاطفی باشد که در طول زندگی مجبور به تحمل آن هستیم. احساس طردشدگی یا عدم پذیرش توسط دیگران همان زخم عاطفی است که پوست نازک احساساتمان را می‌خراشد و تا گوشت و خون و استخوانمان نفوذ می‌کند. برخی از زخم‌های عاطفی، مثل بریدگی پوست توسط کاغذ هستند که فقط باعث جراحتی اندک می‌شوند؛ گاهی احساس طردشدگی تا اندازه‌ای شدید است که زخم‌های عمیق روانی ایجاد می‌کند، به شکلی که منجر به خونریزی می‌شود و مستلزم توجه فوری است.

شاید انتظار ما این باشد که با توجه به فرکانسی که به شکل‌های مختلف دریافت می‌کنیم، درک روشنی از تأثیر آن‌ها بر احساسات، افکار و رفتارهای خود داشته باشیم. واقعیت این است که هیچ کدام از ما رنج طردشدگی و زخم‎های روانی ناشی از آن را جدی نمی‌گیریم.

احساس طردشدگی چهار زخم روانی متفاوت ایجاد می‌کند که شدت آن به شرایط و سلامت عاطفی فرد در زمان وقوع آن بستگی دارد. به بیان کلی، احساس طردشدگی و احساس تنهایی درد عاطفی بُرنده‌ای ایجاد می‌کند که بر روح، روان و فکر انسان تاثیر می‌گذارد؛ او را غرق در خشم و غضب می‌کند، اعتماد به نفس و عزت نفس او را از بین می‌برد و احساس وابستگی‌اش را ناپایدار می‌سازد.

(وینچ، گای، جعبه کمک های احساسی، هاله نادری، نشر ترنگ)

احساس طرد شدگی و زخم‌‎های عاطفی

انواع طردشدگی

طردشدگی اجتماعی

در موقعیت‌های شغلی، در فضای تحصیلی، در جمع دوستان و … ممکن است از فردی به هر دلیلی خطایی سر بزند که توسط سایر افراد حاضر در آن جمع مورد تمسخر قرار بگیرد یا سرزنش شود. این اتفاقات در مجموع باعث ایجاد احساس طردشدگی و احساس تنهایی در او می‌شوند.

طردشدگی خانوادگی

والدینی که به فرزندان خود به مقدار کافی یا مناسب توجه نمی‌کنند، خواسته‌های کودک را به صورت مطلوب برآورده نمی‌کنند و یا حتی در جمع‌های خانوادگی، فرزندان خود را شرکت نمی‌دهند، همگی موجب ایجاد احساس طردشدگی و احساس تنهایی در فرزندانشان می‌شوند.

طردشدگی از رابطه

از موارد احساس طردشدگی از رابطه می‌توان به ابراز بی موقع احساسات یا ابراز نکردن احساسات، مخفی کردن برخی موضوعات مهم در رابطه، توجه نکردن به خواسته‌های شریک عاطفی و … اشاره کرد. تمامی این موارد می‌توانند زمینه‌ساز دوری عاطفی زوجین از یکدیگر شوند.

مقابله با احساس طرد شدگی

راهکارهای مقابله با احساس طردشدگی

اولین گام جهت ایجاد تغییر، شناخت علائم و مشکلات ناشی از احساس طرد شدگی می‌باشد. کمک گرفتن از مشاور متخصص کمک شایانی به شما در جهت کاهش آسیب‌پذیری در برابر مشکلات روانی می‌کند. حتی می‌تواند با استفاده از مداخلات به هنگام و مناسب روابط شما را بهبود ببخشد.

اگر احساس تنهایی و طرد شدگی می‌کنید مشاوران ما در کلینیک پیروزی می‌توانند به شما در این زمینه کمک شایانی کنند. جهت رزرو وقت مشاوره به صورت حضوری یا آنلاین با ما تماس بگیرید.

تماس با ما

طبق تحقیقات انجام شده، کلید مقابله با احساس طردشدگی و احساس تنهایی، خود تنظیمی است که شامل نظارت و کنترل واکنش‌های عاطفی و رفتاری فرد است. در اغلب موارد، درمان شناختی رفتاری می‌تواند به شما در مقابله با افکار و رفتارهایی که موجب احساس ترس از طردشدگی می‌شوند، کمک کند.

در مواقعی که احساس ترس از طردشدگی و احساس تنهایی سراغتان می‌آید، به جای دوری کردن از جمع، سعی کنید با دیگران ارتباط برقرار کنید چرا که تنها ماندن و انزوا طلبی عامل افزایش‌دهنده ترس از طرد شدن است.

زمانی که احساس کردید در جمعی طرد شده‌اید و احساس تنهایی کردید، رفتار خود در آن جمع را ارزیابی کنید، این مورد به شما کمک می‌کند تا نقاط ضعف و قوت خود در روابط را بیابید و سعی در قوی کردن نقاط قوت و کاهش نقاط ضعف داشته باشید.

چرا احساس طردشدگی با درد و رنج همراه است؟

طردشدن از سوی معشوق، تکانه‌ای عمیق و مهم را در زمینه پذیرش و اعتبار برانگیخته می‌کند؛ این همان چیزی است که انسان‌ها به طور طبیعی از دیگران طلب می‌کنند. تمایل ما انسان‌ها نسبت به مورد پذیرش قرار گرفتن گاهی آنقدر شدید می‌شود که احساس می‌کنیم وجود و بقای ما به وجود و بقای سایرین وابسته است. البته که این احساس گاهی درست است. ما در راستای بقای جسمانی، برخلاف حیوانات کاملاً به بزرگترها وابسته هستیم، پس از این لحاظ طرد جسمانی، به معنای مرگ است. طبیعی است که نمی‌توان یک نوزاد را رها کرد تا از خود مراقبت کند و در جستجوی امنیت، سرپناه و غذا باشد. بهتر است بگوییم هر بار طردشدن، یک تکانه‌ی بقای بیولوژیکی را در وجود ما بر می‌انگیزاند که بسیار واقعی و قدرتمند است.

درمان احساس طرد شدگی

چگونه می‌توانید چرخه احساس طردشدگی خود را متحول سازید؟

زمانی که در رابطه عاشقانه خود احساس خوشایندی ندارید یا تصور می‌کنید در این رابطه شما جایی ندارید، برای فرد مقابل دارای ارزش چندانی نیستید و یا حتی مورد پذیرش واقع نمی‌شوید و در نهایت دائماً به دنبال کسب اعتبار و تأیید طرف مقابلتان هستید، سوالات زیر را از خودتان بپرسید:

  1. آیا از لحاظ فیزیکی، روانی و عاطفی از جانب پارتنر خود احساس طردشدگی دارم؟
  2. آیا با رفتارهای خود مثل ابراز احساسات، نشان دادن بیش از حد وابستگی و … سعی در گرفتن تأیید از طرف مقابلم دارم؟
  3. آیا احساس می‌کنم که در دوران کودکی از سمت خانواده یا دوستان طرد شده‌ام؟

پرسیدن این سؤالات از خود و پاسخ دادن به صورت منطقی به آن‌ها و در نهایت یافتن راه حل برای تک تک آن‌ها اولین گام در جهت تحول یافتن می‌باشد.

احساس طردشدگی و احساس تنهایی بسیار بی‌ رحم هستند تا جایی که می‌تواند آسیب جدی به اعتماد به نفستان وارد کرده و احساس بی ارزشی را در وجود شما ماندگار کند. اما اگر این احساس را صادقانه و بی‌پروا از طریق جلسات روان درمانی کشف کنید، موفق به کسب آگاهی از وقایع و تجارب بیرونی و درونی خود خواهید شد و سپس می‌توانید روابط عاشقانه‌ی خود را در راستای بهبودی، به صورت پویا تغییر دهید.

شما از طریق شرکت در جلسات روان درمانی می‌توانید احساس دلخوری، سرخوردگی و  احساس طرد شدگی از جانب پارتنر خود را به سمت عدم شخصی‌سازی چیزها هدایت کنید؛ چیزهایی که می‌توانند به باورهای منفی و محدودکننده‌ی شما دامن بزنند.

در نهایت، روان درمانگران حاذق مرکز روانشناسی پیروزی، می‌توانند به شما جهت التیام زخم‌های دوران کودکی کمک بزرگی کرده و به عامل صمیمیت در روابطتان انرژی تازه‌ای ببخشند. جهت رزرو وقت مشاوره می توانید از طریق لینک زیر اقدام کنید.

رزرو وقت مشاوره

دریافت نوبت:

جهت دریافت مشاوره فردی از متخصصین و مشاورین کلینیک پیروزی کافی‌ست با شماره‌های زیر تماس بگیرید:

شماره تماس یپروزی: ۰۲۱۷۷۴۳۱۶۴۹
شماره تماس قیطریه: 02126456903

ساعات کار

روزهای هفته 8:00 – 17:00
پنج شنبه با هماهنگی
جمعه تعطیل

آخرین مطالب

  • احساس طرد شدگی

احساس طرد شدگی، انواع طرد شدن، راه‌های مقابله با آن و بازسازی اعتماد به نفس

شهریور 27ام, 1403|بدون دیدگاه

احساس طردشدگی طردشدگی نوعی از احساس درونی است. فردی که احساس طرد شدگی دارد، همزمان در حال تجربه تصور ترک شدن، خواستنی نبودن، دوست داشته نشدن و رها شدگی و احساس تنهایی است. احساس [...]

بازدید روزانه 3

ثبت قرار ملاقات

شما می‌توانید از طریق این دکمه، جلسه مشاوره تنظیم نمایید…